Espectacular plat que farà llepar-vos els dits! Una recepta de la cuina àrab feta amb ingredients molt bàsics i amb una gran personalitat. Com no, l'haureu de presentar en una safata gran: a sota el cuscús i a sobre la barreja de verdures, carns i llegums. Si no l'heu tastat mai ja esteu trigant! Un plat per reunir a tota la família a taula.
Som-hi, gourmeters!
4 talls de cuixa de xai
4-6 trossos de pollastre
4 pastanagues
4 tomàquets madurs a trossos
1 ceba
2 patates
1 fulla d'api
2 carbassons
1 cullerada de curri
1 cullerada de canyella
1 cullerada de gingebre en pols
1 cullerada de comí
1 cullerada de Ras El Hanout
500 g de cigrons cuits
un grapat de panses
uns brins de safrà
dues pastilles de brou d'au
pebre negre
oli d'oliva
sal
Per fer el cuscús:
1 got gran de cuscús
1 got d'aigua calenta
una mica d'oli, mantega i sal
Variants:
- S'hi pot afegir carbassa i/o moniato
- Es pot fer amb altres carns i verdures
![IMG 2415 IMG 2415](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/14/95/img-2415.jpeg)
Prepareu les carns i la verdura.
![IMG 2425 IMG 2425](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/15/37/img-2425.jpeg)
En una cassola amb un bon raig d'oli, poseu la carn a marcar a foc viu, amb sal i pebre.
![IMG 2429 IMG 2429](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/15/70/img-2429.jpeg)
Mentrestant, podeu anar pelant les pastanagues i semi-pelant els carbassons,
![IMG 2436 IMG 2436](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/16/12/img-2436.jpeg)
També podeu anar trinxant la ceba i la fulla d'api.
![IMG 2444 IMG 2444](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/16/48/img-2444.jpeg)
També heu de pelar i talles les patates a tires grosses, com les pastanagues.
![IMG 2434 IMG 2434](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/17/14/img-2434.jpeg)
Doneu-li la volta a la carn, que quedi ben daurada, tot i que crua de dins.
![IMG 2450 IMG 2450](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/17/65/img-2450.jpeg)
Talleu també els tomàquets a trossos.
![IMG 2457 IMG 2457](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/18/13/img-2457.jpeg)
I prepareu les espècies.
![IMG 2449 IMG 2449](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/18/55/img-2449.jpeg)
Un cop tingueu la carn marcada, la reserveu.
![IMG 2452 IMG 2452](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/19/12/img-2452.jpeg)
Si cal, afegiu-hi una mica més d'oli i poseu la ceba a daurar amb un polsim de sal.
![IMG 2463 IMG 2463](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/19/45/img-2463.jpeg)
Quan la ceba agafi color, afegiu-hi totes les espècies.
![IMG 2465 IMG 2465](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/19/78/img-2465.jpeg)
Li doneu unes voltes durant uns 20-30 segons, amb la intenció de torrar-les una mica. Eviteu cremar-les.
![IMG 2469 IMG 2469](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/20/38/img-2469.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi l'api i el tomàquet. Si cal afegiu-hi una mica d'aigua per arrastrar tot el fons.
![IMG 2479 IMG 2479](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/20/68/img-2479.jpeg)
Afegiu-hi el xai.
![IMG 2480 IMG 2480](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/21/25/img-2480.jpeg)
Cobriu el xai amb aigua ben calenta. Una mica de sal i les pastilles de brou.
![IMG 2490 IMG 2490](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/21/40/img-2490.jpeg)
Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 30-35 minuts a foc mig.
![IMG 2503 IMG 2503](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/22/09/img-2503.jpeg)
Passat aquest temps, afegiu-hi les pastanagues, el pollastre i la patata. I ho deixeu coure uns 30-35 minuts més.
![IMG 2506 IMG 2506](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/22/42/img-2506.jpeg)
Prepareu també els cigrons ja cuits juntament amb les panses i el carbassó.
![IMG 2512 IMG 2512](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/23/11/img-2512.jpeg)
Quan ja porteu entre una hora i una hora i mitja de cocció, afegiu-hi els cigrons, les panses i el carbassó. Rectifiqueu de sal i deixeu-ho coure 30 minuts més.
![IMG 2576 IMG 2576](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/24/19/img-2576.jpeg)
Passada aquesta hora i mitja (mínim) ja tindreu les carns i les verdures fetes. Apagueu el foc i ho deixeu reposar almenys una hora.
![IMG 2522 IMG 2522](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/24/64/img-2522.jpeg)
Uns 20 minuts abans de servir-ho, prepareu el cuscús. És molt fàcil. Poseu un got de cuscús en un bol.
![IMG 2525 IMG 2525](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/25/18/img-2525.jpeg)
Un raig d'oli d'oliva.
![IMG 2531 IMG 2531](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/25/66/img-2531.jpeg)
I barregeu bé amb les mans netes fins que no quedin grumolls d'oli.
![IMG 2547 IMG 2547](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/26/23/img-2547.jpeg)
Seguidament, aboqueu-hi la mateixa mesura de got però amb aigua ben bullent. Una mica de sal.
![IMG 2557 IMG 2557](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/26/62/img-2557.jpeg)
Tireu-hi una mica de mantega i ho tapeu amb paper film. Deixeu-ho reposar uns 5 minuts.
![IMG 2562 IMG 2562](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/27/22/img-2562.jpeg)
Passat aquest temps, amb les mans o amb una forquilla, aneu rascant el cuscús per separar-ho bé.
![IMG 2573 IMG 2573](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/27/43/img-2573.jpeg)
I ara si, ja el podeu servir en una safata i deixeu un espai al mig per a posar carns i verdures.
![IMG 2579 IMG 2579](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/27/91/img-2579.jpeg)
Amb una mica de cura, escampeu bé la verdura per sobre del cuscús i seguidament la carn.
![IMG 2581 IMG 2581](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/28/33/img-2581.jpeg)
Tireu per sobre cigrons, panses i suquet, que és el millor. El cuscús absorbirà aquest suc.
![IMG 2590 IMG 2590](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/44/00/28/81/img-2590.jpeg)
Bon profit!