Una recepta que representa la cuina tradicional, aquella cuina de les nostres àvies, amb productes de la nostra terra i ben tractats. No és pas complicada de fer, però és imprescindible dedicar-li temps a aquesta mena de plats. Sí, allò que no tenim i tant procurem no malgastar. Però és l'única manera de garantir un resultat excel·lent, però també de garantir la satisfacció per l'esforç i el temps dedicat.  És quan la cuina demostra ser agraïda, i no sempre passa. Deixar reposar la carn unes hores resulta imprescindible, ja que el sabor millora de veritat. I com no, posats a cuinar de veritat, sempre val la pena fer més quantitat i congelar-ne una part. Som-hi!

Ingredients
  • 2 cuixes de xai tallada a rodanxes gruixudes
  • 1 pastanaga grossa tallada a trossos
  • 1 ceba tallada a trossos
  • 1 porro gros tallat a trossos
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 cullerada de pasta de tomàquet concentrat
  • 1 got de vi negre
  • 1 litre de brou de carn
  • Julivert trinxat
  • 8-10 grans d'all
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Variants:

  • Es pot acompanyar de patates fregides o cuites al forn
  • S'hi poden afegir bolets de temporada
Preparació
1.
IMG 1999

En una cassola per rostir, escalfa una bona quantitat d'oli d'oliva i posa a daurar la carn. Pots utilitzar una part de llard i una part d'oli.

2.
IMG 1990

Mentrestant, pela el alls.

3.
IMG 2002

I talla tota la verdura.

4.
IMG 2007

Assegura't de daurar bé la carn per totes dues bandes.

5.
IMG 2010

Reserva-la.

6.
IMG 2012

En mateix greix, posa a daurar els alls.

7.
IMG 2013

Seguidament, posa tota la verdura.

8.
IMG 2021

També una mica de julivert trinxat.

9.
IMG 2024

Deixa que la verdura es posi tova.

10.
IMG 2029

A continuació, afegeix el pebre vermell.

11.
IMG 2032

I al mateix temps, el tomàquet concentrat.

12.
IMG 2038

Remena-ho bé i deixa-ho fer 5 minuts més.

13.
IMG 2041

Seguidament, afegeix el vi negre.

14.
IMG 2049

Tapa la cassola i deixa evaporar l'alcohol durant uns 10 minuts.

15.
IMG 2064

En paral·lel, ves escalfant el brou de carn. Si no en tens, pots utilitzar brou de verdura o pollastre.

16.
IMG 2062

Cobreix la carn amb el brou. Sala-ho una mica i deixa-ho coure tapat a foc baix durant una hora i mitja aprox.

17.
IMG 2082

En paral·lel, pots fer unes patates al forn com acompanyament.

18.
IMG 2080

Vigila que no falti líquid fins que la carn estigui tova.

19.
IMG 2093

Quan la carn ja estigui feta, retira-la amb cura de la cassola.

20.
IMG 2099

Tritura tot el suc amb les verdures. 

21.
IMG 2111

Torna a incorporar la carn i rectifica de sal. Deixa-ho coure tot junt 15 minuts més i després apaga el foc. 

22.
IMG 2113

Deixa que es refredi i que reposi unes hores. És millor preparar-ho el dia abans de consumir-ho.

23.
IMG 2127

Bon profit!