La crema de porros i patata no deixa de ser una Vichysoisse calenta i només per això, pel canvi de temperatura, ja no podem anomenar-la com a tal, tot i que els ingredients són exactament els mateixos. Per tant, és una recepta que podeu cuinar-la a l'estiu i a l'hivern que sempre serà benvinguda. La decoració us la deixo a vosaltres. Es pot acompanyar de crostons, uns dauets de pernil ibèric passats per la planxa o unes tires de porro saltades a la paella com he fet en aquesta ocasió.
3 porros grossos (o 5 de prims)
1 ceba vermella trinxada
1 patata gran
200 ml de crema de llet o llet evaporada
oli d'oliva
pebre
sal
Variants:
Podeu fer la crema sense la llet
Es pot acompanyar d'encenalls de pernil ibèric passat per la planxa
Podeu servir crostons (daus de pernil torrat o fregit) com a guarnició
Prepareu la verdura.
Trinxeu la ceba.
Ara netegeu els porros. Primer talleu les arrels.
Després obriu-los longitudinalment i descarteu la primera capa.
Ara, a sota de l'aixeta, netegeu bé fulla per fulla, ja que acostumen a tenir terra.
La resta del porro, trinxeu-lo a trossos.
Peleu la patata.
I talleu-la també a trossos. No importa massa la mida, ja que ho triturareu tot, però per garantir una cocció uniforme procureu que tots els trossos siguin similars.
En una cassola afegiu un raig d'oli abundant.
Ara, poseu-hi la ceba.
De seguida que agafi una mica de color, afegiu-hi el porro i deixeu-la sofregir una mica.
Aprofiteu per tirar una mica de pebre negre.
I seguidament, les patates.
Una mica de sal, un parell de voltes i...
Ja ho podeu cobrir tot amb aigua.
Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 20 minuts, fins que la patata sigui ben cuita.
Mentre es fa la crema, poseu un raig d'oli en una paella i salteu les tires de porro.
Un polsim de sal i quan tinguin bon coloret les reserveu.
Un cop cuita la verdura, pareu el foc i retireu almenys el 80% del brou.
Podeu guardar el brou per fer altres elaboracions. Normalment, amb una mica de líquid ja en tindreu prou per fer la crema. Si us agrada més clara hi podeu afegir una més del brou que heu retirat. És millor pecar de falta de líquid, ja que si us passeu no ho podreu arreglar.
A continuació, tritureu tota la verdura.
Que quedi ben fina la crema. Llavors, poseu-hi la llet evaporada o la nata, si us agrada.
Ho barregeu bé, ho rectifiqueu de sal i ho escalfeu una mica més si cal.
Ja teniu la crema per servir.
Decoreu cada plat amb una mica de porro saltat i un raig d'oli d'oliva en cru.
Bon profit!