Avui us presento un plat d'estiu, una amanida amb caràcter. Si sou amants del formatge rocafort, esteu de sort (com jo mateix!). Si no és així, sempre podeu fer la mateixa salsa amb un altre tipus de formatge. Respecte a les endívies, us vull recordar que té propietats antioxidants i anticanceroses. Són molt riques en fibra i ajuden a evitar el problema del restrenyiment. Ajuda a evacuar de l'intestí les substàncies tòxiques del cos i redueix els gasos. Són molt adients en dietes d'aprimament, ara que ve l'estiu...
A més, és un plat fàcil de fer i econòmic. Som-hi!
4 endívies (una per persona)
100 g de formatge rocafort
200 g llet evaporada
35-40 nous
pebre negre
oli d'oliva verge extra
sal
Variants:
Si no voleu tanta intensitat de sabor podeu fer servir formatge blau
Podeu substituir la nata líquida per llet, llet evaporada o una barreja d'elles
Amanir-ho amb oli és opcional
Ja sabeu que la endívia té una certa amargor. Hi ha qui prefereix submergir-les en aigua amb una mica de sal durant mitja hora. Jo no ho faré, no trobo que siguin tan amargants.
Talleu la part inferior de la endívia, que és més amarga.
I retireu també una mena de con de la part inferior que podeu fer amb el ganivet. Traient això, retirem gran part de l'amargor.
A continuació, amb compte, aneu retirant les fulles i reserveu les més maques.
Renteu les fulles sota l'aixeta. No és un producte que contingui sorra habitual però l'aigua també rebaixarà una mica l'amargor. Seguidament, amb un paper o un drap de cuina net, eixugueu les fulles i reserveu-les.
Ara heu de fer la salsa, ben senzilla. Poseu el formatge dins un recipient.
Afegiu-hi la nata o llet evaporada. Jo he optat per posar meitat nata i meitat llet normal. És una manera de rebaixar greixos. També penseu que la intensitat de la salsa dependrà que la quantitat de formatge rocafort. Podeu jugar amb això.
Afegiu-hi una mica de pebre negre.
Poseu el recipient a escalfar a foc baix i remeneu de tant en tant. La idea és fondre el formatge i deixar espessir la salsa.
Mentrestant, podeu anar trinxant unes quantes nous. Aproximadament unes 4 nous per persona trinxades. També dependrà si us agrada trobar trossos de nou dins la salsa o no.
Afegiu-hi aquestes nous trinxades a la salsa.
Un cop arrenqui el bull i comenci a espessir una mica, ja podeu parar el foc i deixar refredar una mica la salsa.
A l'hora d'emplatar, que queda millor, us recomano dibuixar la típica flor i aprofitar la resta de l'endívia per marcar l'epicentre.
Podeu servir la salsa freda, calenta o tèbia sobre les fulles d'endívia.
Finalment, decoreu amb les nous senceres i, a mi personalment, m'agrada ruixar-ho tot amb una mica d'oli d'oliva verge extra.
Bon profit!