Dolç típic àrab. Personalment, m'agrada més que el "Baklava". Ja sabeu que els dolços àrabs estan banyats amb un almívar fet amb mel. Quan aneu a comprar mel us podeu trobar amb moltes varietats. Tingueu en compte que el seu color i sabor depenen de l'edat de la mel i de la font del nèctar. Les mels de color clar solen ser de millor qualitat que les fosques. 

Trobareu aquesta recepta amb diversos farciments, sobretot salats. Els "Briouates" els podeu farcir amb una mica d'espinacs i pinyons... amb una mica de formatge "feta", pernil i dàtil... amb massapà... el que vulgueu, que sempre queden deliciosos. Endavant, doncs.

Ingredients

250 gr. pasta de filo (o brik)

125 gr. mantega desfeta o ghee

300 gr. barreja de fruits secs picats (dàtils, festucs, nous, ametlles, avellanes, pinyons, panses, etc.)

Per l'almívar aromatitzat:

2 tasses de sucre

1 tassa d'aigua

2 cullerades de suc de llimona

3 cullerades d'aigua d'azahar

3 cullerades de mel

1 branca de canyella

Preparació
1.

Abans de res, treurem els pinyols a uns quants dàtils per a poder-los barrejar amb la resta de fruits secs. Els dàtils són un producte que no utilitzem massa i tenen moltes propietats beneficioses pel nostre organisme.

2.

He comprat una barreja de fruits secs cruus, que porten de tot una mica.

3.

Ho picarem tot en una picadora (jo utilitzo la mateixa BabyCook).

4.

Afegim els dàtils sense pinyol.

5.

Ho piquem fins que quedi gra. Però no us passeu o us farà una pasta... i ens interessa trobar el gra a la boca.

6.

Ho reservem en un bol.

7.

Ara, prepararem l'almívar. Penseu que l'haurem de tenir apunt per quan treiem la pasta del forn. S'ha de tirar roent a sobre de la pasta calenta.

8.

Agafarem la llimona i li treurem tot el suc.

9.
10.

Mentre, anirem preparant tots els ingredients i totes les eines necessàries. Penseu que la pasta filo s'asseca molt ràpidament i per això hem de treballar ràpid. Ho hem de tenir tot a mà abans de començar.

11.

La pasta filo o brik, jo l'he comprat al supermercat. Es pot fer a casa, però no s'acostuma a fer perquè és una feina molt laboriosa. Penseu que són làmines de massa de la mida d'un full de paper.

12.

Un cop oberta la pasta, posarem un drap humit a sota...

13.

... i un altre per sobre. Així, podrem anar agafant làmines de pasta filo... i la resta no s'assecaran.

14.

El sucre ja comença a bullir.

15.

Agafarem una làmina de pasta filo, la pintarem amb mantega desfeta (jo he utilitzat mantega clarificada ghee) i la doblegarem fins a dues vegades. Sempre pintant per a enganxar bé cada capa. També podeu utilitzar la meitat d'una fulla de pasta filo...i quedaran més petitets.

16.

Mentre, l'almívar ja gairebé el tenim...

17.

Serà el moment d'afegir l'aigua d'azahar, aigua aromatitzada amb les flors del arbres tarongers.

18.

Aquesta marca està en tots els supermercats.

19.

Retirem l'almívar del foc i afegim la mel...

20.

Remenem bé... i ho reservarem.

21.

Ara, posarem una mica de farciment en una cantonada, procurant fer la forma d'un triangle.

22.

Anirem plegant la pasta sobre sí mateixa... fent triangles... fins que ens quedi així.

23.

Ho pintarem amb mantega i li tirarem un polsim de festuc en gra.

24.

Seguirem fent el mateix procés per cada un de les pastes.

25.

Penso que queda clar com s'ha de fer, oi?

26.

Ja en tenim dos...

27.

Poc a poc i bona lletra... és un procés molt laboriós.

28.

De moment en courem quatre, a 180º durant 25 minuts.

29.

Ja els tenim cuits.

30.

Només ens queda banyar-los amb l'almíbar que teníem preparat.

31.

Han quedat super-cruixents... com havia de ser, vaja.

32.

Tenen bona pinta oi?

33.

Ja els podrem servir.

34.

En qualsevol cas, estan molt millor a l'endemà de fer-los.

35.

Quines ganes de fer-li una mossegada!

36.

El farciment està genial, encara que la propera vegada els faré amb salat... no sé... una crema de roquefort amb pernil ibèric?... fuassss!

37.

També els podeu fer salats i farcits de formatges variats. Per cert, si us agraden aquests dolços, us recomano visitar la recepta dels "Baklava".

38.

Bon Profit!