No podia passar per alt la recepta d'un berenar, no massa comú al nostre país, és cert, però si a la resta d'Europa. Si viatgeu arreu d'Europa us adonareu que les"creps" són tota una tradició... i també és cert que cada cop tenen més bona acollida a casa nostra.
La massa bàsica per creps és molt fàcil i ràpida de preparar, però ja sabeu que aquesta massa necessita un temps de repòs. Les creps són una preparació molt versàtil i un bon recurs per a elaborar un plat principal o unes bones postres, siguin dolces o salades, amb infinites possibilitats de farciments i acompanyaments. En aquesta ocasió faré unes creps clàssiques de Nutella i uns altres amb mel... amb els que us presentaré un berenar de luxe per a les vostres criatures (i no tan criatures).
250ml. de llet
85gr. de farina fluixa
1 ou batut
mitja culleradeta de llevat en pols
polsim de sal
1/2 tap d'aroma de vainilla
mantega
Variants:
- Es pot afegir licor a la massa
- Es pot afegir mantega a la massa
- Es poden afegir aromes (vainilla, canyella, llimona, etc.)
Preparem els ingredients i els elements necessaris.
Pesem la farina amb el llevat en pols i sal junts.
Normalment utilitzo el llevat en pols Royal, però en aquesta ocasió he volgut provar la Vahiné, i funcionen igual si fa o no fa.
Batim una mica els ous dins un bol de vidre.
Afegiu-hi la farina amb el llevat i la sal i remeneu-ho tot plegat.
Amb un tap en tindrem prou.
I ara, important, per a no generar grumolls, heu d'anar afegint la llet poc a poc i remenant.
Fins que us quedi una pasta fina.
Batiu-ho bé, enèrgicament, ja que és important oxigenar la barreja.
Ara heu de deixar reposar la massa uns 30 minuts. I per què?... doncs perquè aconseguirem una barreja més homogènia i densa, ja que les proteïnes i el midó de la farina absorbiran el líquid i les bombolles d'aire desapareixeran. Cada partícula de farina s'hidratarà de la mateixa manera i això afavorirà l'uniformitat de la breu cocció que té el crep.
Mentre passa aquest temps, prepararem la nostra "crepera". Jo en tinc una molt bona.
Però, en el seu defecte, una paella ben gran, del diàmetre d'una mà també servirà.
Preparem també una mica de mantega per untar la paella.
I preparem la Nutella.
Treballeu-la una mica per donar-li elasticitat. Com podeu veure, jo gastaré unes mostres de regal.
Desfem la mantega i embrutem bé tota la superfície de la paella.
Ja han passat els 30 minuts... i han desaparegut les bombolles. El cos de la nostra massa és més homogeni.
Penseu que la primera crep que feu sempre és per llençar. No us quedarà mai bé. És una qüestió de calor i de preparació de la superfície.
Es pot menjar, però jo la llenço ja que no és massa presentable. Passa una cosa similar amb les planxes de pa de pessic. Fins que no li trobem el punt al forn no surten com volem.
Ara si, fem la primera crep bona, i començarem amb un farciment de mel.
Només heu de farcir una meitat.
Amb l'ajut d'un forquilla mateix, comproveu si està cuita per sota.
Quan ho sigui, la tanqueu formant una mitja lluna. Si us heu fixat, no l'he cuit per les dues bandes, per una ha estat suficient. Això depèn que com us agradin. Les de Nutella les farem per totes dues bandes.
Finalment, les torneu a doblar formant un triangle i ja la podeu emplatar... sempre que tingui el coloret que més us agradi.
Quina pinta, eh?... podeu tirar un polsim de sucre llustre per sobre.
Ara en fem les de Nutella. Per les dues bandes. Es poden girar amb els dits (ràpidament per no cremar-vos). A continuació, escampem una mica de Nutella. Tampoc cal abusar, eh?
La pleguem...
La tornem a plegar...
I ja la podem servir...
Què bona, eh?... es pot acompanyar amb una mica de nata, crema, maduixes, sucre líquid, etc... mil coses.
Si li voleu donar un toc una mica més sofisticat podeu tirar un polsim de llustre per sobre...
... ben escampat...
... i amb un soplet de cuina cremem el sucre llustre...
I a gaudir... que són dos dies. Bon Profit!