El croque-monsieur és un sandvitx elaborat amb pa de motlle, pernil cuit i formatge, normalment emmental o gruyere, fet al forn, a la planxa o en una paella.
Habitualmente es gratina amb una capa de beixamel i formatge per sobre. També s'hi acostuma a posar una capa fina de mostassa.
Molt similiar al tradicional "bikini", certament, però aquesta elaboració addicional fa d'aquest entrepà un plat per menjar a taula amb forquilla i ganivet. Es pot acompanyar de verduretes, patates fregides o amanida.
La versió amb "barret" (ou ferrat) s'anomena Croque-Madame.
Som-hi!
pa de motlle
beixamel
pernil dolç
formatge emmental en tires i edam en làmines
formatge per fondre (gruyere o emmental)
mantega
mostassa
Variants:
- Si li afegiu un ou ferrat a sobre s'anomenarà Croque-Madame
- Es pot fer sense mostassa
![IMG 8240 IMG 8240](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/23/48/img-8240.jpeg)
És molt important el tipus de pa. Jo us recomano un pa de motlle artesà (no industrial) que tingui crosta.
![IMG 8231 IMG 8231](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/23/90/img-8231.jpeg)
Recordeu de preparar prèviament la beixamel tradicional, amb una mica de nou moscada. Hi ha qui hi barreja una mica de mostassa amb la beixamel.
![IMG 8237 IMG 8237](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/24/32/img-8237.jpeg)
El formatge, per fondre, pot ser gruyere o emmental. Altrament podeu fer servir una barreja per gratinar, però que sigui de bona qualitat. El podeu ratllar vosaltres.
![IMG 8234 IMG 8234](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/24/74/img-8234.jpeg)
Poseu a fondre un bon tros de mantega fins que quedi liquida.
![IMG 8245 IMG 8245](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/25/13/img-8245.jpeg)
Ara comencem, que això va ràpid. Talleu unes llesques maques de pa de motlle, de bon gruix.
![IMG 8252 IMG 8252](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/25/46/img-8252.jpeg)
Poseu-les en una safata de forn. Us caldràn dues llesques per persona.
![IMG 8262 IMG 8262](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/26/00/img-8262.jpeg)
Ara, amb un pinzell, pinteu el pa amb la mantega desfeta.
![IMG 8267 IMG 8267](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/26/27/img-8267.jpeg)
Poseu a torrar el pa a uns 225-235 graus. Vigileu molt que de seguida es crema.
![IMG 8270 IMG 8270](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/26/84/img-8270.jpeg)
Us ha de quedar així.
![IMG 8279 IMG 8279](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/27/26/img-8279.jpeg)
En aquest moment, i vigileu de no cremar-vos, ja li podeu aplicar una fina capa de mostassa, la que més us agradi. Fins i tot podeu omètre-la. Jo la recomano.
![IMG 8284 IMG 8284](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/27/65/img-8284.jpeg)
A sobre de la mostassa, poseu una cullerada de beixamel.
![IMG 8288 IMG 8288](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/28/34/img-8288.jpeg)
I l'escampeu bé..
![IMG 8300 IMG 8300](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/28/85/img-8300.jpeg)
A sobre, hi poseu una llesca de formatge (jo he posat edam), una llesca doble de pernil dolç i formatge per fondre.
![IMG 8307 IMG 8307](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/29/21/img-8307.jpeg)
Ara, cobriu-ho amb una altra llesca de pa.
![IMG 8313 IMG 8313](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/29/69/img-8313.jpeg)
Li poseu mostassa, beixamel i formatge.
![IMG 8319 IMG 8319](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/30/08/img-8319.jpeg)
I ja els teniu a punt per gratinar.
![IMG 8329 IMG 8329](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/30/38/img-8329.jpeg)
Poseu-los al forn en mode grill fins que agafin aquest bonic color. I ja ho podeu servir ben calent.
![IMG 8347 IMG 8347](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/30/95/img-8347.jpeg)
Estàn francament bons!
![IMG 8380 IMG 8380](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/31/37/img-8380.jpeg)
I com us deia, amb un ou ferrat a sobre se li diu Croque Madame, la versió preferida del meu fill.
![IMG 8400 IMG 8400](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/25/31/79/img-8400.jpeg)
Bon profit!