Avui et porto un clàssic de la nostra cuina: les tradicionals croquetes de bacallà. No sé si et passa també, però fa com una mica de mandra posar-se a fer croquetes, oi? En canvi, quan les has acabat i tastes la meravella que has creat t'adones que ha valgut la pena l'esforç i que, si ho penses, tampoc són tan complicades de fer. En qualsevol cas, no deixis passar l'oportunitat de fer aquesta gran recepta, i aprofita per fer-ne una bona quantitat i congelar-ne una part. T'estaràs assegurant un entrant de categoria. Som-hi!
- 250 g de bacallà dessalat
- 120 de mantega
- 120 g de farina
- 200 g de ceba trinxada
- 1 litre de llet
- 3 ous
- Pebre negre
- Nou moscada
- Pa ratllat i farina
- Sal
Variants:
- Les pots fer sense ceba.
- Es pot triturar la barreja si no vols trobar-te trossos de bacallà
La nit abans has de dessalar el bacallà. Jo he agafat tires de llom.
Renta'l molt bé amb aigua i posa'l a dessalar tot un dia, canviant l'aigua un parell o tres de cops. S'hi pot posar un tros de pa sec per absorbir la sal.
L'endemà, torna'l a rentar i tasta una punta per veure si està ben dessalat. Si és així, esmicola'l amb les mans tot retirant les possibles espines que pugui tenir. El tacte és millor sentit per trobar espines. Ho reservem.
Ara has de preparar la beixamel per fer les croquetes. Posa a escalfar la mantega en una paella.
Daura la ceba trinxada amb un polsim de sal.
Quan la ceba sigui transparent, afegeix-hi la farina i ho remenes dos o tres minuts per fer coure la farina.
Seguidament, li vas incorporant la llet de mica en mica i lligant la salsa. Quan estigui tota la llet incorporada ja hi podràs posar el bacallà.
Cap a dins.
Posa una mica de nou moscada, pebre negre i ho corregeixes de sal tot plegat.
Ara, a foc baix i sense deixar de remenar, fes la beixamel a poc a poc fins que espesseixi i la barreja es desenganxi de les parets de la paella.
En aquest punt, ja pots reservar la barreja en un recipient. Quan sigui fred ho guardes a la nevera un mínim de 4 hores. Millor fer-ho el dia anterior.
L'endemà aquesta massa haurà solidificat i podràs donar forma a les croquetes.
Amb paciència, les vas passant per farina.
Per ou batut.
I finalment per pa ratllat.
I les vas reservant sense apilar.
Reserva-te'n unes quantes per consumir el mateix dia i la resta al congelador.
Només et quedarà fregir-les en oli ben roent. Tan bon punt agafin color, ja les podràs retirar.
Posa-les sobre un paper absorbent.
I cap a taula, ben calentes! Per dins queden ben cremoses i saboroses!
Bon profit!