Un clàssic dels clàssics: la croqueta de pollastre casolana. No conec ningú a qui no li agradin les croquetes casolanes de pollastre. Normalment, aprofito el pollastre sobrant d'un pollastre a l'ast compra't amb anterioritat. El gustet del pollastre a l'ast es nota i queden molt bones, però les pots fer amb pollastre rostit o pollastre a la planxa.
Com sempre, el meu consell és que te les facis tu mateix a casa, que t'estalviïs diners, menjaràs més sa i et sortiran mil vegades més bones. Te les faràs al teu gust i gaudiràs més. Això sí, donen una mica de feina, tot s'ha de dir. Entre que es refreda la pasta i tal posa-li un parell d'hores o tres. Ànim, que val la pena!
- 250 g de pollastre cuit
- 120 g de mantega
- 120 g de farina
- 200 g de ceba trinxada petita
- 1 litre de llet
- Pebre negre
- Nou moscada
- Oli per fregir
- Pa ratllat
- Farina
- 3 ous
- Sal
Variants:
Amb aquesta mateixa elaboració, pots fer croquetes de pernil, de bolets, de bacallà, de pebrot, d'albergínia, sobrants del rostit, gallina, etc. Pots utilitzar pollastre a l'ast, però evita utilitzar-ne la pell
Com explicava, per fer aquestes croquetes aprofitaré 250 g de pollastre a l'ast sobrant d'un dinar.
La nou moscada, important. Pots comprar-la sencera o en pols.
La ceba l'has de trinxar ben petita.
I comencem per desfer la mantega en una paella grossa.
Quan ja sigui desfeta i comenci a fer sorollet hi incorporarem la ceba. No busquem torrar la ceba, només deixar-la cuita, tova i transparent.
Mentrestant, podem anar trinxant el pollastre assegurant-nos que no quedin ossos ni nervis. Es pot picar més o menys gran, com li agradi a cadascú.
Paral·lelament, abocarem la llet en un cassó per escalfar-la.
Hi ratllarem una mica de nou moscada. Jo ho faig a ull, però més o menys correspon a mitja culleradeta de cafè. No et passis, ja que la nou moscada és molt aromàtica i pots condicionar les croquetes. El mateix passa quan fem una beixamel.
Salem la llet, com una cullerada aproximadament.
Hi tirarem una mica de pebre negre al gust.
La ceba ja és transparent. És el moment d'incorporar la farina, tota de cop.
Hauràs de barrejar bé amb la ceba i deixar uns minuts perquè es cogui. No paris de remenar i d'integrar bé la farina. Vigila que no es torri massa.
En aquest punt, ja hi pots abocar la llet bullent, tota de cop. No t'amoïnis pels grumolls.
Amb un batedor, anirem remenant a poc a poc, però sense parar.
Seguidament, ja hi podrem incorporar el pollastre trinxat.
Ara és qüestió de deixar que aquesta pasta solidifiqui i es cogui bé el conjunt. Ho has de tenir a foc mitjà durant uns 20 minuts. No deixis de remenar o se't cremarà. Vigila molt. Has de fer passar la part de baix a dalt. Tota l'estona.
Cada cop et costarà més remenar i treballar-ho. Has de pensar que s'ha de formar una pasta força consistent que es desenganxi de la paella.
També notaràs que agafa un color una mica més fosc. La textura està perfecta.
Passats els 20 minuts, col·loca aquesta pasta en una safata perquè es refredi. Com més ample i gran sigui la safata, abans es refredarà. Tingues la precaució de tapar la pasta amb paper de film. D'aquesta manera evitaràs que faci pell i que agafi males olors.
Un cop freda, si vols, la pots reservar a la nevera per acabar de fer les croquetes l'endemà, tot i que es poden fer al mateix dia sense problemes.
Amb la pasta ja freda, comencem a donar forma a les nostres croquetes.
Bat tres ous, com per a una truita francesa.
Prepara una safata o plat amb pa ratllat.
Prepara una safata o plat amb farina.
I, amb l'ajuda d'una cullera, comença a formar les croquetes.
No cal dir que has de tenir les mans ben netes o utilitzar guants. A mi m'agrada preparar-les totes i després anar enfarinant.
Les passem primer per farina.
Per cert, quan tinguis la croqueta arrebossada amb farina pots aprofitar per donar-li una millor forma, ja que no s'enganxarà a les mans.
Un cop enfarinada, la passarem per l'ou batut.
Utilitza una forquilla per voltar-la.
Quan la croqueta sigui ben xopa d'ou batut, passa-la finalment pel pa ratllat.
Un cop tingui posat el pa ratllat també podem afinar una mica més la forma.
En pots fregir unes quantes el mateix dia i la resta congelar-les.
Si les vols congelar, posa-les en una safata de paper de plata i millor sobre un paper film, per evitar que s'enganxin. Un cop congelades, ja les podràs organitzar d'una altra manera, dins una carmanyola.
Com pots veure, amb aquesta recepta surten unes 35-40 croquetes de mida gran.
I què ens queda? Fregir-les, és clar. Fregeix-les en abundant oli ben calent. Compte en col·locar-les dins la fregidora, no et cremis.
Has de procurar que estiguin cruixents per fora però meloses per dins. No cal fregir-les més d'un parell de minuts o se't poden desfer, sobretot si no les has congelat.
Reserva-les sobre un paper absorbent.
I ja les pots portar a taula, ben calentones.
No tenen res a veure amb qualsevol croqueta industrial, oi que no?
Jo les serveixo d'aperitiu o tapa, però bé podríem servir-les com a primer plat, acompanyades d'una mica d'amanida verda.
I per dins meloses es desfan. Llàstima que donin tanta feina, eh? Bon profit!