Avui us presento un aperitiu interessant, que es pot menjar fred, tebi o calent. Avui parlarem d'una d'aquelles receptes de cuina d'aprofitament que et permeten enllestir els sobrants que trobes dins la nevera. Ja sabeu que les crestes (o empanades) es poden fer de mil maneres i el farciment que us presento ara no us deixarà indiferents. La barreja de gules a l'allet, gambes, xampinyons amb el sofregit de ceba i tomàquet, li donaran a aquestes crestes una singularitat especial que farà que tothom les vulgui tastar.

I és que, en el fons, jo penso que el format de l'empanadilla ens atrau a tots. Emeten una d'atracció gairebé màgica, una mena de magnetisme estrany que et demana que les tastis. Suposo que té a veure amb la curiositat de saber què amaguen en el seu interior, i defrauda molt quan el farciment no està a l'altura de les teves expectatives. Aquestes en concret estan molt bones, tot i que personalment tinc predilecció per les clàssiques Empanadilles de tonyina, amb pebrot i ou dur, les de tota la vida, vaja. Digueu-me bàsic. Per cert, quan fa que no mengeu una empanada?... ja tocaria, no? Vinga!

Ingredients

1 paquet de pasta de crestes de mida grossa

100 g de gules a l'allet

100 g de gambes pelades

100 g tomàquet fregit

6-7 xampinyons frescos

1 ceba a la juliana

pebre negre

oli d'oliva

julivert

sal

 

Variants:

Podeu fer-les sense xampinyons

Podeu afegir una mica de picant

Es poden fregir en oli en comptes de coure-les al forn

Preparació
1.

Preparem els ingredients.

2.

Tallem la ceba a la juliana.

3.

I trinxem el tros de porro.

4.

Un cop nets, tallarem en làmines els xampinyons frescos.

5.

En una paella amb un raig d'oli, saltarem els bolets.

6.

En la mateixa paella, amb un nou raig d'oli, saltarem les gambes pelades.

7.

Quan estiguin fetes, hi afegirem els gules a l'allet.

8.

Ara, hi incorporarem els xampinyons i ho salarem una mica.

9.

També hi posarem pebre negre. Ho reservem.

10.

En la mateixa paella, amb un nou raig d'oli, courem la ceba.

11.

La idea és procurar que quedi cuita però transparent.

12.

Mentrestant, si voleu, podeu anar trinxant una mica de julivert fresc.

13.

Molt bé.

14.

La ceba ja la tenim.

15.

Ho deixarem coure una estona. El porro es fa de seguida.

16.

Seguidament, abocarem a la paella la salsa de tomàquet. Podeu fer servir qualsevol salsa de tomàquet fregit.

17.

Ara serà qüestió de remenar-ho una mica...

18.

... afegir-hi les gambes, els gules i els xampinyons...

19.

... i tornar-ho a remenar.

20.

Per últim, una mica de julivert...

21.

... un parell de voltes més i ja tindrem el farciment preparat.

22.

Reserveu-lo en un plat i deixeu que es refredi una estona.

23.

Aquest farciment, així mateix, està boníssim!

24.

Omplirem les crestes.

25.

Col·locarem una quantitat de farciment al mig d'una cresta.

26.

La tanquem procurant que no sobresurti el contingut.

27.

I, com s'ha fet tota la vida, segellarem la cresta amb una forquilla.

28.

Sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson, anirem col·locant les crestes que volem coure.

29.

Per garantir una cocció homogènia, és important respectar l'espai entre cada peça i procurar que cada cresta sigui equidistant respecte de la resta.

30.

Finalment, batrem un ou...

31.

... i pintarem les crestes. Si voleu, podeu posar unes llavors de sèsam o de rosella.

32.

I les posarem a coure a uns 180-190ºC durant uns 15-18 minuts.

33.

Vaja, fins que agafin bon color.

34.

I ja les podeu servir.

35.

Es poden menjar fredes o calentes.

36.

Són unes crestes amb un farciment gustós, que sorprendrà els vostres convidats.

37.

Les podeu fregir, en comptes de fer al forn, però avui he preferit aquesta cocció, una mica menys calòrica.

38.

Les tastem?

39.

Ummmmm.

40.

Per cert, com us comentava, les podeu decorar amb llavors de rosella.

41.

Les trobareu a qualsevol herbolari i són un bon recurs que es conserva bé i no s'espatlla.

42.

Després de pintar-les, a sobre de l'ou, hi posarem les llavors.

43.

I un cop cuites, agafen un aspecte molt simpàtic.

44.

Bon profit!