L'ensalada russa és tot un clàssic en la nostra dieta. No és un plat autòcton... però sí un plat que té el seu lloc reservat en la cuina catalana i espanyola. És una d'aquelles receptes, com la paella, que la fan diferent a tot arreu, oi que sí? Jo moltes vegades no la demano perquè no sé quina sorpresa em té reservada. De vegades et posen espàrrecs blancs, d'altres, ou filat, d'altres olives negres, croquetes, pernil dolç i xoriço... fins i tot patates fregides! I no acabaríem mai d'afegir complements estrambòtics. Penso que l'ensalada russa és un plat una mica maltractat per tota la restauració en general.
Verdures (patata blanca, pastanaga, mongeta tendra, pèsols frescos)
Maionesa casolana
2 ous durs
1 pebrot vermell
2 llaunes petites de tonyina en conserva (en oli)
Olives farcides d'anxova
Anxoves (de l'Escala o del nord)
Pebre vermell dolç
Pebre negre
Oli d'oliva
Sal
Variants:
Hi podeu afegir mitja ceba dolça
Es pot afegir blat de moro
![ensalada russa pas1 ensalada russa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/49/89/ensalada-russa-pas1.jpeg)
Jo he comprat un quilo de pèsols frescos. Semblen molts, però un cop pelats no són tant.
![ensalada russa pas3 ensalada russa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/50/73/ensalada-russa-pas3.jpeg)
Aquí els tenim pelats (gràcies a l'ajut de la meva dona i de la meva filla, jeje)... i que maco és pelar pèsols!
![ensalada russa pas4 ensalada russa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/51/15/ensalada-russa-pas4.jpeg)
Així mateix ja es poden menjar. Penseu que aquest producte no té res a veure amb el congelat.
![ensalada russa pas5 ensalada russa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/51/57/ensalada-russa-pas5.jpeg)
D'altra banda, anirem escalivant un pebrot vermell...
![ensalada russa pas6 ensalada russa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/51/99/ensalada-russa-pas6.jpeg)
... i se li van donant voltes...
![ensalada russa pas7 ensalada russa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/52/41/ensalada-russa-pas7.jpeg)
Fins que estigui tot cremat... i el deixarem refredar per poder-lo pelar.
![ensalada russa pas8 ensalada russa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/52/83/ensalada-russa-pas8.jpeg)
Ara posarem els pèsols a bullir... quan l'aigua arrenqui el bull, és clar.
![ensalada russa pas9 ensalada russa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/53/25/ensalada-russa-pas9.jpeg)
De 25 a 30 minuts de cocció, però l'ideal és anar tastant-los.
![ensalada russa pas10 ensalada russa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/53/67/ensalada-russa-pas10.jpeg)
A banda, netejarem la mongeta verda...
![ensalada russa pas11 ensalada russa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/54/09/ensalada-russa-pas11.jpeg)
Li tallarem les puntes...
![ensalada russa pas12 ensalada russa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/54/51/ensalada-russa-pas12.jpeg)
... i la farem a trossets...
![ensalada russa pas13 ensalada russa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/54/93/ensalada-russa-pas13.jpeg)
Mentres, els pèsols ja són cuits... els reservem.
![ensalada russa pas14 ensalada russa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/55/35/ensalada-russa-pas14.jpeg)
Aprofitem la mateixa aigua de bullir els pèsols per coure la mongeta verda. I si cal, n'afegim una mica més.
![ensalada russa pas15 ensalada russa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/55/77/ensalada-russa-pas15.jpeg)
La pastanaga, compte.
![ensalada russa pas16 ensalada russa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/56/19/ensalada-russa-pas16.jpeg)
La pastanaga trobareu que us venen unes molt grosses, sense arrels... que són ideals per a fer brous, però no són res de l'altre món.
![ensalada russa pas17 ensalada russa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/56/61/ensalada-russa-pas17.jpeg)
També trobareu les que tenen la punta més fina... que són molt més dolces i saboroses. Aquestes són millor per menjar crues, en amanides com és el nostre cas.
![ensalada russa pas18 ensalada russa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/57/03/ensalada-russa-pas18.jpeg)
Les partim...
![ensalada russa pas19 ensalada russa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/57/45/ensalada-russa-pas19.jpeg)
... les fem a dauets... i les posem a coure entre 20 i 25 minuts.
No feu massa pastanaga, amb dues en tindrem prou.
![ensalada russa pas22 ensalada russa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/58/71/ensalada-russa-pas22.jpeg)
La patata, vermella, per bullir és clar. La feu a dauets...
![ensalada russa pas23 ensalada russa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/59/13/ensalada-russa-pas23.jpeg)
... una mica més grans que la resta....
![ensalada russa pas24 ensalada russa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/59/55/ensalada-russa-pas24.jpeg)
Com que tenim els dos focs ocupats amb la mongeta i la pastanaga... anirem pelant el pebrot vermell.
