Com us haureu adonat, a mi m'agrada molt combinar la pasta amb el peix. Avui us proposo una recepta que integra una variant del rap rostit que fa en Carles Gaig però fent la reducció amb Pedro Ximénez i amb una base de pasta saltada (tallarines) amb encenalls de tòfona de bosc. D'aquells plats agradables que tant bé li senta una copa de bon vi... (o a l'inrevés). Espero que us agradi.

Ingredients

8 cuetes de rap

1 pastanaga gran (o 6 minis)

1 escamarlà per persona

un grapat de cebetes mini

un grapat de tomàquet xerri  

1 copeta de vi dolç Pedro Ximenez  

1 got de brou de pollastre  

1 got de brou de peix  

2 fulles de llorer  

1/2 tòfona negre de bosc picada  

oli d'oliva

sal

  

Variants:

- Podeu utilitzar vi ranci en comptes del Pedro Ximénez

Preparació
1.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas1

Primer de tot prepararem un brou de peix.

2.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas2

Jo he utilitzat un cap de lluerna que tenia, unes espines variades, crancs, galeres, etc... Us recomano la lectura de les receptes brou de peix i brou de peix vermell.

3.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas3

D'altre banda, poseu a coure les tallarines amb aigua, un raig d'oli, sal i un parell de fulles de llorer.

4.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas4

Un cop cuits, els reserveu per més endavant.

5.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas5

Tenim aquestes cebetes mini que haurem de pelar.

6.
7.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas7
8.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas8

... i les retireu...

9.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas9

Un cop fredes... es pelen soles.

10.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas10

La pell surt molt fàcilment.

11.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas11

Netejarem les nostres cuetes de rap.

12.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas12

Aquestes trobo que són massa petites, però les altres ja eren massa grans. Jo us aconsello trobar una mida mitjaneta. De pastanagues mini tampoc n'he trobat, així que les he fet tallant una de gran.

13.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas13

Tampoc he trobat tomàquets xerri (quin desastre, eh?)... però aquestes coses ja passen. Ja veieu que no també tinc els meus "problemetes". He utilitzat uns tomàquets de penjar, que li aportaran un gran sabor.

14.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas14
15.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas15

Mentre es fa el brou de peix, a mi m'agrada apretar els crancs i les galeres per extreure'n tot el suc.

16.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas16

Ho podeu fer amb el mateix cullerot, o encara millor, també els podeu treure, posar-los en un colador i utilitzar una mà de morter.

17.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas17

Aprofitaré per escaldar els tomàquets i les pastanagues també.

18.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas18

Ho reservem juntament amb les cebetes.

19.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas19

Ara colem el brou de peix.

20.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas20

El barregem amb el brou de pollastre i ho escalfem una mica. Rectificarem de sal si cal.

21.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas21

En una paella amb unes gotetes d'oli, saltarem les cuetes de rap ja salades i empebrades.

22.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas22

Fins que estiguin daurades. La idea és marcar-les, no cuinar-les. Amb els escamarlans fem el mateix.

 

23.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas23

Ara incorporem les cebetes, els tomàquet i la pastanaga i deixem un foc mitjanet.

24.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas24

Podeu utilitzar un vi ranci qualsevol, però he volgut incorporar un toc més dolç al plat i fer-ho amb Pedro Ximénez. Us ho recomano.

25.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas25

Tireu un bon raig... com un got de tallat ple.

26.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas26

I flambegeu-lo, però amb MOLT DE COMPTE!... i teniu la tapa preparada per si cal ofegar el foc.

27.
28.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas29

Ara incorporem el brou a la safata i ho poseu a coure al forn, a uns 190 graus durant uns 8-10 minuts.

29.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas30

Passat aquest temps, passarem a la paella una ració, és a dir, la quantitat per a servir un sol plat, ja que tot no us hi cabrà (si teniu una paella molt gran, doncs si).

30.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas31

Tapeu-la i deixeu reduïr el suc.

31.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas32

Poc a poc s'anirà evaporant...

32.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas33

... fins que quedi poc suquet... tampoc s'ha de consumir tot...

33.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas34

... heu d'aconseguir aquesta textura caramelitzada... tan suculenta. Ja tindreu llest el peix.

34.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas35

Ara, prepararem la pasta amb tòfona . Aquestes trufes en conserva les podeu comprar en qualsevol gran superficie avui en dia, però si és fresca, molt millor clar.

35.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas36

Les tallarines ben escorreguts d'aigua.

36.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas37

Piquem mitja tòfona... ja que tenen un sabor molt intens.

37.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas39

En una paella amb unes gotes d'oli saltarem la nostre pasta...

38.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas40

... i incorporarem la tòfona. Remeneu-lo tot i deixeu fer uns minuts. Que quedi ben calent.

39.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas41

Col·loqueu una base de pasta en el plat...

40.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas42

I a sobre, distribuiu les cuetes de rap, les cebes, la pastanaga....

41.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas43

... els tomacons...

42.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas44

... i amb la poca però intensa salseta que us quedi... regueu tot el plat.

43.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas45

Un polsim de julivert picat per sobre... un raig d'oli d'oliva i a jalar. Un plat atractiu, eh?... i bo de collons.

44.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas46

Ummm...

45.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas47

 ... i la tòfona... què bona... és com menjar-se el bosc.

46.
cuetes rap rostides sobre tallarines tofona pas48

La pasta adquireix tots els sabors d'un plat del tot mediterrani.

47.

Com sempre, un vinet blanc o rosat... però molt molt fred.