Avui us presento un aperitiu interessant, que es pot menjar fred, tebi o calent. Avui parlarem d'una d'aquelles receptes de cuina d'aprofitament que et permeten enllestir els sobrants que trobes dins la nevera. Ja sabeu que les crestes (o empanades) es poden fer de mil maneres i el farciment que us presento ara no us deixarà indiferents. La barreja de gules a l'allet, gambes, xampinyons amb el sofregit de ceba i tomàquet, li donaran a aquestes crestes una singularitat especial que farà que tothom les vulgui tastar.
I és que, en el fons, jo penso que el format de l'empanadilla ens atrau a tots. Emeten una d'atracció gairebé màgica, una mena de magnetisme estrany que et demana que les tastis. Suposo que té a veure amb la curiositat de saber què amaguen en el seu interior, i defrauda molt quan el farciment no està a l'altura de les teves expectatives. Aquestes en concret estan molt bones, tot i que personalment tinc predilecció per les clàssiques Empanadilles de tonyina, amb pebrot i ou dur, les de tota la vida, vaja. Digueu-me bàsic. Per cert, quan fa que no mengeu una empanada?... ja tocaria, no? Vinga!
1 paquet de pasta de crestes de mida grossa
100 g de gules a l'allet
100 g de gambes pelades
100 g tomàquet fregit
6-7 xampinyons frescos
1 ceba a la juliana
pebre negre
oli d'oliva
julivert
sal
Variants:
Podeu fer-les sense xampinyons
Podeu afegir una mica de picant
Es poden fregir en oli en comptes de coure-les al forn
![crestes gula gamba xampinyons pas1 crestes gula gamba xampinyons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/24/03/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![crestes gula gamba xampinyons pas2 crestes gula gamba xampinyons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/24/30/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas2.jpeg)
Tallem la ceba a la juliana.
![crestes gula gamba xampinyons pas3 crestes gula gamba xampinyons pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/24/57/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas3.jpeg)
I trinxem el tros de porro.
![crestes gula gamba xampinyons pas4 crestes gula gamba xampinyons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/24/84/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas4.jpeg)
Un cop nets, tallarem en làmines els xampinyons frescos.
![crestes gula gamba xampinyons pas5 crestes gula gamba xampinyons pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/25/11/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas5.jpeg)
En una paella amb un raig d'oli, saltarem els bolets.
![crestes gula gamba xampinyons pas7 crestes gula gamba xampinyons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/25/65/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas7.jpeg)
En la mateixa paella, amb un nou raig d'oli, saltarem les gambes pelades.
![crestes gula gamba xampinyons pas8 crestes gula gamba xampinyons pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/25/92/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas8.jpeg)
Quan estiguin fetes, hi afegirem els gules a l'allet.
![crestes gula gamba xampinyons pas9 crestes gula gamba xampinyons pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/26/19/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas9.jpeg)
Ara, hi incorporarem els xampinyons i ho salarem una mica.
![crestes gula gamba xampinyons pas10 crestes gula gamba xampinyons pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/26/46/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas10.jpeg)
També hi posarem pebre negre. Ho reservem.
![crestes gula gamba xampinyons pas11 crestes gula gamba xampinyons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/26/73/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas11.jpeg)
En la mateixa paella, amb un nou raig d'oli, courem la ceba.
![crestes gula gamba xampinyons pas12 crestes gula gamba xampinyons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/27/00/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas12.jpeg)
La idea és procurar que quedi cuita però transparent.
![crestes gula gamba xampinyons pas13 crestes gula gamba xampinyons pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/27/27/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas13.jpeg)
Mentrestant, si voleu, podeu anar trinxant una mica de julivert fresc.
![crestes gula gamba xampinyons pas14 crestes gula gamba xampinyons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/27/54/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas14.jpeg)
Molt bé.
![crestes gula gamba xampinyons pas16 crestes gula gamba xampinyons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/28/08/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas16.jpeg)
La ceba ja la tenim.
![crestes gula gamba xampinyons pas17 crestes gula gamba xampinyons pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/28/35/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas17.jpeg)
Ho deixarem coure una estona. El porro es fa de seguida.
![crestes gula gamba xampinyons pas18 crestes gula gamba xampinyons pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/28/62/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas18.jpeg)
Seguidament, abocarem a la paella la salsa de tomàquet. Podeu fer servir qualsevol salsa de tomàquet fregit.
![crestes gula gamba xampinyons pas19 crestes gula gamba xampinyons pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/28/89/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas19.jpeg)
Ara serà qüestió de remenar-ho una mica...
![crestes gula gamba xampinyons pas20 crestes gula gamba xampinyons pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/29/16/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas20.jpeg)
... afegir-hi les gambes, els gules i els xampinyons...
