L'empanada de llom... no sé que té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjar a totes hores. Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco. Ara recordo quan les feia la nostra mare... quins records. Eren sopars molt especials aquells.
Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una... feu la meitat.
400 g de llom
200 g de daus de xoriço i pernil
8 tomàquets madurs
3 pebrots verds
3 cebes
4/5 alls
un tros de porro
pebre vermell dolç
sal i pebre
oli d'oliva
Per fer la massa:
1 kg de farina força
25 g de llevat premsat
350 ml d'aigua
3 cullerada de pebre vermell dolç
7/8 cullerades d'oli del sofregit
Variants:
- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit
- Podeu utilitzar pebrot vermell també
![empanada gallega llom xorico pas1 empanada gallega llom xorico pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/20/62/empanada-gallega-llom-xorico-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients
![empanada gallega llom xorico pas2 empanada gallega llom xorico pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/21/04/empanada-gallega-llom-xorico-pas2.jpeg)
Tallem el xoriço i el pernil a dauets ben petitonets. Jo he utilitzat tres classes de xoriço, un d'ells picant.
![empanada gallega llom xorico pas3 empanada gallega llom xorico pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/21/46/empanada-gallega-llom-xorico-pas3.jpeg)
Ratlleu els tomàquet i afegiu-hi una cullerada sopera de pebre vermell dolç.
![empanada gallega llom xorico pas4 empanada gallega llom xorico pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/21/88/empanada-gallega-llom-xorico-pas4.jpeg)
Piqueu els pebrots i talleu les cebes en juliana.
![empanada gallega llom xorico pas6 empanada gallega llom xorico pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/22/72/empanada-gallega-llom-xorico-pas6.jpeg)
Saleu i empebreu el llom.
![empanada gallega llom xorico pas8 empanada gallega llom xorico pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/23/56/empanada-gallega-llom-xorico-pas8.jpeg)
Ara, en una paella calenta amb oli... fregiu les tires de llom.
![empanada gallega llom xorico pas12 empanada gallega llom xorico pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/25/63/empanada-gallega-llom-xorico-pas12.jpeg)
I reserveu-les.
![empanada gallega llom xorico pas13 empanada gallega llom xorico pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/26/05/empanada-gallega-llom-xorico-pas13.jpeg)
Ummm... quina pinta que té això ja.
![empanada gallega llom xorico pas14 empanada gallega llom xorico pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/26/86/empanada-gallega-llom-xorico-pas14.jpeg)
Ho reservem juntament amb el llom.
![empanada gallega llom xorico pas15 empanada gallega llom xorico pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/27/31/empanada-gallega-llom-xorico-pas15.jpeg)
Ara, en abundant oli, sofregim els daus de pernil i xoriço.
![empanada gallega llom xorico pas16 empanada gallega llom xorico pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/28/09/empanada-gallega-llom-xorico-pas16.jpeg)
També li afegirem una cullerada de pebre vermell dolç.
![empanada gallega llom xorico pas17 empanada gallega llom xorico pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/28/90/empanada-gallega-llom-xorico-pas17.jpeg)
Quatre voltes i ja ho tindrem, això no s'ha de fer massa.
![empanada gallega llom xorico pas18 empanada gallega llom xorico pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/29/71/empanada-gallega-llom-xorico-pas18.jpeg)
Reserveu els daus amb el llom i el sofregit i aquest oli sobrant guardeu-lo per fer la massa.
![empanada gallega llom xorico pas19 empanada gallega llom xorico pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/30/13/empanada-gallega-llom-xorico-pas19.jpeg)
Ara només ho hem de barrejar tot plegat.
![empanada gallega llom xorico pas20 empanada gallega llom xorico pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/30/55/empanada-gallega-llom-xorico-pas20.jpeg)
A mi m'agrada afegir 3 o 4 cullerades de tomàquet fregit per lligar la salsa.
![empanada gallega llom xorico pas21 empanada gallega llom xorico pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/31/18/empanada-gallega-llom-xorico-pas21.jpeg)
Com us deia, farem la massa utilitzant aquest oli. Només hem de barrejar tots els ingredients a l'amassadora (o fer-la a mà).
![empanada gallega llom xorico pas22 empanada gallega llom xorico pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/31/78/empanada-gallega-llom-xorico-pas22.jpeg)
Hi aboquem l'oli.
![empanada gallega llom xorico pas23 empanada gallega llom xorico pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/32/38/empanada-gallega-llom-xorico-pas23.jpeg)
Posem el ganxo... i a pastar... uns 20 minuts.
![empanada gallega llom xorico pas24 empanada gallega llom xorico pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/32/86/empanada-gallega-llom-xorico-pas24.jpeg)
Amb 15-20 minuts d'amassar serà suficient.
![empanada gallega llom xorico pas25 empanada gallega llom xorico pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/33/28/empanada-gallega-llom-xorico-pas25.jpeg)
Farem una bola i ho deixarem en un bol tapat amb un drap humit durant una hora.
![empanada gallega llom xorico pas26 empanada gallega llom xorico pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/33/70/empanada-gallega-llom-xorico-pas26.jpeg)
Passat aquest temps haurà llevat i duplicat el seu volum.
