Aquesta recepta es tracta de la famosa crema pastissera, tan utilitzada en milers de receptes i postres de pastisseria (coques, canyes, crema cremada, pinya cremada, bunyols, etc.) Té moltes aplicacions, fins i tot per a coure-la a sobre d'una tira de pasta de full o brioix, fer tartaletes, bandes de fruita, púding, etc.

Si la podeu fer amb midó molt millor, el podeu comprar en qualsevol farmàcia, si no en teniu podeu fer servir maizena. Per cert, si voleu fer crema cremada, l'heu de deixar més líquida (no l'heu de coure tanta estona) i a més, podeu usar menys midó (40/50 g) per a garantir que no qualli tant. Us deixo la recepta d'un litre de crema, encara que les fotos són de la meitat (recepta per a mig litre de llet).

Ingredients

1 litre de llet

4 rovells d'ou (si són ous de gallines ecològiques millor)

250 g de sucre

80 g de midó (o farina de blat de moro tipus Maizena)

colorant alimentari color ou (groc)

vainilla líquida o en pols

canyella en canons o en pols

Preparació
1.
crema pastissera pas1

Preparem tots els ingredients. Primer de tot posarem 3/4 parts de la llet a bullir amb tot el sucre. Si en feu un litre, 750 ml de llet a bullir amb el sucre.

2.
crema pastissera pas2

En un bol a banda, hi posarem els rovells d'ou...

3.
crema pastissera pas18

... el sucre...

4.
crema pastissera pas3

... i la quarta part de llet que ens queda, és a dir, 250 ml si estem fent un litre de llet.

5.
crema pastissera pas4

En aquest bol, hi posarem una culleradeta de canyella en pols.

6.
crema pastissera pas5

Com s'ha fet tota la vida, podeu afegir el canó de canyella a la llet que bull i després retirar-lo. Si l'aconseguiu líquida millor, si no, en pols. Penseu que més tard ho colarem i traurem bona part del gra de canyella.

7.
crema pastissera pas6

Ara afegirem la vainilla. De vegades he utilitzat la típica vainilla ensucrada en gra que venen pels súpers, però aquesta líquida de la casa Vahiné a mi m'agrada més.

8.
crema pastissera pas7

Amb un tap per mig litre de llet serà suficient.

9.
crema pastissera pas8

Cap a dins.

10.
crema pastissera pas9

Colorant alimentari color groc. Però podeu utilitzar qualsevol colorant alimentari del mercat. Remeneu per veure com queda. Afegiu colorant fins a obtenir el color que més us agradi, però val més no passar-se de groc o semblarà crema artificial. El color que aconsegueixi en aquest bol serà el color definitiu que tindrà la crema.

11.
crema pastissera pas10

Com us comentava, podeu utilitzar midó o farina de blat de moro Maizena. El midó el podeu comprar a la vostra farmàcia habitual i si no el tenen us el podran demanar. És com la glucosa, que també la podeu comprar a la farmàcia.

12.
crema pastissera pas11

L'afegim i ho remenarem bé fins a diluir-lo.

13.
crema pastissera pas12

Remeneu-lo bé. Quan està en repòs, el midó s'enganxa al cul del bol, per tant, abans d'incorporar el contingut a la llet que bull l'haurem de tornar a remenar. Ho heu de tenir present, això.

14.
crema pastissera pas13

La llet ja bull.

15.
crema pastissera pas14

Remenem el contingut del bol i, amb l'ajut d'un colador, incorporem la barreja dins la llet bullent.

16.
crema pastissera pas15

Ara, amb el foc ben baixet i amb l'ajuda d'una cullera de fusta o d'un batedor petit, anirem rascant totes les cantonades de l'olla per evitar que s'enganxi o se'ns cremi. A poc a poc anirà quallant. Amb quantitats petites la cocció és pràcticament instantània. Només necessitareu 3 o 4 minuts.

17.
crema pastissera pas16

Quan la cullera de fusta s'aguanti sola en mig de la crema, significarà que ja està cuita. Si ho feu amb un batedor, com que el mànec pesa més que el d'una cullera, no ho podreu comprovar, però si domineu aquesta elaboració tampoc us caldrà fer la prova de la cullera, més adient per a quantitats grans. En qualsevol cas, quan noteu una textura cremosa ja podeu aturar el foc. No cal fer-la més.

18.
crema pastissera pas17

La posarem dins un recipient de vidre.

19.
crema pastissera pas19

I la taparem amb paper de film que toqui directament la crema. La idea és evitar que ens faci pell. Quan sigui completament freda, ja la podreu reservar a la nevera (no més de dos dies) per utilitzar-la amb les vostres elaboracions.

20.
crema pastissera pas20

Recordeu que cal remenar la crema amb un batedor abans d'utilitzar-la.

21.
crema pastissera pas21

Per exemple, podeu fer un Pastís de la Diada amb pasta de full i crema cremada...

22.
crema pastissera pas22

... que un cop pintat amb gelatina i ben decorat...

23.
crema pastissera pas23

... queden unes postres excel·lents i ben bones. Bon Profit!