Croquetes de peix. En aquesta ocasió de turbot. Per a fer el vermut. Per a un sopar informal, etc. A part d'estar molt bones, aquesta recepta ens servirà per a matar dos ocells d'un tret, que diuen: per a reutilitzar o aprofitar un peix sobrant i no llençar-lo i perquè els nens mengin peix, ja que les croquetes acostumen a agradar-los sempre.
La recepta és pràcticament la mateixa que podríem utilitzar per a fer les croquetes de pollastre o de pernil. Ara que hi penso, el tema de les croquetes, també, deixa'l córrer. Aquest és un d'aquells productes (com l'allioli) que costa molt trobar on te'l facin una mica bé, i mira que són fàcils de fer, eh? Però no hi ha manera. Jo crec que la croqueta, com a tal, és un plat que no gaudeix de massa bona reputació. I tot per culpa de la producció industrial. Suposo que per aquest motiu no hi és en totes les cartes de restaurant. Algú podria pensar que la croqueta està feta de tot allò que ha sobrat, que en certa manera és cert. Però potser pensem més en el que ha sobrat dels plats que han menjat els altres (segur que a més d'un lloc ho fan). D'altra banda, també és cert que als bons restaurants hi acostuma a haver croquetes casolanes i bones (i cares també).
- 300 g de peix (en aquest cas he utilitzat turbot)
- 1/2 de litre de llet
- 2/3 de cullerades grans de farina
- 1 ceba mitjana
- Un polsim de nou moscada
- 1 patata
- Sal
- 1 ou batut
- Oli de gira-sol per fregir
Variants:
- Hi ha qui, a part del peix, hi afegeix unes gambetes pelades (uns 125 g)
- Depenent de la textura del peix, li pots afegir una patata bullida per donar consistència a la massa
- També hi pots afegir una mica de brou de peix per lligar la massa
- Es poden afegir dos alls
En una cassola amb aigua, sal i una fulla de llorer, bull el turbot, que ja està net.
Depenent del peix que utilitzeu, la textura et quedarà més o menys consistent.
Pots aprofitar per bullir una patata i, si cal, la barreges amb el peix.
En 10 minuts, ja tindrem el peix bullit. El deixarem refredar i esperarem que s'acabi de coure la patata.
La fregirem fins que estigui daurada i la reservarem.
Mentrestant, picarem una ceba mitjana. Ja tenim la patata, que deixarem refredar també.
Un cop fred, hem esmicolat tot el peix i l'hem deixat lliure d'espines i hem pelat la patata, ho barrejarem tot plegat. En aquest cas, i per la quantitat de peix, utilitzaré mitja patata només.
Ara prepararem una paella amb dos trossos grans de mantega.
Afegim la barreja de peix i patata.
Passats dos minuts remenant, perquè el peix agafi gust de mantega, afegirem dues cullerades de farina i ho barrejarem bé.
L'objectiu és anar afegint i barrejant fins a aconseguir la textura desitjada.
Ens ha de quedar una pasta consistent i ben lligada.
Afegirem un polsim de nou moscada i sal.
Deixarem coure una estona més, remenant tota l'estona. No només s'han de barrejar els ingredients, has de pensar que la farina ha de lligar amb la llet, i això requereix una certa cocció.
Un cop feta la pasta, la deixarem refredar i, més tard, la posarem dins la nevera. Pensa que si la pasta està calenta, serà impossible de donar-li forma. Com veus, he fet unes boletes. A mi m'agrada diferenciar les croquetes de pollastre o carn que són allargades, de les de peix en forma de bola. Però això com vulguis. Com si vols donar-li forma de bicicleta, si n'ets capaç, és clar.
Mullarem les boletes en ou.
I seguidament les arrebossarem amb pa ratllat.
En una paella amb força oli de gira-sol, ben calent, fregirem les croquetes. Quan estiguin ben rosses es retiren del foc i es posen sobre un paper absorbent perquè no quedin olioses.
Finalment, les presentem. Fan ganes d'agafar una, eh?
La textura és estupenda i, en afegir la patata, han quedat molt suaus. Mmmm...
Bon Profit!