![empanada gallega llom xorico pas27 empanada gallega llom xorico pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/34/12/empanada-gallega-llom-xorico-pas27.jpeg)
Ho amassem a mà per baixar la massa.
![empanada gallega llom xorico pas28 empanada gallega llom xorico pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/34/54/empanada-gallega-llom-xorico-pas28.jpeg)
Ja podeu fer les pessades d'uns 370 gr. per cada capa d'empanada. Com podeu veure en surten dues empanades amb 1kg de farina.
![empanada gallega llom xorico pas29 empanada gallega llom xorico pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/34/96/empanada-gallega-llom-xorico-pas29.jpeg)
A més a més reservarem un trosset per cada empanada per a poder fer la decoració.
![empanada gallega llom xorico pas30 empanada gallega llom xorico pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/35/38/empanada-gallega-llom-xorico-pas30.jpeg)
Ara és qüestió d'estirar la massa...
![empanada gallega llom xorico pas31 empanada gallega llom xorico pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/35/80/empanada-gallega-llom-xorico-pas31.jpeg)
... i donar-li la forma desitjada.
![empanada gallega llom xorico pas32 empanada gallega llom xorico pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/36/22/empanada-gallega-llom-xorico-pas32.jpeg)
Poseu una capa en una safata pel forn amb un tros de paper cuisson.
![empanada gallega llom xorico pas33 empanada gallega llom xorico pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/36/64/empanada-gallega-llom-xorico-pas33.jpeg)
Poseu el farciment per sobre... i tapeu-la amb un altre capa. Amb els dits pessigueu bé els laterals per a segellar l'empanada i que no s'escapi el farciment.
![empanada gallega llom xorico pas34 empanada gallega llom xorico pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/37/06/empanada-gallega-llom-xorico-pas34.jpeg)
La decorem amb unes tires de massa, per a definir les porcions.
![empanada gallega llom xorico pas36 empanada gallega llom xorico pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/37/90/empanada-gallega-llom-xorico-pas36.jpeg)
Ja només ens quedarà enfornar-la durant uns 25 minuts a 200 graus amb ventilació. Però vigileu-la i si cal canviar-la d'alçada, ho feu. Tot dependrà del forn.
![empanada gallega llom xorico pas37 empanada gallega llom xorico pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/38/32/empanada-gallega-llom-xorico-pas37.jpeg)
Sembla que ja està.
![empanada gallega llom xorico pas38 empanada gallega llom xorico pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/38/74/empanada-gallega-llom-xorico-pas38.jpeg)
Si si, està ben cuita... ja la podem treure.
![empanada gallega llom xorico pas39 empanada gallega llom xorico pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/39/16/empanada-gallega-llom-xorico-pas39.jpeg)
Quina bona pinta, eh?
![empanada gallega llom xorico pas40 empanada gallega llom xorico pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/40/09/empanada-gallega-llom-xorico-pas40.jpeg)
Tallem uns porcions?
![empanada gallega llom xorico pas41 empanada gallega llom xorico pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/40/84/empanada-gallega-llom-xorico-pas41.jpeg)
Fuas!... quina cosa més bona!
![empanada gallega llom xorico pas42 empanada gallega llom xorico pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/41/98/empanada-gallega-llom-xorico-pas42.jpeg)
Doncs aquí la teniu. Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.
![empanada gallega llom xorico pas43 empanada gallega llom xorico pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/42/40/empanada-gallega-llom-xorico-pas43.jpeg)
Un partidet del Barça i un tros d'empanada amb un cervesa congelada... i fuas!... un luxe!
![empanada gallega llom xorico pas44 empanada gallega llom xorico pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/42/82/empanada-gallega-llom-xorico-pas44.jpeg)
Que me'n dieu?
![empanada gallega llom xorico pas45 empanada gallega llom xorico pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/43/24/empanada-gallega-llom-xorico-pas45.jpeg)
No cal que sigui calenta. Freda també està molt bona.
![empanada gallega llom xorico pas46 empanada gallega llom xorico pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/43/66/empanada-gallega-llom-xorico-pas46.jpeg)
La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap... tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera... es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies! (ni de un).
![empanada gallega llom xorico pas47 empanada gallega llom xorico pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/44/23/empanada-gallega-llom-xorico-pas47.jpeg)
Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.
![empanada gallega llom xorico pas48 empanada gallega llom xorico pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/44/92/empanada-gallega-llom-xorico-pas48.jpeg)
Sempre triomfen.
![empanada gallega llom xorico pas49 empanada gallega llom xorico pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/45/34/empanada-gallega-llom-xorico-pas49.jpeg)
Que dius... em sobra farciment... qué més puc fer?... doncs d'empanada... a empanadilles... jeje.
![empanada gallega llom xorico pas50 empanada gallega llom xorico pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/45/76/empanada-gallega-llom-xorico-pas50.jpeg)
Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat... i veureu quina cosa més bona.
![empanada gallega llom xorico pas51 empanada gallega llom xorico pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/94/46/18/empanada-gallega-llom-xorico-pas51.jpeg)
Bon Profit!