Hi ha molts plats tradicionals de la gastronomia espanyola que hem cuinat tota la vida i que, com sempre dic, conformen el dia a dia del nostre receptari. Les "empanadillesen són un d'aquests plats. Com també passa amb les croquetes, els bunyols i d'altres aperitius elaborats, la versió casolana no té res a veure amb la versió industrial o congelada. Una empanadilla congelada... està bé, es pot menjar. Però una bona empanadilla és una cosa molt bona, d'aquelles cosetes que si te'n menges una... te'n menjaries dues. Mira que és fàcil de fer una empanadilla... i mira que costa de trobar-ne de bones, eh?

Malauradament, i com passa amb l'ensaladilla, la versió casolana és un producte que difícilment trobarem en un restaurant i que ens veiem obligats a restringir el consum de bones empanadilles a casa... les que fa la mama o la iaia... o vosaltres mateixos, també. Animeu-vos a gaudir, fent i tastant, d'unes bones empanadilles de les de tota la vida. I és que l'empanadilla sempre ha tingut un tret característic, oi? Som-hi.

Ingredients

1 paquet de pasta de cresta

2 ous durs

4 cullerades grans de tomàquet fregit

100 g de tonyina en oli

1/2 ceba picada

1 cullerada pebre vermell

1 cullerada de pebre negre

sal

Variants:

Hi podeu posar pebrots del piquillo ben picats

Podeu tallar la ceba en juliana si ho preferiu

Es poden fer sense ou

Preparació
1.
crestes tonyina pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
crestes tonyina pas2

Prèviament, hem fet bullir un parell d'ous durant uns 10 minuts. No més, o el rovell farà "verdet".

3.
crestes tonyina pas3

Piquem la ceba...

4.
crestes tonyina pas4

Preparem la tonyina...

5.
crestes tonyina pas5

Piquem els pebrots del piquillo i, un cop freds, piquem també els ous.

6.
crestes tonyina pas6

En un bol hi posem el pebrot, l'ou...

7.
crestes tonyina pas7

... la tonyina...

8.
crestes tonyina pas8

... el tomàquet fregit...

9.
crestes tonyina pas9

... una mica de pebre negre en pols...

10.
crestes tonyina pas10

... i una culleradeta de pebre vermell de "La Vera".

11.
crestes tonyina pas11

En una paella amb unes gotes d'oli... sofregim la ceba.

12.
crestes tonyina pas12

Mentre es fa la ceba, ja podem anar remenant el nostre preparat.

13.
crestes tonyina pas13

De seguida agafarà textura cremosa.

14.
crestes tonyina pas14

També podeu anar preparant la pasta de les empanadilles... i anar separant-les.

15.
crestes tonyina pas15

Un cop la ceba sigui dauradeta...

16.
crestes tonyina pas16

... la incorporem al nostre preparat i ho tornem a remenar.

17.
crestes tonyina pas17

Ja tenim el nostre farciment preparat.

18.
crestes tonyina pas18

Deixeu-lo reposar uns minutets si voleu...

19.
crestes tonyina pas19

Poc a poc, amb una cullera, farcirem les empanadilles amb una quantitat raonable.

20.
crestes tonyina pas20

Les tapem...

21.
crestes tonyina pas21

... i amb els dits fem una lleugera pressió evitant fer sortir el farciment.

22.
crestes tonyina pas22

Finalment, amb una forquilla, segellarem amb força la cresta, donant aquella forma característica.

23.
crestes tonyina pas23

Com que us sortiran entre 20-25, podeu utilitzar el mateix paper de la pasta per posar-les en una safata i congelar-les.

24.
crestes tonyina pas24

Així, directament, ja les podem fregir.

25.
crestes tonyina pas26

... com veureu, l'empanadilla no triga res a coure's, sobretot si no l'heu congelat.

26.
crestes tonyina pas27

Vigileu que agafin bon coloret...

27.
crestes tonyina pas28

... poseu-les sobre un paper absorbent...

28.
crestes tonyina pas29

I ja les podeu servir a taula...

29.
crestes tonyina pas30

... ben calentones. Tot i que fredes també estan molt bones.

30.
crestes tonyina pas31

Ummm... per fi aquell sabor de tota la vida que tenien les crestes!

31.
crestes tonyina pas32

Bon Profit!