Una recepta que representa la cuina tradicional, aquella cuina de les nostres àvies, amb productes de la nostra terra i ben tractats. No és pas complicada de fer, però és imprescindible dedicar-li temps a aquesta mena de plats. Sí, allò que no tenim i tant procurem no malgastar. Però és l'única manera de garantir un resultat excel·lent, però també de garantir la satisfacció per l'esforç i el temps dedicat. És quan la cuina demostra ser agraïda, i no sempre passa. Deixar reposar la carn unes hores resulta imprescindible, ja que el sabor millora de veritat. I com no, posats a cuinar de veritat, sempre val la pena fer més quantitat i congelar-ne una part. Som-hi!
- 2 cuixes de xai tallada a rodanxes gruixudes
- 1 pastanaga grossa tallada a trossos
- 1 ceba tallada a trossos
- 1 porro gros tallat a trossos
- 1 cullerada de pebre vermell
- 1 cullerada de pasta de tomàquet concentrat
- 1 got de vi negre
- 1 litre de brou de carn
- Julivert trinxat
- 8-10 grans d'all
- Pebre negre
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Variants:
- Es pot acompanyar de patates fregides o cuites al forn
- S'hi poden afegir bolets de temporada
En una cassola per rostir, escalfa una bona quantitat d'oli d'oliva i posa a daurar la carn. Pots utilitzar una part de llard i una part d'oli.
Mentrestant, pela el alls.
I talla tota la verdura.
Assegura't de daurar bé la carn per totes dues bandes.
Reserva-la.
En mateix greix, posa a daurar els alls.
Seguidament, posa tota la verdura.
També una mica de julivert trinxat.
Deixa que la verdura es posi tova.
A continuació, afegeix el pebre vermell.
I al mateix temps, el tomàquet concentrat.
Remena-ho bé i deixa-ho fer 5 minuts més.
Seguidament, afegeix el vi negre.
Tapa la cassola i deixa evaporar l'alcohol durant uns 10 minuts.
En paral·lel, ves escalfant el brou de carn. Si no en tens, pots utilitzar brou de verdura o pollastre.
Cobreix la carn amb el brou. Sala-ho una mica i deixa-ho coure tapat a foc baix durant una hora i mitja aprox.
En paral·lel, pots fer unes patates al forn com acompanyament.
Vigila que no falti líquid fins que la carn estigui tova.
Quan la carn ja estigui feta, retira-la amb cura de la cassola.
Tritura tot el suc amb les verdures.
Torna a incorporar la carn i rectifica de sal. Deixa-ho coure tot junt 15 minuts més i després apaga el foc.
Deixa que es refredi i que reposi unes hores. És millor preparar-ho el dia abans de consumir-ho.
Bon profit!