Una nova recepta de la cuina d'aprofitament, que sempre ha estat en vigor, però en els temps que corren torna a ser una cuina de nou en alça. Les croquetes de carn d'olla també són conegudes com a Croquetes Morellanes. En realitat, aquesta recepta és barrejant la farina amb la llet i la carn i verdura sobrant de l'Escudella i Carn d'Olla, fins a obtenir una massa espessa.
Avui, et mostraré una elaboració alternativa, que consisteix a preparar primer una beixamel que utilitzarem per triturar el sobrant de l'Escudella. Ens quedarà pràcticament igual, però a mi m'agrada més, ja que la beixamel aportarà alguns matisos addicionals (com la mantega, la nou moscada, etc.). Les quantitats de beixamel i de carn aniran una mica a ull. L'objectiu és trobar la textura de croqueta adient, i penso que pots fer-te'n una idea amb les fotos que et mostro. El resultat són unes saboroses i magnífiques croquetes casolanes, d'aquelles que difícilment trobaràs en un restaurant. Que vagi de gust.
- Carn i verdura sobrant de l'Escudella i carn d'olla
- Farina
- Llet
- Ou
- Pa ratllat
- Oli per fregir
- Sal
Variants:
- Aquesta mateixa massa es pot embolicar amb plaques de canelons i fregir-los
- Pots barrejar el sobrant de l'Escudella i carn d'olla amb beixamel
![croquetes carn dolla pas1 croquetes carn dolla pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/54/33/croquetes-carn-dolla-pas1.jpeg)
L'Escudella i carn d'olla és un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Per això, sempre és interessant fer-ne prou, perquè sobri.
![croquetes carn dolla pas2 croquetes carn dolla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/54/60/croquetes-carn-dolla-pas2.jpeg)
![croquetes carn dolla pas3 croquetes carn dolla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/54/87/croquetes-carn-dolla-pas3.jpeg)
Tallarem cada ingredient a trossets i retirarem els ossos, la pell i les parts més dures.
![croquetes carn dolla pas4 croquetes carn dolla pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/55/14/croquetes-carn-dolla-pas4.jpeg)
Jo hi poso de tot, cigrons, pastanaga, botifarra i fins i tot xoriç. Ho reservem.
![croquetes carn dolla pas5 croquetes carn dolla pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/55/41/croquetes-carn-dolla-pas5.jpeg)
Ara hem de fer una beixamel tradicional.
![croquetes carn dolla pas6 croquetes carn dolla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/55/68/croquetes-carn-dolla-pas6.jpeg)
![croquetes carn dolla pas7 croquetes carn dolla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/55/95/croquetes-carn-dolla-pas7.jpeg)
Un cop feta, la barrejarem amb la carn d'olla. No et vull aconsellar massa sobre quina quantitat de beixamel has de fer, ja que dependrà de la quantitat de carn d'olla i de la textura que volem donar-li a les croquetes. Jo acostumo a fer-ne mig litre de llet per la quantitat de carn d'olla que has vist a les fotos. De totes maneres, si te'n falta, pots afegir una mica de llet calenta directament. I si te'n sobra, sempre pots improvisar uns macarrons o unes patates al forn amb beixamel. Aquí no es llença res!
![croquetes carn dolla pas8 croquetes carn dolla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/56/22/croquetes-carn-dolla-pas8.jpeg)
Col·loca la carn (o ho fas en dues tandes) dins el recipient per triturar.
![croquetes carn dolla pas9 croquetes carn dolla pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/56/49/croquetes-carn-dolla-pas9.jpeg)
Aboca-hi un cullerot gran de beixamel i tritura.
![croquetes carn dolla pas10 croquetes carn dolla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/56/76/croquetes-carn-dolla-pas10.jpeg)
Assegura't que tingui la textura correcta i que quedi ben picat. O no, si ets dels qui els agrada trobar-se trossets a la croqueta no hi trinxis massa. Ho deixo al gust del consumidor.
