Una recepta que representa la cuina tradicional, aquella cuina de les nostres àvies, amb productes de la nostra terra i ben tractats. No és pas complicada de fer, però és imprescindible dedicar-li temps a aquesta mena de plats. Sí, allò que no tenim i tant procurem no malgastar. Però és l'única manera de garantir un resultat excel·lent, però també de garantir la satisfacció per l'esforç i el temps dedicat.  És quan la cuina demostra ser agraïda, i no sempre passa. Deixar reposar la carn unes hores resulta imprescindible, ja que el sabor millora de veritat. I com no, posats a cuinar de veritat, sempre val la pena fer més quantitat i congelar-ne una part. Som-hi!

Ingredients
  • 2 cuixes de xai tallada a rodanxes gruixudes
  • 1 pastanaga grossa tallada a trossos
  • 1 ceba tallada a trossos
  • 1 porro gros tallat a trossos
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 cullerada de pasta de tomàquet concentrat
  • 1 got de vi negre
  • 1 litre de brou de carn
  • Julivert trinxat
  • 8-10 grans d'all
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Variants:

  • Es pot acompanyar de patates fregides o cuites al forn
  • S'hi poden afegir bolets de temporada
Preparació
1.

En una cassola per rostir, escalfa una bona quantitat d'oli d'oliva i posa a daurar la carn. Pots utilitzar una part de llard i una part d'oli.

2.

Mentrestant, pela el alls.

3.

I talla tota la verdura.

4.

Assegura't de daurar bé la carn per totes dues bandes.

5.

Reserva-la.

6.

En mateix greix, posa a daurar els alls.

7.

Seguidament, posa tota la verdura.

8.

També una mica de julivert trinxat.

9.

Deixa que la verdura es posi tova.

10.

A continuació, afegeix el pebre vermell.

11.

I al mateix temps, el tomàquet concentrat.

12.

Remena-ho bé i deixa-ho fer 5 minuts més.

13.

Seguidament, afegeix el vi negre.

14.

Tapa la cassola i deixa evaporar l'alcohol durant uns 10 minuts.

15.

En paral·lel, ves escalfant el brou de carn. Si no en tens, pots utilitzar brou de verdura o pollastre.

16.

Cobreix la carn amb el brou. Sala-ho una mica i deixa-ho coure tapat a foc baix durant una hora i mitja aprox.

17.

En paral·lel, pots fer unes patates al forn com acompanyament.

18.

Vigila que no falti líquid fins que la carn estigui tova.

19.

Quan la carn ja estigui feta, retira-la amb cura de la cassola.

20.

Tritura tot el suc amb les verdures. 

21.

Torna a incorporar la carn i rectifica de sal. Deixa-ho coure tot junt 15 minuts més i després apaga el foc. 

22.

Deixa que es refredi i que reposi unes hores. És millor preparar-ho el dia abans de consumir-ho.

23.

Bon profit!