Feia molt de temps que tenia ganes de fer aquest plat. No està bé que ho digui jo, però m'ha quedat força bo, encara que és un plat de sabor "contundent" i que no a tothom li pot agradar. Resulta que a la meva dona li agraden molt aquests guisadets. I en menja sempre que pot.
1kg de cua de bou
2 pastanagues tallades a rodanxes
2 tomàquets madurs
2 cebes tallades a la juliana
1 porro tallat a rodanxes
1 manat d'herbes (farigola, llorer, sajolida, romaní)
1 got de vi negre
oli d'oliva
pebre negre
farina
llard
aigua
sal
Variants:
- S'hi poden afegir patates, bolets o verdures
- Es pot barrejar vi negre, moscatell i vi ranci
- També es pot fer amb cua de vedella
- Es pot fer com un civet de porc senglar
Preparem tots els ingredients.
La cua la podeu trossejar vosaltres o comprar-la ja preparada per guisar.
Començarem per salar la carn...
... i empebrar-la.
Tallem les pastanagues a rodanxes...
... el porro a rodanxes...
... la ceba en juliana....
Posarem a escalfar una mica d'oli i llard en una cassola.
Mentrestant, enfarinem cada tall de cua.
Que quedi ben arrebossat.
Ara, hi daurem tots els talls...
... per totes dues bandes.
... fins que tingui un bon coloret daurat.
... la pastanaga...
... el porro....
... i el tomàquet...
... ho remenem una mica...
... i hi incorporem el llorer...
... i les herbes, que haurem rentat prèviament.
Ho deixarem fer durant uns 45 minuts...
Passat aquest temps, hi posarem el vi negre...
... una copa sencera.
Al mateix temps hi podeu afegir aigua fins cobrir tota la carn.
I ho deixarem fer durant 110-120 minuts més aproximadament.
Ben tapat.
De tant en tant comproveu que no hi falti líquid.
Si cal, incorporeu-hi més aigua calenta.
Remeneu-ho de tant en tant.
Passat aquest temps la carn s'hauria de separar de l'os. En aquest punt reservarem la carn a banda...
... i colarem tot el suquet.
A la mateixa cassola, hi posarem aquesta salseta espessa que hem aconseguit.
De nou, hi incorporem la carn i ho posem a foc mig.
Ara, és qüestió de pelar un parell o tres de patates, fer-les a daus...
... i incorporar-les al guisat.
Serà el moment de salar-ho tot plegat.
Ho deixarem uns 20 minuts més, fins que les patates siguin toves. Remeneu i vigileu més sovint, ja que les salses més denses tenen més facilitat per enganxar-se.
Rectifiqueu de sal si cal...
... i ja podem parar el foc. És molt recomanable deixar reposar el plat 24 hores. Quan estigui fred ho poseu en un tàper i a la nevera fins l'endemà, tot i que és un plat amb bona conservació que podeu consumir durant tota la setmana. O congelar-lo, és clar.
Emplatem.
La salseta és d'aquelles que no et deixen indiferent.
Suqueu-hi pa i gaudiu d'un bon guisat d'hivern. I aquí si que no hi pot faltar un gran vi negre... amb cos i caràcter.
Bon profit!