Hi ha molts plats tradicionals de la gastronomia espanyola que hem cuinat tota la vida i que, com sempre dic, conformen el dia a dia del nostre receptari. Les "empanadilles" en són un d'aquests plats. Com també passa amb les croquetes, els bunyols i d'altres aperitius elaborats, la versió casolana no té res a veure amb la versió industrial o congelada. Una empanadilla congelada... està bé, es pot menjar. Però una bona empanadilla és una cosa molt bona, d'aquelles cosetes que si te'n menges una... te'n menjaries dues. Mira que és fàcil de fer una empanadilla... i mira que costa de trobar-ne de bones, eh?
Malauradament, i com passa amb l'ensaladilla, la versió casolana és un producte que difícilment trobarem en un restaurant i que ens veiem obligats a restringir el consum de bones empanadilles a casa... les que fa la mama o la iaia... o vosaltres mateixos, també. Animeu-vos a gaudir, fent i tastant, d'unes bones empanadilles de les de tota la vida. I és que l'empanadilla sempre ha tingut un tret característic, oi? Som-hi.
1 paquet de pasta de cresta
2 ous durs
4 cullerades grans de tomàquet fregit
100 g de tonyina en oli
1/2 ceba picada
1 cullerada pebre vermell
1 cullerada de pebre negre
sal
Variants:
Hi podeu posar pebrots del piquillo ben picats
Podeu tallar la ceba en juliana si ho preferiu
Es poden fer sense ou
Preparem tots els ingredients.
Prèviament, hem fet bullir un parell d'ous durant uns 10 minuts. No més, o el rovell farà "verdet".
Piquem la ceba...
Preparem la tonyina...
Piquem els pebrots del piquillo i, un cop freds, piquem també els ous.
En un bol hi posem el pebrot, l'ou...
... la tonyina...
... el tomàquet fregit...
... una mica de pebre negre en pols...
... i una culleradeta de pebre vermell de "La Vera".
En una paella amb unes gotes d'oli... sofregim la ceba.
Mentre es fa la ceba, ja podem anar remenant el nostre preparat.
De seguida agafarà textura cremosa.
També podeu anar preparant la pasta de les empanadilles... i anar separant-les.
Un cop la ceba sigui dauradeta...
... la incorporem al nostre preparat i ho tornem a remenar.
Ja tenim el nostre farciment preparat.
Deixeu-lo reposar uns minutets si voleu...
Poc a poc, amb una cullera, farcirem les empanadilles amb una quantitat raonable.
Les tapem...
... i amb els dits fem una lleugera pressió evitant fer sortir el farciment.
Finalment, amb una forquilla, segellarem amb força la cresta, donant aquella forma característica.
Com que us sortiran entre 20-25, podeu utilitzar el mateix paper de la pasta per posar-les en una safata i congelar-les.
Així, directament, ja les podem fregir.
... com veureu, l'empanadilla no triga res a coure's, sobretot si no l'heu congelat.
Vigileu que agafin bon coloret...
... poseu-les sobre un paper absorbent...
I ja les podeu servir a taula...
... ben calentones. Tot i que fredes també estan molt bones.
Ummm... per fi aquell sabor de tota la vida que tenien les crestes!
Bon Profit!