El croque-monsieur és un sandvitx elaborat amb pa de motlle, pernil cuit i formatge, normalment emmental o gruyere, fet al forn, a la planxa o en una paella.

Habitualmente es gratina amb una capa de beixamel i formatge per sobre. També s'hi acostuma a posar una capa fina de mostassa.

Molt similiar al tradicional "bikini", certament, però aquesta elaboració addicional fa d'aquest entrepà un plat per menjar a taula amb forquilla i ganivet. Es pot acompanyar de verduretes, patates fregides o amanida.

La versió amb "barret" (ou ferrat) s'anomena Croque-Madame.

Som-hi!

Ingredients

pa de motlle

beixamel

pernil dolç

formatge emmental en tires i edam en làmines

formatge per fondre (gruyere o emmental)

mantega

mostassa 

Variants:

- Si li afegiu un ou ferrat a sobre s'anomenarà Croque-Madame

- Es pot fer sense mostassa

 

Preparació
1.
IMG 8240

És molt important el tipus de pa. Jo us recomano un pa de motlle artesà (no industrial) que tingui crosta. 

2.
IMG 8231

Recordeu de preparar prèviament la beixamel tradicional, amb una mica de nou moscada. Hi ha qui hi barreja una mica de mostassa amb la beixamel.

3.
IMG 8237

El formatge, per fondre, pot ser gruyere o emmental. Altrament podeu fer servir una barreja per gratinar, però que sigui de bona qualitat. El podeu ratllar vosaltres.

4.
IMG 8234

Poseu a fondre un bon tros de mantega fins que quedi liquida.

5.
IMG 8245

Ara comencem, que això va ràpid. Talleu unes llesques maques de pa de motlle, de bon gruix.

6.
IMG 8252

Poseu-les en una safata de forn. Us caldràn dues llesques per persona.

7.
IMG 8262

Ara, amb un pinzell, pinteu el pa amb la mantega desfeta.

8.
IMG 8267

Poseu a torrar el pa a uns 225-235 graus. Vigileu molt que de seguida es crema.

9.
IMG 8270

Us ha de quedar així.

10.
IMG 8279

En aquest moment, i vigileu de no cremar-vos, ja li podeu aplicar una fina capa de mostassa, la que més us agradi. Fins i tot podeu omètre-la. Jo la recomano.

11.
IMG 8284

A sobre de la mostassa, poseu una cullerada de beixamel.

12.
IMG 8288

I l'escampeu bé..

13.
IMG 8300

A sobre, hi poseu una llesca de formatge (jo he posat edam), una llesca doble de pernil dolç i formatge per fondre.

14.
IMG 8307

Ara, cobriu-ho amb una altra llesca de pa.

15.
IMG 8313

Li poseu mostassa, beixamel i formatge.

16.
IMG 8319

I ja els teniu a punt per gratinar.

17.
IMG 8329

Poseu-los al forn en mode grill fins que agafin aquest bonic color. I ja ho podeu servir ben calent.

18.
IMG 8347

Estàn francament bons!

19.
IMG 8380

I com us deia, amb un ou ferrat a sobre se li diu Croque Madame, la versió preferida del meu fill.

20.
IMG 8400

Bon profit!