Aquesta recepta es tracta de la famosa crema pastissera, tan utilitzada en milers de receptes i postres de pastisseria (coques, canyes, crema cremada, pinya cremada, bunyols, etc.) Té moltes aplicacions, fins i tot per a coure-la a sobre d'una tira de pasta de full o brioix, fer tartaletes, bandes de fruita, púding, etc.
Si la podeu fer amb midó molt millor, el podeu comprar en qualsevol farmàcia, si no en teniu podeu fer servir maizena. Per cert, si voleu fer crema cremada, l'heu de deixar més líquida (no l'heu de coure tanta estona) i a més, podeu usar menys midó (40/50 g) per a garantir que no qualli tant. Us deixo la recepta d'un litre de crema, encara que les fotos són de la meitat (recepta per a mig litre de llet).
1 litre de llet
4 rovells d'ou (si són ous de gallines ecològiques millor)
250 g de sucre
80 g de midó (o farina de blat de moro tipus Maizena)
colorant alimentari color ou (groc)
vainilla líquida o en pols
canyella en canons o en pols
Preparem tots els ingredients. Primer de tot posarem 3/4 parts de la llet a bullir amb tot el sucre. Si en feu un litre, 750 ml de llet a bullir amb el sucre.
En un bol a banda, hi posarem els rovells d'ou...
... el sucre...
... i la quarta part de llet que ens queda, és a dir, 250 ml si estem fent un litre de llet.
En aquest bol, hi posarem una culleradeta de canyella en pols.
Com s'ha fet tota la vida, podeu afegir el canó de canyella a la llet que bull i després retirar-lo. Si l'aconseguiu líquida millor, si no, en pols. Penseu que més tard ho colarem i traurem bona part del gra de canyella.
Ara afegirem la vainilla. De vegades he utilitzat la típica vainilla ensucrada en gra que venen pels súpers, però aquesta líquida de la casa Vahiné a mi m'agrada més.
Amb un tap per mig litre de llet serà suficient.
Cap a dins.
Colorant alimentari color groc. Però podeu utilitzar qualsevol colorant alimentari del mercat. Remeneu per veure com queda. Afegiu colorant fins a obtenir el color que més us agradi, però val més no passar-se de groc o semblarà crema artificial. El color que aconsegueixi en aquest bol serà el color definitiu que tindrà la crema.
Com us comentava, podeu utilitzar midó o farina de blat de moro Maizena. El midó el podeu comprar a la vostra farmàcia habitual i si no el tenen us el podran demanar. És com la glucosa, que també la podeu comprar a la farmàcia.
L'afegim i ho remenarem bé fins a diluir-lo.
Remeneu-lo bé. Quan està en repòs, el midó s'enganxa al cul del bol, per tant, abans d'incorporar el contingut a la llet que bull l'haurem de tornar a remenar. Ho heu de tenir present, això.
La llet ja bull.
Remenem el contingut del bol i, amb l'ajut d'un colador, incorporem la barreja dins la llet bullent.
Ara, amb el foc ben baixet i amb l'ajuda d'una cullera de fusta o d'un batedor petit, anirem rascant totes les cantonades de l'olla per evitar que s'enganxi o se'ns cremi. A poc a poc anirà quallant. Amb quantitats petites la cocció és pràcticament instantània. Només necessitareu 3 o 4 minuts.
Quan la cullera de fusta s'aguanti sola en mig de la crema, significarà que ja està cuita. Si ho feu amb un batedor, com que el mànec pesa més que el d'una cullera, no ho podreu comprovar, però si domineu aquesta elaboració tampoc us caldrà fer la prova de la cullera, més adient per a quantitats grans. En qualsevol cas, quan noteu una textura cremosa ja podeu aturar el foc. No cal fer-la més.
La posarem dins un recipient de vidre.
I la taparem amb paper de film que toqui directament la crema. La idea és evitar que ens faci pell. Quan sigui completament freda, ja la podreu reservar a la nevera (no més de dos dies) per utilitzar-la amb les vostres elaboracions.
Recordeu que cal remenar la crema amb un batedor abans d'utilitzar-la.
Per exemple, podeu fer un Pastís de la Diada amb pasta de full i crema cremada...
... que un cop pintat amb gelatina i ben decorat...
... queden unes postres excel·lents i ben bones. Bon Profit!