Un clàssic dels clàssics: la croqueta de pollastre casolana. No conec ningú a qui no li agradin les croquetes casolanes de pollastre. Normalment, aprofito el pollastre sobrant d'un pollastre a l'ast compra't amb anterioritat. El gustet del pollastre a l'ast es nota i queden molt bones, però les pots fer amb pollastre rostit o pollastre a la planxa.
Com sempre, el meu consell és que te les facis tu mateix a casa, que t'estalviïs diners, menjaràs més sa i et sortiran mil vegades més bones. Te les faràs al teu gust i gaudiràs més. Això sí, donen una mica de feina, tot s'ha de dir. Entre que es refreda la pasta i tal posa-li un parell d'hores o tres. Ànim, que val la pena!
- 250 g de pollastre cuit
- 120 g de mantega
- 120 g de farina
- 200 g de ceba trinxada petita
- 1 litre de llet
- Pebre negre
- Nou moscada
- Oli per fregir
- Pa ratllat
- Farina
- 3 ous
- Sal
Variants:
Amb aquesta mateixa elaboració, pots fer croquetes de pernil, de bolets, de bacallà, de pebrot, d'albergínia, sobrants del rostit, gallina, etc. Pots utilitzar pollastre a l'ast, però evita utilitzar-ne la pell
![croquetes pollastre pas1 croquetes pollastre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/24/58/croquetes-pollastre-pas1.jpeg)
Com explicava, per fer aquestes croquetes aprofitaré 250 g de pollastre a l'ast sobrant d'un dinar.
![croquetes pollastre pas3 croquetes pollastre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/25/12/croquetes-pollastre-pas3.jpeg)
La nou moscada, important. Pots comprar-la sencera o en pols.
![croquetes pollastre pas4 croquetes pollastre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/25/39/croquetes-pollastre-pas4.jpeg)
La ceba l'has de trinxar ben petita.
![croquetes pollastre pas5 croquetes pollastre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/25/66/croquetes-pollastre-pas5.jpeg)
I comencem per desfer la mantega en una paella grossa.
![croquetes pollastre pas7 croquetes pollastre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/26/20/croquetes-pollastre-pas7.jpeg)
Quan ja sigui desfeta i comenci a fer sorollet hi incorporarem la ceba. No busquem torrar la ceba, només deixar-la cuita, tova i transparent.
![croquetes pollastre pas10 croquetes pollastre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/27/01/croquetes-pollastre-pas10.jpeg)
Mentrestant, podem anar trinxant el pollastre assegurant-nos que no quedin ossos ni nervis. Es pot picar més o menys gran, com li agradi a cadascú.
![croquetes pollastre pas12 croquetes pollastre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/27/55/croquetes-pollastre-pas12.jpeg)
Paral·lelament, abocarem la llet en un cassó per escalfar-la.
![croquetes pollastre pas13 croquetes pollastre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/28/15/croquetes-pollastre-pas13.jpeg)
Hi ratllarem una mica de nou moscada. Jo ho faig a ull, però més o menys correspon a mitja culleradeta de cafè. No et passis, ja que la nou moscada és molt aromàtica i pots condicionar les croquetes. El mateix passa quan fem una beixamel.
![croquetes pollastre pas15 croquetes pollastre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/28/69/croquetes-pollastre-pas15.jpeg)
Salem la llet, com una cullerada aproximadament.
![croquetes pollastre pas16 croquetes pollastre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/28/96/croquetes-pollastre-pas16.jpeg)
Hi tirarem una mica de pebre negre al gust.
![croquetes pollastre pas18 croquetes pollastre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/29/50/croquetes-pollastre-pas18.jpeg)
La ceba ja és transparent. És el moment d'incorporar la farina, tota de cop.
![croquetes pollastre pas20 croquetes pollastre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/30/04/croquetes-pollastre-pas20.jpeg)
Hauràs de barrejar bé amb la ceba i deixar uns minuts perquè es cogui. No paris de remenar i d'integrar bé la farina. Vigila que no es torri massa.
![croquetes pollastre pas21 croquetes pollastre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/30/31/croquetes-pollastre-pas21.jpeg)
En aquest punt, ja hi pots abocar la llet bullent, tota de cop. No t'amoïnis pels grumolls.
![croquetes pollastre pas22 croquetes pollastre pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/30/58/croquetes-pollastre-pas22.jpeg)
Amb un batedor, anirem remenant a poc a poc, però sense parar.
![croquetes pollastre pas23 croquetes pollastre pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/30/85/croquetes-pollastre-pas23.jpeg)
Seguidament, ja hi podrem incorporar el pollastre trinxat.
![croquetes pollastre pas24 croquetes pollastre pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/31/24/croquetes-pollastre-pas24.jpeg)
Ara és qüestió de deixar que aquesta pasta solidifiqui i es cogui bé el conjunt. Ho has de tenir a foc mitjà durant uns 20 minuts. No deixis de remenar o se't cremarà. Vigila molt. Has de fer passar la part de baix a dalt. Tota l'estona.
![croquetes pollastre pas25 croquetes pollastre pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/31/63/croquetes-pollastre-pas25.jpeg)
Cada cop et costarà més remenar i treballar-ho. Has de pensar que s'ha de formar una pasta força consistent que es desenganxi de la paella.
![croquetes pollastre pas26 croquetes pollastre pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/31/96/croquetes-pollastre-pas26.jpeg)
També notaràs que agafa un color una mica més fosc. La textura està perfecta.
