L'empanada de llom... no sé que té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjar a totes hores. Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco. Ara recordo quan les feia la nostra mare... quins records. Eren sopars molt especials aquells.
Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una... feu la meitat.
400 g de llom
200 g de daus de xoriço i pernil
8 tomàquets madurs
3 pebrots verds
3 cebes
4/5 alls
un tros de porro
pebre vermell dolç
sal i pebre
oli d'oliva
Per fer la massa:
1 kg de farina força
25 g de llevat premsat
350 ml d'aigua
3 cullerada de pebre vermell dolç
7/8 cullerades d'oli del sofregit
Variants:
- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit
- Podeu utilitzar pebrot vermell també
Preparem tots els ingredients
Tallem el xoriço i el pernil a dauets ben petitonets. Jo he utilitzat tres classes de xoriço, un d'ells picant.
Ratlleu els tomàquet i afegiu-hi una cullerada sopera de pebre vermell dolç.
Piqueu els pebrots i talleu les cebes en juliana.
Saleu i empebreu el llom.
Ara, en una paella calenta amb oli... fregiu les tires de llom.
I reserveu-les.
Ummm... quina pinta que té això ja.
Ho reservem juntament amb el llom.
Ara, en abundant oli, sofregim els daus de pernil i xoriço.
També li afegirem una cullerada de pebre vermell dolç.
Quatre voltes i ja ho tindrem, això no s'ha de fer massa.
Reserveu els daus amb el llom i el sofregit i aquest oli sobrant guardeu-lo per fer la massa.
Ara només ho hem de barrejar tot plegat.
A mi m'agrada afegir 3 o 4 cullerades de tomàquet fregit per lligar la salsa.
Com us deia, farem la massa utilitzant aquest oli. Només hem de barrejar tots els ingredients a l'amassadora (o fer-la a mà).
Hi aboquem l'oli.
Posem el ganxo... i a pastar... uns 20 minuts.
Amb 15-20 minuts d'amassar serà suficient.
Farem una bola i ho deixarem en un bol tapat amb un drap humit durant una hora.
Passat aquest temps haurà llevat i duplicat el seu volum.
Ho amassem a mà per baixar la massa.
Ja podeu fer les pessades d'uns 370 gr. per cada capa d'empanada. Com podeu veure en surten dues empanades amb 1kg de farina.
A més a més reservarem un trosset per cada empanada per a poder fer la decoració.
Ara és qüestió d'estirar la massa...
... i donar-li la forma desitjada.
Poseu una capa en una safata pel forn amb un tros de paper cuisson.
Poseu el farciment per sobre... i tapeu-la amb un altre capa. Amb els dits pessigueu bé els laterals per a segellar l'empanada i que no s'escapi el farciment.
La decorem amb unes tires de massa, per a definir les porcions.
Ja només ens quedarà enfornar-la durant uns 25 minuts a 200 graus amb ventilació. Però vigileu-la i si cal canviar-la d'alçada, ho feu. Tot dependrà del forn.
Sembla que ja està.
Si si, està ben cuita... ja la podem treure.
Quina bona pinta, eh?
Tallem uns porcions?
Fuas!... quina cosa més bona!
Doncs aquí la teniu. Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.
Un partidet del Barça i un tros d'empanada amb un cervesa congelada... i fuas!... un luxe!
Que me'n dieu?
No cal que sigui calenta. Freda també està molt bona.
La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap... tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera... es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies! (ni de un).
Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.
Sempre triomfen.
Que dius... em sobra farciment... qué més puc fer?... doncs d'empanada... a empanadilles... jeje.
Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat... i veureu quina cosa més bona.
Bon Profit!