Fabulosa crema, de veritat ho dic. No facis allò de pensar "quina mandra, un plat de moniato". Et recomano molt aquesta crema de temporada que està per llepar-se'n els dits.
Aquesta crema la pots utilitzar com a base o ingredient d'un altre plat.
- 2 moniatos
- 1/2 porro de mida gran
- 1 patata de mida mitjana o petita
- 200 ml de brou de bullir la verdura
- 200 ml de llet evaporada
- 30 g de mantega
- Oli d'oliva
- Pebre negre
- Sal
- Xips de moniato per decorar
Variants:
- Pots fer servir nata per cuinar en lloc de llet evaporada.
- Pots posar més brou de bullir la verdura i prescindir de la crema de llet.
- Pots posar més o menys patata, segons el teu gust.
Preparem els ingredients.
Res millor que un pelador de patates.
Un cop pelat, el farem a daus.
I fem exactament el mateix amb la patata. No importa massa la mida dels daus, ja que ho acabarem triturant tot plegat, però així es cou millor.
El porro, l'obrirem pel mig.
Trinxa'l i reserva'l amb la resta de verdura.
En una paella amb un raig d'oli, hi abocarem la verdura i saltarem la verdura una estona.
Hi tirarem una mica de pebre.
Ho deixarem uns minuts fins que es dauri la verdura.
Notaràs que el porro és el primer a agafar color.
En aquest punt, aboca tota la verdura en una olla amb aigua bullent.
Sala-ho una mica.
Remena-ho i deixa-ho coure uns 20 minuts.
Tapat millor.
Mentrestant, pots aprofitar aquesta estona per fer uns xips de moniato que farem servir per decorar el plat.
Et recomano la lectura prèvia de la recepta xips de moniato.
De tant en tant, comprova que no falti aigua i que la verdura vagi fent.
Passats els 20 minuts, has de notar que tant el moniato com la patata ja són tous.
Colarem la verdura i reservarem el brou.
Aquesta verdura la passarem a la mateixa olla de cocció, però ara sense brou. El foc apagat.
El brou el farem servir, però no tot, per això ho colem. Per tant, és millor fer-ho de forma controlada.
Afegeix un parell de cullerots grans de brou a la verdura.
I ara, amb una batedora elèctrica, tritura la verdura.
Ha de quedar ben fi.
En aquest punt, incorpora la mantega, que es desfarà de seguida.
Escalfa la llet evaporada al microones i incorpora-la també, ben calenta.
Molt bé.
Continua triturant i integrant tots els ingredients.
Si convé, pots afegir-hi més brou. És qüestió de trobar la textura de crema que més t'agradi.
Finalment, posa-ho al punt de sal.
Ja la tenim feta. De fet, la pots fer el dia anterior i escalfar-la en un moment.
I com que tenim uns magnífics xips de moniato.
Només ens quedarà servir-ho a taula.
Deliciosa! Vigila amb els xips que s'estoven ràpidament en entrar en contacte amb la crema. Posa'ls just en el moment de portar el plat a taula.
Si vols, pots servir les xips de moniato a banda, i així els comensals aniran picant i sucant.
Bon profit!