Et portem una nova versió de l'enciam brut. L'enciam brut no es fa ni amb enciam ni està brut. Parlem d'una recepta tradicional catalana que es cuinava antigament a la muntanya on, amb rigorós fred, no era fàcil trobar verdura fresca com l'enciam. A pagès, amb patata i ceba sempre disponibles, en feien aquesta amanida d'hivern. Se'n diu "brut" a causa del color que agafaven les patates i les cebes després de fer-les al caliu i pelar-les amb les mans brutes de cendra.

Aquesta versió està feta amb arengada, però també és força coneguda la variant amb botifarra de perol, que la trobaràs al nostre receptari. Per fer aquesta recepta et recomanem veure abans la publicació com netejar arengades.

Ingredients
  • 1 kg de patata del bufet blanca
  • 500 g de ceba de Figueres
  • 2 arengades netes
  • Oli d'oliva
  • Pebre  negre 
  • Julivert fresc
  • 1 cabeça d'alls
  • Sal

Variants:

- Es pot fer la mateixa recepta amb botifarra de perol enlloc

Preparació
1.
IMG 7281

Prepara tots els ingredients.

2.
IMG 7335

Posa a coure al forn l'all, les patates i les cebes pelades amb una mica d'oli, sal i pebre.

3.
IMG 7409

Fins que quedin ben escalivades.

4.
IMG 7580

Talla la ceba i la patata a trossos.

5.
IMG 7579

Et recomano preparar les arengades amb antelació. Trobaràs l'explicació de com netejar-les al nostre receptari.

6.
IMG 7584

En una paella amb un raig d'oli, posa la ceba i la patata.

7.
IMG 7586

L'all cuit aprofita'l també.

8.
IMG 7587

Molt bé.

9.
IMG 7591

Has de daurar bé tota la verdura, com si es tractés d'un trinxat de la Cerdanya.

10.
IMG 7593

Talla els filets d'arengada a trossets i reserva uns trossos més grans i macos per decorar el plat.

11.
IMG 7595

Incorpora l'arengada.

12.
IMG 7599

Salta l'arengada per decorar també, volta i volta.

13.
IMG 7600

Remena-ho tot i rectifica de sal si cal.

14.
IMG 7601

Munta el plat i decora amb l'arengada i un bon raig d'oli d'oliva en cru.

15.
IMG 7630

Bon profit!