El croque-monsieur és un sandvitx elaborat amb pa de motlle, pernil cuit i formatge, normalment emmental o gruyere, fet al forn, a la planxa o en una paella.
Habitualmente es gratina amb una capa de beixamel i formatge per sobre. També s'hi acostuma a posar una capa fina de mostassa.
Molt similiar al tradicional "bikini", certament, però aquesta elaboració addicional fa d'aquest entrepà un plat per menjar a taula amb forquilla i ganivet. Es pot acompanyar de verduretes, patates fregides o amanida.
La versió amb "barret" (ou ferrat) s'anomena Croque-Madame.
Som-hi!
pa de motlle
beixamel
pernil dolç
formatge emmental en tires i edam en làmines
formatge per fondre (gruyere o emmental)
mantega
mostassa
Variants:
- Si li afegiu un ou ferrat a sobre s'anomenarà Croque-Madame
- Es pot fer sense mostassa

És molt important el tipus de pa. Jo us recomano un pa de motlle artesà (no industrial) que tingui crosta.

Recordeu de preparar prèviament la beixamel tradicional, amb una mica de nou moscada. Hi ha qui hi barreja una mica de mostassa amb la beixamel.

El formatge, per fondre, pot ser gruyere o emmental. Altrament podeu fer servir una barreja per gratinar, però que sigui de bona qualitat. El podeu ratllar vosaltres.

Poseu a fondre un bon tros de mantega fins que quedi liquida.

Ara comencem, que això va ràpid. Talleu unes llesques maques de pa de motlle, de bon gruix.

Poseu-les en una safata de forn. Us caldràn dues llesques per persona.

Ara, amb un pinzell, pinteu el pa amb la mantega desfeta.

Poseu a torrar el pa a uns 225-235 graus. Vigileu molt que de seguida es crema.

Us ha de quedar així.

En aquest moment, i vigileu de no cremar-vos, ja li podeu aplicar una fina capa de mostassa, la que més us agradi. Fins i tot podeu omètre-la. Jo la recomano.

A sobre de la mostassa, poseu una cullerada de beixamel.

I l'escampeu bé..

A sobre, hi poseu una llesca de formatge (jo he posat edam), una llesca doble de pernil dolç i formatge per fondre.

Ara, cobriu-ho amb una altra llesca de pa.

Li poseu mostassa, beixamel i formatge.

I ja els teniu a punt per gratinar.

Poseu-los al forn en mode grill fins que agafin aquest bonic color. I ja ho podeu servir ben calent.

Estàn francament bons!

I com us deia, amb un ou ferrat a sobre se li diu Croque Madame, la versió preferida del meu fill.

Bon profit!