![croquetes pollastre pas27 croquetes pollastre pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/32/26/croquetes-pollastre-pas27.jpeg)
Passats els 20 minuts, col·loca aquesta pasta en una safata perquè es refredi. Com més ample i gran sigui la safata, abans es refredarà. Tingues la precaució de tapar la pasta amb paper de film. D'aquesta manera evitaràs que faci pell i que agafi males olors.
![croquetes pollastre pas29 croquetes pollastre pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/32/86/croquetes-pollastre-pas29.jpeg)
Un cop freda, si vols, la pots reservar a la nevera per acabar de fer les croquetes l'endemà, tot i que es poden fer al mateix dia sense problemes.
![croquetes pollastre pas30 croquetes pollastre pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/33/13/croquetes-pollastre-pas30.jpeg)
Amb la pasta ja freda, comencem a donar forma a les nostres croquetes.
![croquetes pollastre pas31 croquetes pollastre pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/33/40/croquetes-pollastre-pas31.jpeg)
Bat tres ous, com per a una truita francesa.
![croquetes pollastre pas32 croquetes pollastre pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/33/67/croquetes-pollastre-pas32.jpeg)
Prepara una safata o plat amb pa ratllat.
![croquetes pollastre pas33 croquetes pollastre pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/33/94/croquetes-pollastre-pas33.jpeg)
Prepara una safata o plat amb farina.
![croquetes pollastre pas34 croquetes pollastre pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/34/33/croquetes-pollastre-pas34.jpeg)
I, amb l'ajuda d'una cullera, comença a formar les croquetes.
![croquetes pollastre pas35 croquetes pollastre pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/34/78/croquetes-pollastre-pas35.jpeg)
No cal dir que has de tenir les mans ben netes o utilitzar guants. A mi m'agrada preparar-les totes i després anar enfarinant.
![croquetes pollastre pas37 croquetes pollastre pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/35/35/croquetes-pollastre-pas37.jpeg)
Les passem primer per farina.
![croquetes pollastre pas38 croquetes pollastre pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/35/62/croquetes-pollastre-pas38.jpeg)
Per cert, quan tinguis la croqueta arrebossada amb farina pots aprofitar per donar-li una millor forma, ja que no s'enganxarà a les mans.
![croquetes pollastre pas39 croquetes pollastre pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/35/89/croquetes-pollastre-pas39.jpeg)
Un cop enfarinada, la passarem per l'ou batut.
![croquetes pollastre pas40 croquetes pollastre pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/36/16/croquetes-pollastre-pas40.jpeg)
Utilitza una forquilla per voltar-la.
![croquetes pollastre pas41 croquetes pollastre pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/36/43/croquetes-pollastre-pas41.jpeg)
Quan la croqueta sigui ben xopa d'ou batut, passa-la finalment pel pa ratllat.
![croquetes pollastre pas42 croquetes pollastre pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/36/70/croquetes-pollastre-pas42.jpeg)
Un cop tingui posat el pa ratllat també podem afinar una mica més la forma.
![croquetes pollastre pas43 croquetes pollastre pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/36/97/croquetes-pollastre-pas43.jpeg)
En pots fregir unes quantes el mateix dia i la resta congelar-les.
![croquetes pollastre pas44 croquetes pollastre pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/37/24/croquetes-pollastre-pas44.jpeg)
Si les vols congelar, posa-les en una safata de paper de plata i millor sobre un paper film, per evitar que s'enganxin. Un cop congelades, ja les podràs organitzar d'una altra manera, dins una carmanyola.
![croquetes pollastre pas45 croquetes pollastre pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/37/51/croquetes-pollastre-pas45.jpeg)
Com pots veure, amb aquesta recepta surten unes 35-40 croquetes de mida gran.
![croquetes pollastre pas46 croquetes pollastre pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/37/78/croquetes-pollastre-pas46.jpeg)
I què ens queda? Fregir-les, és clar. Fregeix-les en abundant oli ben calent. Compte en col·locar-les dins la fregidora, no et cremis.
![croquetes pollastre pas47 croquetes pollastre pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/38/05/croquetes-pollastre-pas47.jpeg)
Has de procurar que estiguin cruixents per fora però meloses per dins. No cal fregir-les més d'un parell de minuts o se't poden desfer, sobretot si no les has congelat.
![croquetes pollastre pas48 croquetes pollastre pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/38/32/croquetes-pollastre-pas48.jpeg)
Reserva-les sobre un paper absorbent.
![croquetes pollastre pas49 croquetes pollastre pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/38/59/croquetes-pollastre-pas49.jpeg)
I ja les pots portar a taula, ben calentones.
![croquetes pollastre pas50 croquetes pollastre pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/38/86/croquetes-pollastre-pas50.jpeg)
No tenen res a veure amb qualsevol croqueta industrial, oi que no?
![croquetes pollastre pas51 croquetes pollastre pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/39/13/croquetes-pollastre-pas51.jpeg)
Jo les serveixo d'aperitiu o tapa, però bé podríem servir-les com a primer plat, acompanyades d'una mica d'amanida verda.
![croquetes pollastre pas52 croquetes pollastre pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/52/39/40/croquetes-pollastre-pas52.jpeg)
I per dins meloses es desfan. Llàstima que donin tanta feina, eh? Bon profit!