M'encanten les empanades! Però m'emprenya fer-les. Tot i que sempre val la pena l'esforç. I per això, quan m'hi poso, sempre en faig dues, una per consumir i l'altre per congelar. Avui us mostro com fer la clàssica empanada de tonyina. El farciment pot variar lleugerament entre receptes, però mai ha de faltar una bona quantitat de ceba, tomàquet, pebrot i tonyina. A més a més, com he fet jo, podeu posar-hi ou dur. Sempre recomano fer el sofregit el dia anterior. L'endemà està més bo i gustós i, el que és més important, fred, ja que no és recomanable posar el farciment calent sobre la massa d'empanada. Ja m'explicareu!

Ingredients

Per fer la massa:

500 g de farina de força

15 g de llevat premsat

175 g d'aigua

2 cullerades de pebre vermell dolç

Una mica d'oli del sofregit (4 o 5 cullerades grans)

Pel farciment:

Una llauna grossa de tonyina en oli (500 g)

2 ous durs

5 tomàquets madurs

2 pebrots verds

1 pebrot vermell

2 cebes

Pebre vermell dolç

Sal i pebre

Oli d'oliva

Variants:

- Podeu fer-la sense l'ou dur

- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit

- Si us agrada molt picant, podeu substituir el pebre vermell dolç per picant o posar-hi un bitxo trinxat

Preparació
1.
empanada tonyina pas1

Prepareu tots els ingredients del farciment.

2.
empanada tonyina pas2

Trinxeu els pebrots i peleu els alls.

3.
empanada tonyina pas3

Talleu la ceba a la juliana.

4.
empanada tonyina pas4

Poseu a escalfar una paella ben ampla.

5.
empanada tonyina pas5

Poseu un bon raig d'oli d'oliva.

6.
empanada tonyina pas6

Daureu els alls per donar gust a l'oli i retireu-los.

7.
empanada tonyina pas7

Poseu el pebrot a fregir.

8.
empanada tonyina pas8

Mentrestant, ratlleu els tomàquets.

9.
empanada tonyina pas9

Poseu-hi un parell de cullerades de pebre vermell.

10.
empanada tonyina pas10

I remeneu-ho.

11.
empanada tonyina pas11

Quan el pebrot comenci a posar-se tou, ja podeu afegir la ceba.

12.
empanada tonyina pas12

Al mateix temps, poseu els ous a bullir.

13.
empanada tonyina pas13

A poc a poc, la verdura anirà fent-se transparent.

14.
empanada tonyina pas14

En aquest punt, afegiu-hi el tomàquet.

15.
empanada tonyina pas15

Un punt de sal i deixeu-ho sofregir a foc baix durant 15-20 minuts, fins que redueixi l'aigua de les verdures i del tomàquet.

16.
empanada tonyina pas16

Mentrestant, prepareu la tonyina.

17.
empanada tonyina pas18

El sofregit ha de perdre tota l'aigua i això es veu apartant la verdura.

18.
empanada tonyina pas19

Ja està perfecte. S'ha de buscar el punt de caramel·lització, gairebé de Maillard que diuen. Ja podeu apagar el foc.

19.
empanada tonyina pas20

Retireu l'oli excedent del sofregit i el reserveu per fer la massa.

20.
empanada tonyina pas21

Seguidament, afegiu la tonyina.

21.
empanada tonyina pas22

Ho remeneu.

22.
empanada tonyina pas24

Els ous durs, els peleu.

23.
empanada tonyina pas25

Els trinxeu.

24.
empanada tonyina pas26

I els aboqueu a la paella.

25.
empanada tonyina pas27

Un cop ho tingueu tot ben remenat, ja podreu passar el sofregit a un tàper o contenidor.

26.
empanada tonyina pas28

Un cop fred, reserveu aquest farciment a la nevera fins que arribi el moment d'utilitzar-lo. Si cal, tapeu-lo amb paper de film.

27.
empanada tonyina pas29

Ara heu de fer la massa. Poseu la farina, el llevat, l'aigua el pebre vermell i l'oli del sofregit en la màquina de pastar. Podeu seguir el pas a pas més detallat dins la recepta de l'Empanada de llom i xoriço.

28.
empanada tonyina pas30

Quan estigui feta, funyiu la massa, feu una bola i la deixeu llevar una hora tapada amb un drap.

29.
empanada tonyina pas31

Passat aquest temps la massa haurà doblat la seva mida inicial.

30.
empanada tonyina pas32

Torneu a fer una bola per abaixar-la. Feu pesats d'uns 350 grams i la resta la deixeu per decorar l'empanada.

31.
empanada tonyina pas33

Com podeu observar, jo sempre aprofito l'avinentesa per fer dues empanades.

32.
empanada tonyina pas34

I amb l'ajuda d'una mica de farina, les estireu fins que tinguin la mida de la safata de forn.

33.
empanada tonyina pas35

Poseu la massa sobre una safata de forn amb paper 'cuisson'.

34.
empanada tonyina pas36

Un cop estirada, enrotllareu la massa en el mateix corró i cobriu l'empanada.

35.
empanada tonyina pas37

Recupereu el farciment que ja teniu preparat i fred.

36.
empanada tonyina pas38

Distribuïu-lo amb criteri sobre la base de l'empanada.

37.
empanada tonyina pas39

Estireu la capa superior i cobriu l'empanada.

38.
empanada tonyina pas40

Ara, amb paciència, aneu lligant les cantonades a poc a poc, tot pessigant les dues capes de massa. Això evitarà que el farciment s'escapi durant la cocció al forn.

39.
empanada tonyina pas41

Si voleu, i per no fer les clàssiques tires, podeu escriure alguna cosa per saber que l'empanada és de tonyina. A mi m'ha fet gràcia posar-ho en italià, mira.

40.
empanada tonyina pas42

Enganxeu les lletres amb una mica d'aigua. I en aquest punt és quan la podeu congelar si voleu, ben tapada amb una bossa de plàstic. Altrament, la pinteu amb ou batut...

41.
empanada tonyina pas43

... i cap al forn.

42.
empanada tonyina pas44

Enforneu l'empanada a uns 190-200 graus centígrads fins que tingui bon color. Segons la mida, hi pot estar 20 o 30 minuts. La ventilació ajudarà.

43.
empanada tonyina pas45

I ja la teniu. I a gaudir!

44.
empanada tonyina pas46

Quin farciment més bo! Bon profit!