Quan treballava a la pastisseria en fèiem sovint. I és que els Encenalls sempre venen de gust. Vull dir que no cal que sigui Sant Josep, oi? Com veureu, es tracta d'una recepta molt senzilleta i gens difícil de fer. Aquesta recepta és ideal per a compartir amb tota la família, sobretot pels més petits de la casa, que els encantarà banyar els encenalls amb la xocolata.

Només us caldrà una mica de paciència i, com sempre, ganes que surti bé. Els podeu servir banyats de xocolata o no, o combinar-los. Jo fins i tot hi afegiria una mica de taronja confitada tallada a daus petits, oi que sí? Som-hi!

Ingredients

190 g de sucre llustre

200 g de farina

100 g de clares d'ou (d'uns 4 ous)

50 ml d'aigua

Essència de vainilla

200 g d'ametlla en gra

cobertura de xocolata negra

Variants:

- Podeu fer servir sucre normal

- S'hi pot posar essència o ratlladura de llimona

- Es recomana rebaixar la cobertura amb mantega de cacau (100 g c / 50 g mc)

- Hi ha qui els fa amb ou sencer en lloc de les clares

Preparació
1.
encenalls sant josep pas1

A mi m'agrada el gra més gros, però aquest és el que he trobat. El mateix que es fa servir per als panellets.

2.
encenalls sant josep pas2

Necessitareu una mànega amb un cornet llis, rodó i no gaire gran. Amb la pinça evitareu que us caigui.

3.
encenalls sant josep pas4

Al mateix temps, la farina.

4.
encenalls sant josep pas5

Les clares i l'aigua també.

5.
encenalls sant josep pas6

Seguidament, poseu-hi l'essència de vainilla. Si no en trobeu de líquida, podeu fer servir vainilla ensucrada.

6.
encenalls sant josep pas7

Poseu la barnilla per batre i barregeu-ho tot plegat.

7.
encenalls sant josep pas8

Deixeu-ho 5 minuts. Només s'ha de barrejar bé. De fet, ho podeu fer a mà sense cap problema.

8.
encenalls sant josep pas11

Ompliu la mànega amb l'ajuda d'una llengua.

9.
encenalls sant josep pas12
10.

Poseu l'ametlla per sobre.

11.
encenalls sant josep pas15

Perfecte. Preescalfeu el forn a uns 200-210 graus centígrads.

12.
encenalls sant josep pas16

Necessitareu un cilindre com aquest per donar forma als encenalls. Pot ser de qualsevol material resistent a la calor i no cal que sigui massa llarg. Vaja, que un bolígraf pot servir.

13.
encenalls sant josep pas17

Quan el forn estigui a temperatura, enforneu els encenalls preparats. Hi estaran entre 8-10 minuts, segons el gruix i l'alçada de la safata dins el forn. Per tant, vigileu-los bé fins que tinguin bon color.

14.
encenalls sant josep pas18

Mentrestant, poseu a escalfar al bany maria la cobertura de xocolata.

15.
encenalls sant josep pas19

I de tant en tant la remeneu.

16.
encenalls sant josep pas20

Ja surten els primers encenalls.

17.
encenalls sant josep pas21

De seguida que surten del forn, heu de donar-los forma.

18.
encenalls sant josep pas22

Ho heu de fer ràpidament per dues raons: la primera per no cremar-vos i la segona perquè, si es refreden, ja no els podreu enrotllar i se us trencaran.

19.
encenalls sant josep pas23

El poseu cap per avall i l'enrotlleu aplicant força.

20.
encenalls sant josep pas24

Un cop enrotllat, manteniu-lo així uns tres segons i ja el podeu deixar anar.

21.
encenalls sant josep pas25

A mesura que els aneu fent, els col·loqueu en un recipient on puguin refredar-se bé.

22.
encenalls sant josep pas26

De mica en mica la cobertura s'acabarà de desfer i la tindrem a punt per fer servir. No ha d'estar calenta, només desfeta. De fet, l'ideal seria diluir la cobertura amb una mica de mantega de cacau (per cada 100g de cobertura 50g de mantega de cacau) i fer-la així més líquida. Altrament, el bany de cobertura quedarà massa espès i, per tant, amb més gruix. A casa feu el que podeu, és clar, amb cobertura sola ja anirà bé, ja que habitualment no tenim mantega de cacau.

23.
encenalls sant josep pas27

De fet, així mateix sense el bany de xocolata, és com més m'agraden a mi, tot i que també s'assequen més ràpidament i es posen durs. Amb la cobertura aguanten millor.

24.
encenalls sant josep pas28

Deixeu refredar totalment els encenalls abans de banyar-los.

25.
encenalls sant josep pas30

Quan l'encenall estigui fred i la cobertura desfeta, ja els podeu submergir un per un.

26.
encenalls sant josep pas31

Ajudeu-vos amb una forquilla.

27.
encenalls sant josep pas32

Procureu escórrer bé l'encenall per evitar fer una capa massa gruixuda de xocolata.

28.
encenalls sant josep pas33

Un cop escorregut l'encenall, reserveu-lo en una nova safata amb paper.

29.
encenalls sant josep pas34

Procureu que no es toquin entre ells o s'enganxaran.

30.
encenalls sant josep pas35

Què xulos, eh? Ja només els heu de deixar reposar a la nevera fins que qualli la cobertura.

31.
encenalls sant josep pas36

Llavors, ja els podreu servir a taula.

32.
encenalls sant josep pas37

Què bons!

33.
encenalls sant josep pas38

Per dins queden durs i cruixents.

34.

Bon profit!