Avui et porto un clàssic de la nostra cuina: les tradicionals croquetes de bacallà. No sé si et passa també, però fa com una mica de mandra posar-se a fer croquetes, oi? En canvi, quan les has acabat i tastes la meravella que has creat t'adones que ha valgut la pena l'esforç i que, si ho penses, tampoc són tan complicades de fer. En qualsevol cas, no deixis passar l'oportunitat de fer aquesta gran recepta, i aprofita per fer-ne una bona quantitat i congelar-ne una part. T'estaràs assegurant un entrant de categoria. Som-hi!

Ingredients
  • 250 g de bacallà dessalat 
  • 120 de mantega
  • 120 g de farina
  • 200 g de ceba trinxada
  • 1 litre de llet
  • 3 ous
  • Pebre negre
  • Nou moscada
  • Pa ratllat i farina
  • Sal

Variants: 

  • Les pots fer sense ceba.
  • Es pot triturar la barreja si no vols trobar-te trossos de bacallà
Preparació
1.
IMG 9447

La nit abans has de dessalar el bacallà. Jo he agafat tires de llom.

2.
IMG 9458

Renta'l molt bé amb aigua i posa'l a dessalar tot un dia, canviant l'aigua un parell o tres de cops. S'hi pot posar un tros de pa sec per absorbir la sal.

3.
IMG 9582

L'endemà, torna'l a rentar i tasta una punta per veure si està ben dessalat. Si és així, esmicola'l amb les mans tot retirant les possibles espines que pugui tenir. El tacte és millor sentit per trobar espines. Ho reservem.

4.
IMG 9586

Ara has de preparar la beixamel per fer les croquetes. Posa a escalfar la mantega en una paella.

5.
IMG 9595

Daura la ceba trinxada amb un polsim de sal.

6.
IMG 9600

Quan la ceba sigui transparent, afegeix-hi la farina i ho remenes dos o tres minuts per fer coure la farina.

7.
IMG 9606

Seguidament, li vas incorporant la llet de mica en mica i lligant la salsa. Quan estigui tota la llet incorporada ja hi podràs posar el bacallà.

8.
IMG 9613

Cap a dins. 

9.
IMG 9617

Posa una mica de nou moscada, pebre negre i ho corregeixes de sal tot plegat. 

10.
IMG 9626

Ara, a foc baix i sense deixar de remenar, fes la beixamel a poc a poc fins que espesseixi i la barreja es desenganxi de les parets de la paella.

11.
IMG 9635

En aquest punt, ja pots reservar la barreja en un recipient. Quan sigui fred ho guardes a la nevera un mínim de 4 hores. Millor fer-ho el dia anterior.

12.
IMG 9733

L'endemà aquesta massa haurà solidificat i podràs donar forma a les croquetes.

13.
IMG 9734

Amb paciència, les vas passant per farina.

14.
IMG 9740

Per ou batut.

15.
IMG 9742

I finalment per pa ratllat.

16.
IMG 9748

I les vas reservant sense apilar.

17.
IMG 9753

Reserva-te'n unes quantes per consumir el mateix dia i la resta al congelador.

18.
IMG 9755

Només et quedarà fregir-les en oli ben roent. Tan bon punt agafin color, ja les podràs retirar.

19.
IMG 9757

Posa-les sobre un paper absorbent.

20.
IMG 9769

I cap a taula, ben calentes! Per dins queden ben cremoses i saboroses!

21.
IMG 9780

Bon profit!