![croquetes carn dolla pas11 croquetes carn dolla pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/57/03/croquetes-carn-dolla-pas11.jpeg)
Perfecte. No cal salar-ho, ja que tot ja ha estat salat amb anterioritat.
![croquetes carn dolla pas12 croquetes carn dolla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/57/30/croquetes-carn-dolla-pas12.jpeg)
Aquesta pasta de croqueta s'haurà de refredar.
![croquetes carn dolla pas13 croquetes carn dolla pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/57/57/croquetes-carn-dolla-pas13.jpeg)
Cobreix la pasta amb paper film i evitaràs que agafi pell. Deixa que es refredi completament a temperatura ambient. A continuació, ja pots reservar la pasta a la nevera. D'un dia per altre està millor i es pot treballar millor. Si ho fas el mateix dia, la pasta se't pot desfer amb facilitat.
![croquetes carn dolla pas14 croquetes carn dolla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/57/84/croquetes-carn-dolla-pas14.jpeg)
El següent pas serà arrebossar-les. Bat un parell d'ous.
![croquetes carn dolla pas15 croquetes carn dolla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/58/11/croquetes-carn-dolla-pas15.jpeg)
D'altra banda, prepara un plat amb pa ratllat.
![croquetes carn dolla pas16 croquetes carn dolla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/58/38/croquetes-carn-dolla-pas16.jpeg)
I un altre amb farina.
![croquetes carn dolla pas17 croquetes carn dolla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/58/65/croquetes-carn-dolla-pas17.jpeg)
I ara és qüestió d'anar agafant porcions de pasta.
![croquetes carn dolla pas18 croquetes carn dolla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/58/92/croquetes-carn-dolla-pas18.jpeg)
Passar-les per farina.
![croquetes carn dolla pas19 croquetes carn dolla pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/59/19/croquetes-carn-dolla-pas19.jpeg)
Passar-les per ou batut.
![croquetes carn dolla pas20 croquetes carn dolla pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/59/46/croquetes-carn-dolla-pas20.jpeg)
Finalment, arrebossar-les amb el pa ratllat.
![croquetes carn dolla pas21 croquetes carn dolla pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/59/73/croquetes-carn-dolla-pas21.jpeg)
Dona-li a la croqueta un aspecte de croqueta. Les croquetes casolanes no són perfectes i el seu aspecte forma part de la gràcia d'aquestes croquetes. El que acostumo a fer, ara, és reservar-les en un plat amb paper film al congelador. Quan siguin congelades serà més fàcil manipular-les i fregir-les.
![croquetes carn dolla pas22 croquetes carn dolla pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/60/00/croquetes-carn-dolla-pas22.jpeg)
A l'hora de fregir-les, assegura't que l'oli sigui ben roent.
![croquetes carn dolla pas23 croquetes carn dolla pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/60/27/croquetes-carn-dolla-pas23.jpeg)
I anar fent.
![croquetes carn dolla pas24 croquetes carn dolla pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/60/54/croquetes-carn-dolla-pas24.jpeg)
Fregeix-les amb abundant oli fins que estiguin rosses.
![croquetes carn dolla pas25 croquetes carn dolla pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/60/81/croquetes-carn-dolla-pas25.jpeg)
Per tant, si has congelat les croquetes, assegura't que hi han estat fregint el temps necessari per escalfar-se de dins. Personalment, trobo molt desagradable menjar una croqueta que crema per fora, però que encara té el cor congelat.
![croquetes carn dolla pas26 croquetes carn dolla pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/61/08/croquetes-carn-dolla-pas26.jpeg)
Les anirem reservant sobre un paper absorbent.
![croquetes carn dolla pas27 croquetes carn dolla pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/61/35/croquetes-carn-dolla-pas27.jpeg)
I a servir-les a taula ben calentones.
![croquetes carn dolla pas28 croquetes carn dolla pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/61/62/croquetes-carn-dolla-pas28.jpeg)
Ummmm.... Que vagi de gust!
![croquetes carn dolla pas29 croquetes carn dolla pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/48/61/89/croquetes-carn-dolla-pas29.jpeg)
Bon profit!