Reprenent el meu interès per tota la cuina mediterrània, avui farem uns dolços àrabs que s'anomenen "Baklava". Qui no ha provat mai un dolç àrab?... d'aquells de mel, banyats en sucre... amb nous... i ametlles...
Són petits, sí, però "matons". Te'n menges un... i no te'n menjaries dos... per què ja quedes ben ple. Són una mica empallegosos, però quan et venen de gust... els gaudeixes com una mala cosa. Es fan amb pasta fil·lo o brik, que la podeu comprar en qualsevol gran superfície, ja que és molt complex fer-la a casa. Som-hi!
250 gr. pasta de filo (o brik)
125 gr. mantega desfeta o ghee
300 gr. fruits secs (entre festucs i ametlla gra crua)
unes làmines de festuc per a decorar
Pel almívar aromatitzat:
2 tasses de sucre
1 tassa d'aigua
2 cullerades de suc de llimona
3 cullerades d'aigua d'azahar
3 cullerades de mel
1 rama de canyella
D'entrada, he comprat uns festucs pelats sencers i, aprofitant la BabyCook que tinc, els he picat fins deixar-los en trossets molt petits.
Comencem fent l'almívar. Per això dissolem el sucre...
... i el suc de llimona a l'aigua.
Deixem que bulli durant 15 minuts juntament amb la branca de canyella.
Ho tenim tot apunt per començar.
... tant per dalt com per baix...
... com es pot veure a la foto... i així anem agafant làmines, una a una, i la resta no s'assequen.
Començarem pintant la safata escollida amb una capa de mantega o mantega clarificada (ghee).
Col·locarem la primera capa de pasta filo i la pintarem amb ghee.
Tornarem a fer el mateix procés amb una segona capa de pasta filo...
... i així fins a 10 vegades...
Posarem una capa de festucs i l'escamparem bé.
Tornem a posar una làmina de pasta filo... i la tornarem a pintar amb ghee.
Fem el mateix procés 5 vegades més... i llavors posarem una capa d'ametlla en gra.
Tornem a tapar, a pintar i 5 vegades més. Amb cura... poc a poc i bona lletra.
És molt important pintar bé cada capa per a obtenir un bon resultat.
Finalment, retallarem tota la pasta sobrant.
La llençarem, ja que no es pot aprofitar.
Serà, doncs, el moment de tallar la pasta a porcions quadradetes.
Adornarem cada pasteta amb un polsim de festuc mòlt.
Ja van quedant macos.
Controleu els temps. Recordeu que l'almívar ha de bullir durant 15 minuts. L'hem de fer de tal manera que quan surti la pasta del forn... la poguem ruixar amb l'almivar roent.
Prepararem el forn a 180 graus, a dalt i abaix. Posarem la safata en una zona baixa del forn i ho tindrem uns 15 minuts. Controleu que no es cremin per què cada forn és diferent.
Els podeu decorar amb festucs sencers o trossets d'ametlla també.
L'almívar ja porta 15 minuts. L'apartarem del foc. Afegirem l'aigua de tarongina o "aigua de Azahar" i bullirem un parell de minuts més.
es pot trobar en qualsevol gran superficie. No deixa de ser aigua amb aroma de les flors de l'arbre taronger.
La marca Vahiné, és la típica que fa altres productes de pastissería casolana.
Ara és el moment d'incorporar la mel.
Ho remenem bé i ja ho tindrem apunt per banyar les pastes quan surtin del forn.
Ja les tenim cuites.
Qué maques, eh?
És millor tapar-les amb un paper de plata... i deixar-les reposar durant 20 minuts.
A continuació, li tirarem per sobre l'almívar...
... i quedaran ben banyades.... ben pringades, vaja.
Un cop s'hagin refredat a temperatura ambient, ja les podeu emplatar. De totes maneres, s'aconsella menjar-los al día següent. Notareu la diferència.
Per fi, he aconseguit fer aquest postre tan típic marroquí... que sempre m'havia preguntat com el feien.
Així sí, us diré que empalaga tant com ja havíem advertit al principi.
És qüestió de menjar-ne un... i convidar a tots els amics i família... jeje.
Bon profit!
Per cert, també podeu aprofitar per fer uns Briouates, un altre dolç àrab.