Una nova recepta de la cuina d'aprofitament, que sempre ha estat en vigor, però en els temps que corren torna a ser una cuina de nou en alça. Les croquetes de carn d'olla també són conegudes com a Croquetes Morellanes. En realitat, aquesta recepta és barrejant la farina amb la llet i la carn i verdura sobrant de l'Escudella i Carn d'Olla, fins a obtenir una massa espessa.

Avui, et mostraré una elaboració alternativa, que consisteix a preparar primer una beixamel que utilitzarem per triturar el sobrant de l'Escudella. Ens quedarà pràcticament igual, però a mi m'agrada més, ja que la beixamel aportarà alguns matisos addicionals (com la mantega, la nou moscada, etc.). Les quantitats de beixamel i de carn aniran una mica a ull. L'objectiu és trobar la textura de croqueta adient, i penso que pots fer-te'n una idea amb les fotos que et mostro. El resultat són unes saboroses i magnífiques croquetes casolanes, d'aquelles que difícilment trobaràs en un restaurant. Que vagi de gust.

Ingredients
  • Carn i verdura sobrant de l'Escudella i carn d'olla
  • Farina
  • Llet
  • Ou
  • Pa ratllat
  • Oli per fregir
  • Sal

Variants:

  • Aquesta mateixa massa es pot embolicar amb plaques de canelons i fregir-los
  • Pots barrejar el sobrant de l'Escudella i carn d'olla amb beixamel
Preparació
1.
croquetes carn dolla pas1

L'Escudella i carn d'olla és un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Per això, sempre és interessant fer-ne prou, perquè sobri.

2.
croquetes carn dolla pas2
3.
croquetes carn dolla pas3

Tallarem cada ingredient a trossets i retirarem els ossos, la pell i les parts més dures.

4.
croquetes carn dolla pas4

Jo hi poso de tot, cigrons, pastanaga, botifarra i fins i tot xoriç. Ho reservem.

5.
croquetes carn dolla pas5

Ara hem de fer una beixamel tradicional.

6.
croquetes carn dolla pas6
7.
croquetes carn dolla pas7

Un cop feta, la barrejarem amb la carn d'olla. No et vull aconsellar massa sobre quina quantitat de beixamel has de fer, ja que dependrà de la quantitat de carn d'olla i de la textura que volem donar-li a les croquetes. Jo acostumo a fer-ne mig litre de llet per la quantitat de carn d'olla que has vist a les fotos. De totes maneres, si te'n falta, pots afegir una mica de llet calenta directament. I si te'n sobra, sempre pots improvisar uns macarrons o unes patates al forn amb beixamel. Aquí no es llença res!

8.
croquetes carn dolla pas8

Col·loca la carn (o ho fas en dues tandes) dins el recipient per triturar.

9.
croquetes carn dolla pas9

Aboca-hi un cullerot gran de beixamel i tritura.

10.
croquetes carn dolla pas10

Assegura't que tingui la textura correcta i que quedi ben picat. O no, si ets dels qui els agrada trobar-se trossets a la croqueta no hi trinxis massa. Ho deixo al gust del consumidor.

11.
croquetes carn dolla pas11

Perfecte. No cal salar-ho, ja que tot ja ha estat salat amb anterioritat.

12.
croquetes carn dolla pas12

Aquesta pasta de croqueta s'haurà de refredar.

13.
croquetes carn dolla pas13

Cobreix la pasta amb paper film i evitaràs que agafi pell. Deixa que es refredi completament a temperatura ambient. A continuació, ja pots reservar la pasta a la nevera. D'un dia per altre està millor i es pot treballar millor. Si ho fas el mateix dia, la pasta se't pot desfer amb facilitat.

14.
croquetes carn dolla pas14

El següent pas serà arrebossar-les. Bat un parell d'ous.

15.
croquetes carn dolla pas15

D'altra banda, prepara un plat amb pa ratllat.

16.
croquetes carn dolla pas16

I un altre amb farina.

17.
croquetes carn dolla pas17

I ara és qüestió d'anar agafant porcions de pasta.

18.
croquetes carn dolla pas18

Passar-les per farina.

19.
croquetes carn dolla pas19

Passar-les per ou batut.

20.
croquetes carn dolla pas20

Finalment, arrebossar-les amb el pa ratllat.

21.
croquetes carn dolla pas21

Dona-li a la croqueta un aspecte de croqueta. Les croquetes casolanes no són perfectes i el seu aspecte forma part de la gràcia d'aquestes croquetes. El que acostumo a fer, ara, és reservar-les en un plat amb paper film al congelador. Quan siguin congelades serà més fàcil manipular-les i fregir-les.

22.
croquetes carn dolla pas22

A l'hora de fregir-les, assegura't que l'oli sigui ben roent.

23.
croquetes carn dolla pas23

I anar fent.

24.
croquetes carn dolla pas24

Fregeix-les amb abundant oli fins que estiguin rosses.

25.
croquetes carn dolla pas25

Per tant, si has congelat les croquetes, assegura't que hi han estat fregint el temps necessari per escalfar-se de dins. Personalment, trobo molt desagradable menjar una croqueta que crema per fora, però que encara té el cor congelat.

26.
croquetes carn dolla pas26

Les anirem reservant sobre un paper absorbent.

27.
croquetes carn dolla pas27

I a servir-les a taula ben calentones.

28.
croquetes carn dolla pas28

Ummmm.... Que vagi de gust!

29.
croquetes carn dolla pas29

Bon profit!