Arriba la tardor, i amb ella els plats d'aquesta estació. Sortim de l'obligada senzillesa i practicitat de l'estiu (amb les seves calors) per endinsar-nos de nou a la cuina més elaborada, la cuina del xup-xup, la que fa caliu. I és que ja comença a venir de gust tastar plats de tardor, i el d'avui n'és un bon exemple: un rostidet amb bolets frescos i moniato. No es pot demanar més! Els que coneixeu la cuina tradicional i, en especial, aquesta mena de guisats, ja sabeu que convé (i molt) deixar reposar el plat unes hores o fins i tot un dia sencer. És per això, que us recomano fer-lo el dia abans de consumir-lo. I com sempre us dic, aprofiteu que cuineu i feu més quantitat i així poder congelar una part i anar consumint més endavant. És sempre una bona pràctica, en especial en els temps que corren, oi? El temps cada cop és més preuat. Però us puc assegurar que el temps que dediqueu a cuinar és temps de qualitat, ben aprofitat i que us farà sentir bé. A vosaltres i als que us envolten. Doncs a cuinar!
8 cuixetes de pollastre
300 g de trompetes de la mort fresques
2 moniatos a daus
1 ceba a trossos
4 o 5 grans d'all
1 got de brandi
aigua o brou d'au
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu emprar altres tipus de bolets.
- Podeu fer el rostit amb un pollastre sencer a quarts, amb ànec, conill, etc.
Avui he volgut triar només cuixetes, però com us indico a la introducció podeu fer-ho amb un pollastre sencer tallat per a rostir.
He trobat trompeta de la mort fresca, ja que som en temporada. A més del potent sabor, aquest bolet enfosquirà el suc i serà l'atractiu principal del plat.
Poseu a marcar les cuixetes en una olla amb força oli d'oliva (o llard si voleu) i uns grans d'all per aromatitzar-ho. Jo ho faig en dues tandes, ja que no hi caben totes les cuixes de cop.
Mentrestant, podeu anar pelant i tallant a daus els moniatos.
Saleu i empebreu el pollastre mentre agafa color.
Un cop daurat per totes bandes, aneu reservant les cuixetes.
Talleu una ceba grossa a trossos i l'enrossiu en el mateix oli.
A continuació, hi poseu els daus de moniato. Es poden fer més gran, però no més petits o es desfaran massa. El moniato també ajudarà a lligar la salsa.
Aboqueu-hi els bolets i li doneu un parell de voltes. Una mica de sal.
Ara, tireu un got de brandi.
Afegiu-hi el pollastre.
Ho remeneu, ho saleu una mica i ho deixeu 10 minuts fins que s'evapori l'alcohol.
Passat aquest temps, tireu aigua o brou fins a gairebé cobrir el pollastre, però no us passeu que la cocció no serà massa llarga. Els temps variarà en funció del tipus de pollastre o de carn.
Si no teniu brou, hi poseu aigua i una pastilla deshidratada de brou. No és cap crim.
Ho cobriu i ho deixeu coure a foc mitjà-baix durant 35-40 minuts.
Passat aquest temps, comproveu si el pollastre ja és cuit i rectifiqueu de sal si cal. Si ja està, apagueu el foc i deixeu refredar el guisat a la mateixa olla. Quan sigui fred, el passeu a un tàper i el guardeu a la nevera. L'endemà només l'haureu d'escalfar a foc baix en una olla i/o congelar-ne una part. Vigileu durant la manipulació, ja que el moniato pot desfer-se amb facilitat, com també passa amb la patata cuita.
Bon profit!