Una recepta que representa la cuina tradicional, aquella cuina de les nostres àvies, amb productes de la nostra terra i ben tractats. No és pas complicada de fer, però és imprescindible dedicar-li temps a aquesta mena de plats. Sí, allò que no tenim i tant procurem no malgastar. Però és l'única manera de garantir un resultat excel·lent, però també de garantir la satisfacció per l'esforç i el temps dedicat. És quan la cuina demostra ser agraïda, i no sempre passa. Deixar reposar la carn unes hores resulta imprescindible, ja que el sabor millora de veritat. I com no, posats a cuinar de veritat, sempre val la pena fer més quantitat i congelar-ne una part. Som-hi!
- 2 cuixes de xai tallada a rodanxes gruixudes
- 1 pastanaga grossa tallada a trossos
- 1 ceba tallada a trossos
- 1 porro gros tallat a trossos
- 1 cullerada de pebre vermell
- 1 cullerada de pasta de tomàquet concentrat
- 1 got de vi negre
- 1 litre de brou de carn
- Julivert trinxat
- 8-10 grans d'all
- Pebre negre
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Variants:
- Es pot acompanyar de patates fregides o cuites al forn
- S'hi poden afegir bolets de temporada
![IMG 1999 IMG 1999](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/31/58/img-1999.jpeg)
En una cassola per rostir, escalfa una bona quantitat d'oli d'oliva i posa a daurar la carn. Pots utilitzar una part de llard i una part d'oli.
![IMG 1990 IMG 1990](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/32/00/img-1990.jpeg)
Mentrestant, pela el alls.
![IMG 2002 IMG 2002](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/32/42/img-2002.jpeg)
I talla tota la verdura.
![IMG 2007 IMG 2007](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/32/84/img-2007.jpeg)
Assegura't de daurar bé la carn per totes dues bandes.
![IMG 2010 IMG 2010](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/33/14/img-2010.jpeg)
Reserva-la.
![IMG 2012 IMG 2012](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/33/68/img-2012.jpeg)
En mateix greix, posa a daurar els alls.
![IMG 2013 IMG 2013](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/34/04/img-2013.jpeg)
Seguidament, posa tota la verdura.
![IMG 2021 IMG 2021](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/34/52/img-2021.jpeg)
També una mica de julivert trinxat.
![IMG 2024 IMG 2024](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/34/94/img-2024.jpeg)
Deixa que la verdura es posi tova.
![IMG 2029 IMG 2029](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/35/36/img-2029.jpeg)
A continuació, afegeix el pebre vermell.
![IMG 2032 IMG 2032](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/35/69/img-2032.jpeg)
I al mateix temps, el tomàquet concentrat.
![IMG 2038 IMG 2038](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/36/20/img-2038.jpeg)
Remena-ho bé i deixa-ho fer 5 minuts més.
![IMG 2041 IMG 2041](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/36/59/img-2041.jpeg)
Seguidament, afegeix el vi negre.
![IMG 2049 IMG 2049](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/37/04/img-2049.jpeg)
Tapa la cassola i deixa evaporar l'alcohol durant uns 10 minuts.
![IMG 2064 IMG 2064](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/37/46/img-2064.jpeg)
En paral·lel, ves escalfant el brou de carn. Si no en tens, pots utilitzar brou de verdura o pollastre.
![IMG 2062 IMG 2062](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/37/88/img-2062.jpeg)
Cobreix la carn amb el brou. Sala-ho una mica i deixa-ho coure tapat a foc baix durant una hora i mitja aprox.
![IMG 2082 IMG 2082](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/38/30/img-2082.jpeg)
En paral·lel, pots fer unes patates al forn com acompanyament.
![IMG 2080 IMG 2080](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/38/72/img-2080.jpeg)
Vigila que no falti líquid fins que la carn estigui tova.
![IMG 2093 IMG 2093](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/39/14/img-2093.jpeg)
Quan la carn ja estigui feta, retira-la amb cura de la cassola.
![IMG 2099 IMG 2099](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/39/56/img-2099.jpeg)
Tritura tot el suc amb les verdures.
![IMG 2111 IMG 2111](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/39/98/img-2111.jpeg)
Torna a incorporar la carn i rectifica de sal. Deixa-ho coure tot junt 15 minuts més i després apaga el foc.
![IMG 2113 IMG 2113](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/40/31/img-2113.jpeg)
Deixa que es refredi i que reposi unes hores. És millor preparar-ho el dia abans de consumir-ho.
![IMG 2127 IMG 2127](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/51/15/40/82/img-2127.jpeg)
Bon profit!