Avui us porto un plat de temporada (o no). Una crema que es menja sola. Jo us la presento amb uns daus d'api en cru, per trencar l'harmonia de la castanya i per donar-li un toc "crunchie". La podeu fer amb el sobrant de les castanyes que feu per revetlla de Tots Sants o podeu emprar castanyes pilongues, com he fet jo, que ja venen deshidratades i pelades. El resultat és una crema suau al paladar però amb caràcter al mateix temps. A més, és molt versàtil. La podeu fer servir per acompanyar o fer altres plats, tant de carn com de peix com bolets.

Que vaig de gust!

Ingredients

500 g de castanyes pelades

500 ml de brou d'au o aigua

un raig de nata per cuinar 

1 clau

1 ceba mitjana trinxada

pebre negre

50 g de mantega

oli d'oliva verge extra

una branca d'api per decorar

sal

Variants:

- Podeu fer la crema amb castanya de temporada o castanya pilonga

- Podeu decorar el plat amb bolets i/o trossos de castanya més grans

- Podeu utilitzar aquesta crema per acompanyar altres plats

Preparació
1.
IMG 6213

Podeu utilitzar castanyes pilongues, o més ben dit, castanyes deshidratades i pelades, disponibles a qualsevol època de l'any.  Això sí, s'hauran d'hidratar la nit abans.

2.
IMG 6214

Renteu-les bé i poseu-les en un bol. Cobriu-les amb abundant aigua. Les castanyes gairebé doblaran el seu volum un cop rehidratades.

3.
IMG 6237

Deixeu-les un mínim de 8 hores, o la nit abans. L'endemà notareu que tenen un altre color i hauran crescut força.

4.
IMG 6239

Altrament, si sou en temporada, podeu torrar i pelar les castanyes. El que també implica més feina.

5.
IMG 6251

Jo ho faré amb castanyes pilongues, ja que garanteix poder repetir la recepta en qualsevol moment de l'any. Descarteu l'aigua d'hidratar-les i poseu-les en una olla.

6.
IMG 6259

Afegiu-hi abundant aigua, que les cobreixi sobradament. Una mica de sal.

7.
IMG 6264

Poseu-les a bullir a foc mitjà entre 35-45 minuts, fins que la castanya sigui tova.

8.
IMG 6268

Mentrestant, podeu anar trinxant la ceba.

9.
IMG 6276

Poseu a desfer la mantega en una cassola petita. Quan estigui desfeta i comenci a fer "soroll", hi podeu tirar la ceba.

10.
IMG 6281

Deixeu que la ceba agafi color. Afegiu-hi també el clau, per donar aroma. També podeu fer servir nou moscada. Quan la ceba sigui daurada, apagueu el foc i ho reserveu.

11.
IMG 6283

Comproveu que la castanya sigui cuita, tasteu-ne un tros.

12.
IMG 6307

Ara coleu les castanyes, però no llenceu el brou. Torneu a posar les castanyes a la mateixa olla de cocció i afegiu-hi el sofregit de ceba i mantega.

13.
IMG 6310

Tireu un got de brou de castanya i mig litre de brou de pollastre. Saleu-ho una mica. La resta de brou de castanya no ens caldrà. Només per trobar la textura més adient per a la nostra crema. Traieu el clau.

14.
IMG 6314

Ara, amb una batedora elèctrica, tritureu-ho tot ben fi. Amb paciència.

15.
IMG 6320

Un cop estigui la crema ben fina amb una textura gairebé final, hi afegireu un bon raig de nata líquida per fer-ho tot més amorós. Amb 100 ml aprox. serà suficient, però tasteu la crema i corregiu el sabor segons el vostre gust i la vostra expectativa. Corregiu de sal si cal.

16.
IMG 6321

I ja la teniu feta. Podeu consumir una part i congelar-ne una altra.

17.
IMG 6328

Com us comentava, a mi que m'agrada l'api i que me'l menjaria del cap d'un tinyós, així, he optat per decorar el plat amb uns daus de tronc d'api, ben net. La combinació és més que bona. Finalment, hi podeu tirar una mica de "Sal Rosa de l'Himàlaia", per allò de donar-li sofisticació al plat i/o pebre negre.

18.
IMG 6340

Finalment un raig d'oli d'oliva verge extra en cru i cap a taula. Bon Profit!