I per què no fer una ensaïmada de Mallorca?... vaig pensar... amb lo bones que estan, eh? Una recepta que té una certa complexitat i que requereix unes quantes hores de dedicació, però el resultat s'ho val. En aquesta ocasió he comprat el cabell d'àngel al Mercat Municipal... que no és el mateix que el de Mallorca, ja ho sé.
800gr. farina força
240gr. sucre
2 ous
un raig d'essència de llimona
una culleradeta de canyella en pols
30gr. massa mare
300ml. aigua
60gr. llevat
400 gr. cabell d'àngel
llard
sucre llustre
NOTA: Respecte a la massa mare, podeu utilitzar la resta d'una massa anterior ja fermentada. Podeu fer-la de zero... o també la podeu obviar i afegir una mica més de llevat. Que si es nota en el gust?... una mica si, però tampoc és determinant. Ja m'enteneu. Són matisos.
Som-hi, que això d'avui és divertit. En el bol d'amassar, pesarem la farina, passada per una sedàs o un colador.
La massa mare (jo la tenia congelada).
... i l'aigua, que sigui natural... ni freda ni calenta.
Afegirem també els ous.
I l'essència comestible de llimona. Jo la compro en un herbolari.
Utilitzaré un cabell d'àngel que he comprat al Mercat Municipal. No seria el més adient, però no he trobat un altre i ja ens servirà. Més endavant, buscaré una bona carbassa i us ensenyaré la recepta del cabell.
Pesarem el llevat, però el reservarem per a incorporar-lo més endavant.
... tapada amb un drap de cuina humit.
Passat aquest temps, feu boles de 250gr. i les deixeu reposar una hora. Després les estireu....
... de forma que us quedin rectangulars... el més fina possible... abans de trencar-se.
Ara, agafarem un mica de llard... amb els dits...
... i l'untarem per tota la massa...
... ben escampat....
Ara tallarem una tira de massa...
... i la muntarem a sobre de la massa, a la part de dalt...
Aquí anirem col.locant la tira de cabell d'àngel. Aquesta tira extra de massa evitarà que el cabell s'escapi.
Ho anirem enrotllant sobre sí mateix... poc a poc i fent una lleugera pressió amb els dits.
Ho enrotllem una mica i ho deixarem reposar uns 20 minuts. Després ho hauríem de tornar a estirar i donar-li la forma definitiva i deixar-ho 12 hores de fermentació.
Un cop ens ha pujat... tornarem a estirar la nostra massa... fins aconseguir una tira ben llarga.
D'aquesta mida o més...
I ara si que li donarem la forma d'ensaïmada definitiva.
La teoria diu que són 12 hores, en un lloc tancat i sense corrents d'aire... però jo la deixo un parell d'hores i després la faig pujar accelerant el procés de fermentació convertint el forn en una estufa. Us recomano la lectura de l'article "Com accelerar el procés de fermentació".
Ara ja només ens queda enfornar-la a 180-190 graus... durant uns 20 minuts. Que tingui bon color. Un cop freda, tirar per sobre sucre llustre.
Ja la podem servir. Una ensaïmada de Mallorca, juas!
La veritat és que és un vici.
Estava molt bona... és una encertada aproximació, però tot s'ha de dir: estan més bones les que fan a Mallorca. Clar, jo no em dedico a fer ensaïmades de Mallorca.... encara que potser m'ho penso... je, je.
Suqueu-la al café amb llet... o acompanyeu-la d'un xarrup de vi dolç. Tot un plaer. Bon Profit!