La crema catalana és una de les postres més típiques de Catalunya que es menja durant tot l'any, però que es consumeix especialment el 19 de març, Sant Josep, dia del pare. És cert que aquest plat tan típicament català també el podeu trobar en versió gelat a moltes masies catalanes, però no té res a veure. És d'aquelles receptes que fan país, oi? A més, és molt fàcil de fer a casa. Deixeu-vos estar de cremes catalanes industrials i coses similars.

Només us caldrà tenir uns pocs ingredients comuns i fàcils de trobar. Feu la prova i mai més la comprareu feta... la crema catalana es mereix un respecte, senyors! Amb un litre de llet us sortiran unes 8 cremes catalanes en cassoletes de fang petites. Tsch!, eh!... us explico un secret? Però no li digueu a ningú, eh? Poseu-hi una mica de sal, ben poca. La sal fa que la crema no empallegui tant, desperta les papil·les i, sense saber ben bé per què, notareu que us agradarà més.

Ingredients

1 litre de llet

6 rovells d'ou

200 g de sucre

40 g de midó ó farina de blat de moro (tipus Maizena)

color alimentari groc ou (opcional)

pela de llimona

canyella en rama

Variants:

Podeu trobar aquesta recepta feta amb més o menys ou

Si utilitzeu midó la crema us sortirà més fina de gust que amb Maizena

Podeu substituir la pela de la llimona per essència de llimona líquida (de venda en herbolaris)

Es pot fer amb una mica més de sucre (250 g)

Podeu utilitzar canyella en pols enlloc de rama

Es pot acompanyar de galetes fines, neules o carquinyolis

S'hi pot afegir una punteta de sal

Preparació
1.
crema catalana sant josep pas1

 En un cassó posarem a bullir 2/3 parts de la llet.

2.
crema catalana sant josep pas2

Afegirem un tros de pela de llimona. Cal evitar tal com sigui possible la part blanca.

3.
crema catalana sant josep pas3

Incorporem també un canonet de canyella (o dos petits).

4.
crema catalana sant josep pas4

Ho escalfem. No cal que arribi a bullir per aromatitzar la llet amb la llimona i la canyella, serà suficient que la llet estigui molt calenta.

5.
crema catalana sant josep pas5

Preparem els rovells en un bol apart. Recordeu que estic fent la meitat de la fórmula.

6.
crema catalana sant josep pas6

Les barregem.

7.
crema catalana sant josep pas7

Ara, barrejarem amb els rovells la 1/3 part de la llet que no hem escalfat.

8.
crema catalana sant josep pas8

Incorporem el sucre.

9.
crema catalana sant josep pas9

A mi m'agrada incorporar una mica de colorant per donar un toc de color més atractiu, però podeu obviar aquest pas.

10.
crema catalana sant josep pas10

Ho remenem bé per uniformitzar el color.

11.
crema catalana sant josep pas11

 I ara afegirem el midó. El podeu comprar en qualsevol farmàcia i és més fi de gust que la "Maizena".

12.
crema catalana sant josep pas13

Remenem bé per dissoldre el midó.

13.
crema catalana sant josep pas14

La llet ja és força calenta (treu fum)...

14.
crema catalana sant josep pas15

... per tant, podem retirar la pela de llimona i la canyella.

15.
crema catalana sant josep pas16

Separeu el cassó del foc i, amb l'ajut d'un colador, incorporeu la barreja dels rovells, sucre, midó, etc.

16.
crema catalana sant josep pas17

El fet de colar-ho ens assegurarà que no quedi cap tros de closca d'ou, ni de restes varies. La crema catalana ha de ser ben fina al paladar.

17.
crema catalana sant josep pas18

Tornem a posar el cassó al foc (a foc mig-baix) i amb una cullera de fusta anirem remenant poc a poc. La idea és evitar que s'enganxi al cul i es cremi.

18.
crema catalana sant josep pas19

Passats pocs minuts notareu que comença a espessir. No us passeu de cocció. Penseu que quan està freda solidifica més, per tant és normal que quedi amb menys cos del que podem pensar inicialment.

19.
crema catalana sant josep pas20

Ja la tenim ben cuita. Escudellem la crema en cassoletes individuals de fang.

20.
crema catalana sant josep pas21

És important tapar la crema amb una mica de paper cuisson o film. D'aquesta manera evitarem que es formi un tel, deixeu-la refredar a temperatura ambient i quan sigui freda conserveu-la a la nevera. El color més viu que veieu és un efecte òptic provocat pel paper.

21.
crema catalana sant josep pas22

Ara toca cremar-les.

22.
crema catalana sant josep pas23

La crema catalana es pot menjar sense cremar (com si es tractés d'unes natillas), però us recomano que les cremeu minuts abans de servir. Si guardeu la crema catalana cremada a la nevera durant massa estona...la humitat farà desaparèixer el cruixent... i perdrà tota la seva gràcia. Per tant, és interessant cremar-les 5 o 10 minuts abans de servir-les.

23.
crema catalana sant josep pas24

Jo utilitzaré una pala elèctrica (resistència), però podeu utilitzar la de tota la vida, aquella que s'escalfa directament al foc. Heu de saber que entre cremada i cremada la pala s'ha de netejar sempre. Això evitarà que el sucre es cremi massa (vull dir tant torrat que és dolent i tòxic). La millor manera de netejar-la és fent ús d'una mica d'espart o de tela de sac. Si no en teniu, tres o quatre fulls de paper de cuina també van bé, però compte, que es pot calar foc al paper amb facilitat.

24.
crema catalana sant josep pas25

Tirem una capa ben repartida de sucre per sobre...

25.
crema catalana sant josep pas26

... i cremem  sense fer massa pressió sobre la crema.

26.
crema catalana sant josep pas27

Atjo Atjo!

27.
crema catalana sant josep pas28

La cremada ha de ser única i ben repartida.

28.
crema catalana sant josep pas29

No torneu a cremar a sobre.

29.
crema catalana sant josep pas30

La podeu decorar amb un carquinyoli.

30.
crema catalana sant josep pas31

Poc a poc les aneu cremant totes, amb l'extractor a màxima potència... o casa vostra semblarà Londres!

31.
crema catalana sant josep pas32

I a gaudir-la... amb un cava fresquet, no?... o un licor fresquet... com un vi de gel, etc.

32.
crema catalana sant josep pas33

Quines grans postres!

33.
crema catalana sant josep pas34

La podeu acompanyar amb una neula, un carquinyoli, una maduixeta, uns encenalls de xocolata, una galeta de coco, o el que tingueu a mà, al cap i a la fi. Ummm... quina pinta, eh? Bon Profit!

34.Els estris de cuina que he fet servir per aquesta recepta:
crema catalana sant josep pas35

Cassoletes de fang sense anses 

35.
crema catalana sant josep pas36

Cremador elèctric (Pel sucre cremat)

36.
crema catalana sant josep pas37

Bufador de cuina (Pels més avantguardistes)

37.
crema catalana sant josep pas38

Varetes per a batre