L'empanada de llom no sé què té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjable a totes hores. Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco.

Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una, feu-ne la meitat.

Ingredients

400 g de llom de porc de dos colors

200 g de daus de xoriço i pernil ibèric

5 tomàquets madurs

2 pebrots verds

1 ceba grossa

un tros de porro

pebre vermell dolç

sal i pebre

oli d'oliva

 

Per fer la massa:

500 g de farina de força

15 g de llevat premsat

175 g d'aigua

2 cullerades de pebre vermell dolç

4 cullerades d'oli del sofregit

 

Variants:

Podeu utilitzar pernil del país

Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit

S'hi pot posar all al sofregit i també pebrot vermell

Si us agrada molt picant podeu substituir el pebre vermell dolç per picant o posar-hi un bitxo trinxat

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients. 

2.

També hi posarem un tros de porro. La ceba la tallarem en juliana.

3.

El porro a trossos petits.

4.

Renteu bé els tomàquets...

5.

i ratlleu-los.

6.

Als tomàquets li incorporarem un parell de cullerades de pebre vermell.

7.

Remeneu-ho i reserveu-ho.

8.

En una cassola amb abundant oli d'oliva farem el sofregit.

9.

Primer la ceba en juliana.

10.

Quan s'estovi, hi afegirem la resta de verdures.

11.

Ho deixarem fer fins que s'estovi tota la verdura, uns 15 minuts aproximadament. Li donarem unes voltes de tant en tant. No cal daurar la ceba.

12.

En aquest punt, hi afegirem el tomàquet que teníem reservat.

13.

Ara, deixarem que es faci el tomàquet uns 15 minuts més a foc baix. Remeneu-ho de tant en tant i tireu-hi una mica de sal. Un cop fet, deixeu-lo refredar.

14.

Aquest serà l'oli que també l'afegirem al que teníem reservat per fer la massa.

15.

Anem a pel llom. Si és de dos colors millor, és més gustós.

16.

El tallarem a tallets petits. El pernil i el xoriço també, a dauets.

17.

Salem la carn...

18.

i l'empebrem.

19.

En una paella amb un raig d'oli fregirem la carn.

20.

Fins que agafi coloret.

21.

Llavors hi abocarem el xoriço i el pernil.

22.

Ho remenarem durant uns 5 minuts...

23.

i ho barrejarem tot plegat amb el sofregit que tenim reservat. No cal tornar a escalfar-ho tot.

24.

Ben remenat.

25.

Reservem el farciment.

26.

Posem la farina, el llevat, l'aigua el pebre vermell i l'oli del sofregit en la màquina d'amassar. Podeu fer la massa a mà si voleu.

27.

Quan estigui feta, funyirem la massa, farem una bola i la deixarem llevar una hora tapada amb un drap.

28.

Passat aquest temps la massa haurà doblat la seva mida inicial. L'abaixarem, funyirem i farem una nova bola.

29.

Ara, farem pesades d'uns 350g i la resta la deixarem per decorar l'empanada.

30.

Com podeu observar, jo he fet el doble de massa (1 kg) ja que aprofito l'avinentesa per fer dues empanades: una de llom i l'altre de pop.

31.

Deixem reposar les boles 10 minuts...

32.

i amb l'ajuda d'una mica de farina, les estirarem fins que tinguin la mida de la safata de forn.

33.

La desplegarem sobre una safata de forn amb paper cuisson.

34.

Hi aboquem el farciment per sobre.

35.

El distribuïm bé.

36.

Un cop estirada, enrotllarem la massa en el mateix corró i cobrirem l'empanada.

37.

Ara, amb paciència, anirem lligant les cantonades a poc a poc, tot pessigant les dues capes de massa.

38.

Això evitarà que el farciment s'escapi durant la cocció al forn.

39.

Ja tenim l'empanada gairebé acabada.

40.

Amb la massa sobrant farem unes tires.

41.

Aquestes tires, inicialment, ens delimitaran les porcions de l'empanada.

42.

Ja està. Ja podem pre-escalfar el forn a uns 190-200º C.

43.

Bateu un ou i...

44.

pinteu tota l'empanada. L'ou farà que tingui un color daurat molt atractiu.

45.

Ara només ens queda coure-la. Estarà uns 30 minuts, segons cada forn. Engegueu la ventilació.

46.

I ja la tenim cuita.

47.

Porta feina una empanada, però sempre val la pena. A més, la podeu congelar si voleu.

48.

La tallem?

49.

Ummmm, m'encanta.

50.

En voleu un tall?

51.

I aquí la teniu.

52.

Com més pebre vermell hi poseu, més vermella quedarà la massa.

53.

Aquesta és una empanada que vaig fer un altre dia, més pujada de color, però igual de bona.

54.

Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.

55.

La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap... tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera... es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies! (ni d'un).

56.

Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.

57.

Sempre triomfen.

58.

Em sobra farciment què més puc fer? Doncs empanada a empanadilles...

59.

Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat i veureu quina cosa més bona.

60.

Bon Profit!