Espectacular plat que farà llepar-vos els dits! Una recepta de la cuina àrab feta amb ingredients molt bàsics i amb una gran personalitat. Com no, l'haureu de presentar en una safata gran: a sota el cuscús i a sobre la barreja de verdures, carns i llegums. Si no l'heu tastat mai ja esteu trigant! Un plat per reunir a tota la família a taula.

Som-hi, gourmeters!

Ingredients

4 talls de cuixa de xai

4-6 trossos de pollastre

4 pastanagues 

4 tomàquets madurs a trossos

1 ceba

2 patates 

1 fulla d'api

2 carbassons

1 cullerada de curri

1 cullerada de canyella

1 cullerada de gingebre en pols

1 cullerada de comí 

1 cullerada de Ras El Hanout

500 g de cigrons cuits

un grapat de panses

uns brins de safrà

dues pastilles de brou d'au

pebre negre

oli d'oliva

sal

Per fer el cuscús:

1 got gran de cuscús

1 got d'aigua calenta

una mica d'oli, mantega i sal

Variants:

- S'hi pot afegir carbassa i/o moniato

- Es pot fer amb altres carns i verdures

 

Preparació
1.

Prepareu les carns i la verdura.

2.

En una cassola amb un bon raig d'oli, poseu la carn a marcar a foc viu, amb sal i pebre.

3.

Mentrestant, podeu anar pelant les pastanagues i semi-pelant els carbassons, 

4.

També podeu anar trinxant la ceba i la fulla d'api.

5.

També heu de pelar i talles les patates a tires grosses, com les pastanagues.

6.

Doneu-li la volta a la carn, que quedi ben daurada, tot i que crua de dins.

7.

Talleu també els tomàquets a trossos.

8.

I prepareu les espècies.

9.

Un cop tingueu la carn marcada, la reserveu.

10.

Si cal, afegiu-hi una mica més d'oli i poseu la ceba a daurar amb un polsim de sal.

11.

Quan la ceba agafi color, afegiu-hi totes les espècies.

12.

Li doneu unes voltes durant uns 20-30 segons, amb la intenció de torrar-les una mica. Eviteu cremar-les.

13.

Seguidament, afegiu-hi l'api i el tomàquet. Si cal afegiu-hi una mica d'aigua per arrastrar tot el fons.

14.

Afegiu-hi el xai.

15.

Cobriu el xai amb aigua ben calenta. Una mica de sal i les pastilles de brou.

16.

Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 30-35 minuts a foc mig.

17.

Passat aquest temps, afegiu-hi les pastanagues, el pollastre i la patata. I ho deixeu coure uns 30-35 minuts més.

18.

Prepareu també els cigrons ja cuits juntament amb les panses i el carbassó.

19.

Quan ja porteu entre una hora i una hora i mitja de cocció, afegiu-hi els cigrons, les panses i el carbassó. Rectifiqueu de sal i deixeu-ho coure 30 minuts més.

20.

Passada aquesta hora i mitja (mínim) ja tindreu les carns i les verdures fetes. Apagueu el foc i ho deixeu reposar almenys una hora.

21.

Uns 20 minuts abans de servir-ho, prepareu el cuscús. És molt fàcil. Poseu un got de cuscús en un bol.

22.

Un raig d'oli d'oliva.

23.

I barregeu bé amb les mans netes fins que no quedin grumolls d'oli.

24.

Seguidament, aboqueu-hi la mateixa mesura de got però amb aigua ben bullent. Una mica de sal.

25.

Tireu-hi una mica de mantega i ho tapeu amb paper film. Deixeu-ho reposar uns 5 minuts.

26.

Passat aquest temps, amb les mans o amb una forquilla, aneu rascant el cuscús per separar-ho bé.

27.

I ara si, ja el podeu servir en una safata i deixeu un espai al mig per a posar carns i verdures.

28.

Amb una mica de cura, escampeu bé la verdura per sobre del cuscús i seguidament la carn.

29.

Tireu per sobre cigrons, panses i suquet, que és el millor. El cuscús absorbirà aquest suc.

30.

Bon profit!