L'empanada de llom... no sé que té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjar a totes hores. Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco. Ara recordo quan les feia la nostra mare... quins records. Eren sopars molt especials aquells.

Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una... feu la meitat.

Ingredients

400 g de llom  

200 g de daus de xoriço i pernil  

8 tomàquets madurs

3 pebrots verds

3 cebes  

4/5 alls  

un tros de porro

pebre vermell dolç  

sal i pebre

oli d'oliva

Per fer la massa:

1 kg de farina força  

25 g de llevat premsat  

350 ml d'aigua

3 cullerada de pebre vermell dolç  

7/8 cullerades d'oli del sofregit

Variants:

- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit

- Podeu utilitzar pebrot vermell també

Preparació
1.
empanada gallega llom xorico pas1

Preparem tots els ingredients

2.
empanada gallega llom xorico pas2

Tallem el xoriço i el pernil a dauets ben petitonets. Jo he utilitzat tres classes de xoriço, un d'ells picant.

3.
empanada gallega llom xorico pas3

Ratlleu els tomàquet i afegiu-hi una cullerada sopera de pebre vermell dolç.

4.
empanada gallega llom xorico pas4

Piqueu els pebrots i talleu les cebes en juliana.

5.
empanada gallega llom xorico pas6

Saleu i empebreu el llom.

6.
empanada gallega llom xorico pas8

Ara, en una paella calenta amb oli... fregiu les tires de llom.

7.
empanada gallega llom xorico pas12

I reserveu-les.

8.
empanada gallega llom xorico pas13

Ummm... quina pinta que té això ja.

9.
empanada gallega llom xorico pas14

Ho reservem juntament amb el llom.

10.
empanada gallega llom xorico pas15

Ara, en abundant oli, sofregim els daus de pernil i xoriço.

11.
empanada gallega llom xorico pas16

També li afegirem una cullerada de pebre vermell dolç.

12.
empanada gallega llom xorico pas17

Quatre voltes i ja ho tindrem, això no s'ha de fer massa.

13.
empanada gallega llom xorico pas18

Reserveu els daus amb el llom i el sofregit i aquest oli sobrant guardeu-lo per fer la massa.

14.
empanada gallega llom xorico pas19

Ara només ho hem de barrejar tot plegat.

15.
empanada gallega llom xorico pas20

A mi m'agrada afegir 3 o 4 cullerades de tomàquet fregit per lligar la salsa.

16.
empanada gallega llom xorico pas21

Com us deia, farem la massa utilitzant aquest oli.  Només hem de barrejar tots els ingredients a l'amassadora (o fer-la a mà).

17.
empanada gallega llom xorico pas22

Hi aboquem l'oli.

18.
empanada gallega llom xorico pas23

Posem el ganxo... i a pastar... uns 20 minuts.

19.
empanada gallega llom xorico pas24

Amb 15-20 minuts d'amassar serà suficient.

20.
empanada gallega llom xorico pas25

Farem una bola i ho deixarem en un bol tapat amb un drap humit durant una hora.

21.
empanada gallega llom xorico pas26

Passat aquest temps haurà llevat i duplicat el seu volum.

22.
empanada gallega llom xorico pas27

Ho amassem a mà per baixar la massa.

23.
empanada gallega llom xorico pas28

Ja podeu fer les pessades d'uns 370 gr. per cada capa d'empanada. Com podeu veure en surten dues empanades amb 1kg de farina.

24.
empanada gallega llom xorico pas29

A més a més reservarem un trosset per cada empanada per a poder fer la decoració.

25.
empanada gallega llom xorico pas30

Ara és qüestió d'estirar la massa...

26.
empanada gallega llom xorico pas31

 ... i donar-li la forma desitjada.

27.
empanada gallega llom xorico pas32

Poseu una capa en una safata pel forn amb un tros de paper cuisson.

28.
empanada gallega llom xorico pas33

Poseu el farciment per sobre... i tapeu-la amb un altre capa. Amb els dits pessigueu bé els laterals per a segellar l'empanada i que no s'escapi el farciment.

29.
empanada gallega llom xorico pas34

La decorem amb unes tires de massa, per a definir les porcions.

30.
empanada gallega llom xorico pas36

Ja només ens quedarà enfornar-la durant uns 25 minuts a 200 graus amb ventilació. Però vigileu-la i si cal canviar-la d'alçada, ho feu. Tot dependrà del forn.

31.
empanada gallega llom xorico pas37

Sembla que ja està.

32.
empanada gallega llom xorico pas38

Si si, està ben cuita... ja la podem treure.

33.
empanada gallega llom xorico pas39

Quina bona pinta, eh?

34.
empanada gallega llom xorico pas40

Tallem uns porcions?

35.
empanada gallega llom xorico pas41

Fuas!... quina cosa més bona!

36.
empanada gallega llom xorico pas42

Doncs aquí la teniu. Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.

37.
empanada gallega llom xorico pas43

Un partidet del Barça i un tros d'empanada amb un cervesa congelada... i fuas!... un luxe!

38.
empanada gallega llom xorico pas44

Que me'n dieu?

39.
empanada gallega llom xorico pas45

No cal que sigui calenta. Freda també està molt bona.

40.
empanada gallega llom xorico pas46

La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap... tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera... es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies! (ni de un).

41.
empanada gallega llom xorico pas47

Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.

42.
empanada gallega llom xorico pas48

Sempre triomfen.

43.
empanada gallega llom xorico pas49

Que dius... em sobra farciment... qué més puc fer?... doncs d'empanada... a empanadilles... jeje.

44.
empanada gallega llom xorico pas50

Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat... i veureu quina cosa més bona.

45.
empanada gallega llom xorico pas51

Bon Profit!