Cada dia que passa... més amant de les cremes de verdures em torno. Voldrà dir que em faig gran?... segurament. Però anys enrere no gaudia tant d'una crema com aquesta. Tots coneixeu la crema de porros per excel·lència, però la d'avui és una variant que incorpora pastanaga, patata i una mica d'api. L'api és molt contundent de gust... i li aportarà força sabor i aroma a la crema. Així que si l'api no us fa el pes, no n'hi poseu.
Encara que jo penso que l'api és la característica més apreciada d'aquesta crema. Li podeu afegir una mica de crema de llet també, però les llets i les nates oculten el sabor de les verdures i no se'n pot abusar. Tampoc cal afegir més greixos dels necessaris. Espero que us agradi.
4 porros
2 pastanagues
1 patata
1/2 rama d'api
oli d'oliva
sal
pernil ibèric (decoració)
nou moscada (decoració)
Preparem i netegem bé totes les verdures. Recordeu que el porro acostuma a contenir restes de sorra entre les seves capes i cal netejar-lo a consciència. Si no són prou grans, podeu posar-ne 5 o 6.
Tallem la patata i la pastanaga a una mida normaleta. Penseu que després ho picarem, així que amb el tall només busquem una bona cocció.
En una paella amb unes gotes d'oli, saltarem les patates i la pastanaga. Al mateix temps, poseu una olla amb aigua i sal a escalfar... que serà on bullirem la verdura.
Mentrestant, anirem picant els porros...
... i la mitja rama d'api, amb fulla i tot.
Aneu-li donant voltes a la verdura fins que agafa aquest color dauradet tan maco.
Quan l'aigua bulli, incorporem la patata i la pastanaga.
Aquests dos ingredients són els que necessiten més cocció (20 minuts).
En la mateixa paella, saltegem una mica l'api...
... i de seguida incorporem els porros.
Els anirem remenant fins que siguin una mica daurats.
Remeneu de tant en tant.
Saleu una mica la verdura.
Ara, amb un colador, separarem la part sòlida de la líquida.
Posem la verdura en un bol per triturar amb el túrmix.
Li posarem de 2 a 3 cullerots de caldo.
Ho salem una mica.
Ho triturem força estona, que quedi ben fina.
Heu de trobar la textura ideal segons la quantitat de caldo que li poseu en triturar-ho. Tasteu-lo de sal.
Doncs ja tenim feta la crema.
Per presentar-la, he pensat en una mica de pernil ibèric.
... que fregirem uns segons... fins que quedi cruixent.
El reservem en un paper absorbent.
I ara presentem el plat. Posem la crema.
Un polsim de nou moscada en un costat...
... i el pernil en un altre costat.
He pensat que la frescor i aroma d'una rameta de menta li aniria millor que el julivert.
Aquí teniu la crema acabada. Que us puc dir... que estava bona de collons, clar.
Bon Profit!