![crestes gula gamba xampinyons pas21 crestes gula gamba xampinyons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/29/43/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas21.jpeg)
... i tornar-ho a remenar.
![crestes gula gamba xampinyons pas22 crestes gula gamba xampinyons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/29/73/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas22.jpeg)
Per últim, una mica de julivert...
![crestes gula gamba xampinyons pas23 crestes gula gamba xampinyons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/30/00/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas23.jpeg)
... un parell de voltes més i ja tindrem el farciment preparat.
![crestes gula gamba xampinyons pas24 crestes gula gamba xampinyons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/30/27/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas24.jpeg)
Reserveu-lo en un plat i deixeu que es refredi una estona.
![crestes gula gamba xampinyons pas25 crestes gula gamba xampinyons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/30/54/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas25.jpeg)
Aquest farciment, així mateix, està boníssim!
![crestes gula gamba xampinyons pas26 crestes gula gamba xampinyons pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/30/81/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas26.jpeg)
Omplirem les crestes.
![crestes gula gamba xampinyons pas27 crestes gula gamba xampinyons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/31/08/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas27.jpeg)
Col·locarem una quantitat de farciment al mig d'una cresta.
![crestes gula gamba xampinyons pas28 crestes gula gamba xampinyons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/31/35/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas28.jpeg)
La tanquem procurant que no sobresurti el contingut.
![crestes gula gamba xampinyons pas29 crestes gula gamba xampinyons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/31/62/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas29.jpeg)
I, com s'ha fet tota la vida, segellarem la cresta amb una forquilla.
![crestes gula gamba xampinyons pas31 crestes gula gamba xampinyons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/32/16/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas31.jpeg)
Sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson, anirem col·locant les crestes que volem coure.
![crestes gula gamba xampinyons pas32 crestes gula gamba xampinyons pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/32/43/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas32.jpeg)
Per garantir una cocció homogènia, és important respectar l'espai entre cada peça i procurar que cada cresta sigui equidistant respecte de la resta.
![crestes gula gamba xampinyons pas33 crestes gula gamba xampinyons pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/32/70/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas33.jpeg)
Finalment, batrem un ou...
![crestes gula gamba xampinyons pas34 crestes gula gamba xampinyons pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/32/97/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas34.jpeg)
... i pintarem les crestes. Si voleu, podeu posar unes llavors de sèsam o de rosella.
![crestes gula gamba xampinyons pas35 crestes gula gamba xampinyons pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/33/24/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas35.jpeg)
I les posarem a coure a uns 180-190ºC durant uns 15-18 minuts.
![crestes gula gamba xampinyons pas36 crestes gula gamba xampinyons pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/33/51/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas36.jpeg)
Vaja, fins que agafin bon color.
![crestes gula gamba xampinyons pas37 crestes gula gamba xampinyons pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/33/78/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas37.jpeg)
I ja les podeu servir.
![crestes gula gamba xampinyons pas38 crestes gula gamba xampinyons pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/34/05/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas38.jpeg)
Es poden menjar fredes o calentes.
![crestes gula gamba xampinyons pas39 crestes gula gamba xampinyons pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/34/32/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas39.jpeg)
Són unes crestes amb un farciment gustós, que sorprendrà els vostres convidats.
![crestes gula gamba xampinyons pas40 crestes gula gamba xampinyons pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/34/59/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas40.jpeg)
Les podeu fregir, en comptes de fer al forn, però avui he preferit aquesta cocció, una mica menys calòrica.
![crestes gula gamba xampinyons pas41 crestes gula gamba xampinyons pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/34/86/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas41.jpeg)
Les tastem?
![crestes gula gamba xampinyons pas42 crestes gula gamba xampinyons pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/35/13/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas42.jpeg)
Ummmmm.
![crestes gula gamba xampinyons pas43 crestes gula gamba xampinyons pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/35/40/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas43.jpeg)
Per cert, com us comentava, les podeu decorar amb llavors de rosella.
![crestes gula gamba xampinyons pas44 crestes gula gamba xampinyons pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/35/67/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas44.jpeg)
Les trobareu a qualsevol herbolari i són un bon recurs que es conserva bé i no s'espatlla.
![crestes gula gamba xampinyons pas45 crestes gula gamba xampinyons pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/35/94/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas45.jpeg)
Després de pintar-les, a sobre de l'ou, hi posarem les llavors.
![crestes gula gamba xampinyons pas46 crestes gula gamba xampinyons pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/36/21/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas46.jpeg)
I un cop cuites, agafen un aspecte molt simpàtic.
![crestes gula gamba xampinyons pas47 crestes gula gamba xampinyons pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/36/48/crestes-gula-gamba-xampinyons-pas47.jpeg)
Bon profit!