Espectacular plat que farà llepar-vos els dits! Una recepta de la cuina àrab feta amb ingredients molt bàsics i amb una gran personalitat. Com no, l'haureu de presentar en una safata gran: a sota el cuscús i a sobre la barreja de verdures, carns i llegums. Si no l'heu tastat mai ja esteu trigant! Un plat per reunir a tota la família a taula.
Som-hi, gourmeters!
4 talls de cuixa de xai
4-6 trossos de pollastre
4 pastanagues
4 tomàquets madurs a trossos
1 ceba
2 patates
1 fulla d'api
2 carbassons
1 cullerada de curri
1 cullerada de canyella
1 cullerada de gingebre en pols
1 cullerada de comí
1 cullerada de Ras El Hanout
500 g de cigrons cuits
un grapat de panses
uns brins de safrà
dues pastilles de brou d'au
pebre negre
oli d'oliva
sal
Per fer el cuscús:
1 got gran de cuscús
1 got d'aigua calenta
una mica d'oli, mantega i sal
Variants:
- S'hi pot afegir carbassa i/o moniato
- Es pot fer amb altres carns i verdures
Prepareu les carns i la verdura.
En una cassola amb un bon raig d'oli, poseu la carn a marcar a foc viu, amb sal i pebre.
Mentrestant, podeu anar pelant les pastanagues i semi-pelant els carbassons,
També podeu anar trinxant la ceba i la fulla d'api.
També heu de pelar i talles les patates a tires grosses, com les pastanagues.
Doneu-li la volta a la carn, que quedi ben daurada, tot i que crua de dins.
Talleu també els tomàquets a trossos.
I prepareu les espècies.
Un cop tingueu la carn marcada, la reserveu.
Si cal, afegiu-hi una mica més d'oli i poseu la ceba a daurar amb un polsim de sal.
Quan la ceba agafi color, afegiu-hi totes les espècies.
Li doneu unes voltes durant uns 20-30 segons, amb la intenció de torrar-les una mica. Eviteu cremar-les.
Seguidament, afegiu-hi l'api i el tomàquet. Si cal afegiu-hi una mica d'aigua per arrastrar tot el fons.
Afegiu-hi el xai.
Cobriu el xai amb aigua ben calenta. Una mica de sal i les pastilles de brou.
Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 30-35 minuts a foc mig.
Passat aquest temps, afegiu-hi les pastanagues, el pollastre i la patata. I ho deixeu coure uns 30-35 minuts més.
Prepareu també els cigrons ja cuits juntament amb les panses i el carbassó.
Quan ja porteu entre una hora i una hora i mitja de cocció, afegiu-hi els cigrons, les panses i el carbassó. Rectifiqueu de sal i deixeu-ho coure 30 minuts més.
Passada aquesta hora i mitja (mínim) ja tindreu les carns i les verdures fetes. Apagueu el foc i ho deixeu reposar almenys una hora.
Uns 20 minuts abans de servir-ho, prepareu el cuscús. És molt fàcil. Poseu un got de cuscús en un bol.
Un raig d'oli d'oliva.
I barregeu bé amb les mans netes fins que no quedin grumolls d'oli.
Seguidament, aboqueu-hi la mateixa mesura de got però amb aigua ben bullent. Una mica de sal.
Tireu-hi una mica de mantega i ho tapeu amb paper film. Deixeu-ho reposar uns 5 minuts.
Passat aquest temps, amb les mans o amb una forquilla, aneu rascant el cuscús per separar-ho bé.
I ara si, ja el podeu servir en una safata i deixeu un espai al mig per a posar carns i verdures.
Amb una mica de cura, escampeu bé la verdura per sobre del cuscús i seguidament la carn.
Tireu per sobre cigrons, panses i suquet, que és el millor. El cuscús absorbirà aquest suc.
Bon profit!