És una recepta bàsica, una cremeta senzilla de verdures de les que consumiu molts de vosaltres habitualment, d'elaboració ràpida, d'aquelles ideals per a un sopar de cada dia entre setmana. Una recepta sana i bona, i probablement ningú defensarà mai que una recepta així pugui considerar-se un referent, una elaboració a difondre des d'un punt de vista cultural i gastronòmic. Abans es mostra un arròs, un plat de marisc, una bona carn o un producte peculiar i autòcton. I a mi, personalment, m'agrada elevar aquesta mena de receptes tan bàsiques que, a efectes pràctics, són les que consumim més i és per això que caldria donar-los el valor i la posició que els correspon. Per acabar, dir que per internet trobareu tantes receptes de crema de carbassó com famílies existeixen i aquesta d'avui n'és una altra, tot i que us puc garantir que acostuma a agradar molt als més petits de la casa, cosa que la fa, si més no, més interessant. Bona cuina!
1,5 l d'aigua
4 carbassons semipelats
1 ceba tendra
1 pastilla de brou de pollastre
50 ml nata o llet evaporada
3 formatgets
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
Ho podeu acompanyar amb dauets de pa torrat.
En comptes de posar aigua i pastilla de brou, podeu posar-hi brou de verdura o au.
Prepareu la verdura.
Poseu a escalfar l'aigua o el brou en una olla.
Mal-peleu els carabassons. Bé, és la meva recomanació, però això va a gustos. D'una banda, a la pell s'hi troben moltes de les vitamines d'aquesta verdura, però d'altra, és una mica amargant. La meva recomanació és combinar els dos aspectes positius i deixar una mica de pell.
I trinxeu-los, no importa massa com, després ho haureu de triturar.
Peleu i trinxeu també la ceba tendra.
I poseu la verdura dins l'olla.
Afegiu-hi la pastilla de brou.
Una mica de sal, ho remeneu i...
ho tapeu.
Deixeu-ho coure uns 20 minuts.
Passat aquest temps, retireu el 90% de líquid (reservant-ne una mica per si cal afegir-ne més tard). Ara, tritureu-ho bé amb una batedora elèctrica.
Afegiu-hi també els formatgets.
Ara la nata líquida per cuinar o llet evaporada.
Torneu a batre la barreja i corregiu de sal.
És probable que no calgui afegir-hi més líquid, però si voleu una textura més liquada, incorporeu-hi una mica més del brou de bullir i corregiu de sal de nou.
Bona pinta, no?
Serviu-la ben calenta.
A mi m'agrada presentar-la amb una mica de pebre negre per sobre i uns dauets de pa torrat.
I com no podia ser d'una altra manera, un raig d'oli d'oliva verge extra.
Serviu un bol amb més pa torrat a taula.
Bon profit!