L'enciam brut no es fa ni amb enciam ni està brut. Parlem d'una recepta tradicional catalana que es cuinava antigament a la muntanya on, amb rigorós fred, no era fàcil trobar verdura fresca com l'enciam. A pagès, amb patata i ceba sempre disponibles, en feien aquesta amanida d'hivern. Se'n diu "brut" a causa del color que agafaven les patates i les cebes després de fer-les al caliu i pelar-les amb les mans brutes de cendra.

La versió d'avui, està feta amb botifarra de perol, però també és força coneguda la variant amb arengada, que te la farem ben aviat també.

Som-hi!

Ingredients
  • 1 kg de patata del bufet blanca
  • 500 g de ceba de Figueres
  • 400 g de botifarra de perol
  • Oli d'oliva
  • Pebre  negre 
  • Coriandre fresc
  • 1 cabeça d'alls
  • Sal en escates
  • Sal

Variants:

Es pot fer la mateixa recepta amb arenga enlloc de botifarra.

Preparació
1.
IMG 7277

Prepara tots els ingredients.

2.
IMG 7331

Pela les patates i les cebes senceres. Posa-les en una safata de forn amb oli, sal i pebre i escaliva-les fins que quedin ben cuites.

3.
IMG 7389

Perfecte!

4.
IMG 7407

L'all també l'aprofitarem, tot i que, en realitat, és opcional per fer aquesta recepta.

5.
IMG 7429

Talla les patates a rodanxes.

6.
IMG 7431

I fes el mateix amb la ceba.

7.
IMG 7361

Pela la botifarra. 

8.
IMG 7363

I talla-la a daus petits, tota sencera.

9.
IMG 7440

En una paella amb un bon raig d'oli d'oliva, salta la patata amb la ceba.

10.
IMG 7444

Al mateix temps, afegeix-hi la botifarra i ho remenes tot.

11.
IMG 7449

Hi pots posar l'all escalivat també.

12.
IMG 7456

Ho has de deixar fins que comenci a agafar color daurat. Ho remenes. És el mateix procés que fas per cuinar un trinxat de la Cerdanya.

13.
IMG 7458

Un cop fet, a mi m'agrada afegir-hi una mica de coriandre fresc.

14.
IMG 7467

I ja ho pots servir ben calent.

15.
IMG 7468

Un raig d'oli en cru i una mica de sal en escates, i cap a taula!

16.
IMG 7488

Bon profit!