![ensalada russa pas26 ensalada russa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/60/39/ensalada-russa-pas26.jpeg)
Si ho feu amb molt de compte, us quedaran unes tires de carn esplèndides.
![ensalada russa pas27 ensalada russa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/60/81/ensalada-russa-pas27.jpeg)
... i un bon raig d'oli d'oliva...
![ensalada russa pas28 ensalada russa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/61/23/ensalada-russa-pas28.jpeg)
... que vagin agafant gust...
![ensalada russa pas29 ensalada russa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/61/65/ensalada-russa-pas29.jpeg)
A més a més, li afegirem unes anxoves, també...
![ensalada russa pas30 ensalada russa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/62/07/ensalada-russa-pas30.jpeg)
... filets d'anxova bons...
![ensalada russa pas31 ensalada russa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/62/49/ensalada-russa-pas31.jpeg)
Els posem al plat amb el pebrot...
![ensalada russa pas32 ensalada russa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/62/91/ensalada-russa-pas32.jpeg)
Una mica de pebre negre... i ho deixem reposar. L'oli captarà el sabor de tots aquests elements.
![ensalada russa pas33 ensalada russa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/63/33/ensalada-russa-pas33.jpeg)
La mongeta ja està cuita... la reservem...
![ensalada russa pas34 ensalada russa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/63/75/ensalada-russa-pas34.jpeg)
Com està la pastanaga?... doncs la podeu aixafar amb una cullera per veure si està al punt.
![ensalada russa pas35 ensalada russa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/64/17/ensalada-russa-pas35.jpeg)
Ho podem anar reservant tot plegat.
![ensalada russa pas36 ensalada russa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/64/59/ensalada-russa-pas36.jpeg)
Ara, en la mateixa aigua, courem les patates... durant uns 25-35 minuts.
![ensalada russa pas37 ensalada russa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/65/01/ensalada-russa-pas37.jpeg)
I courem un parell d'ous, també.
![ensalada russa pas38 ensalada russa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/65/43/ensalada-russa-pas38.jpeg)
Per aprofitar el temps, afegirem dos llaunetes de tonyina a la verdura, però no cal que ho remeneu. Com més toquem la verdura, pitjor. Ja ho remenarem al final.
![ensalada russa pas39 ensalada russa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/65/85/ensalada-russa-pas39.jpeg)
La patata ja és cuita.
![ensalada russa pas40 ensalada russa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/66/27/ensalada-russa-pas40.jpeg)
I els ous també. Els deixarem refredar.
![ensalada russa pas41 ensalada russa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/66/69/ensalada-russa-pas41.jpeg)
Afegim la patata a la resta de verdura.
![ensalada russa pas42 ensalada russa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/67/11/ensalada-russa-pas42.jpeg)
L'altre ou el piquem i l'incorporem a l'amanida.
![ensalada russa pas43 ensalada russa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/67/53/ensalada-russa-pas43.jpeg)
Ara, agafem el pebrot que teníem marinant-se amb les anxoves i ho piquem tot ben petit.
![ensalada russa pas44 ensalada russa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/67/95/ensalada-russa-pas44.jpeg)
Guardarem unes tires de pebrot per decorar el plat.
![ensalada russa pas45 ensalada russa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/68/37/ensalada-russa-pas45.jpeg)
Afegim l'ou i el picat... i ho reservem. Ja queda menys, nanos.
![ensalada russa pas46 ensalada russa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/68/79/ensalada-russa-pas46.jpeg)
Ara preparem la maionesa amb un ou i una bona quantitat d'oli.
![ensalada russa pas47 ensalada russa pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/69/21/ensalada-russa-pas47.jpeg)
... una mica de sal... i 'turmix' ben forta, sense moure-la del fons... durant 30 segons.
![ensalada russa pas48 ensalada russa pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/69/63/ensalada-russa-pas48.jpeg)
Ja la tenim feta.
![ensalada russa pas49 ensalada russa pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/70/05/ensalada-russa-pas49.jpeg)
Incorporem la maionesa a l'amanida...
![ensalada russa pas50 ensalada russa pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/70/47/ensalada-russa-pas50.jpeg)
... i ara sí, amb una espàtula de fusta, ho remenem tot plegat... amb cura...
![ensalada russa pas51 ensalada russa pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/70/89/ensalada-russa-pas51.jpeg)
... penseu que s'ha de remenar el menys possible... ja que depèn de la cocció la verdura es pot desfer una mica. No hauria de passar, però per si de cas.
![ensalada russa pas52 ensalada russa pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/71/31/ensalada-russa-pas52.jpeg)
Ja està.
![ensalada russa pas53 ensalada russa pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/71/73/ensalada-russa-pas53.jpeg)
Ara només ens queda guardar-la a la nevera per refredar-la bé. És el moment de sortir a fer un passeig, un vermut o portar a les criatures al parc una estona.
![ensalada russa pas54 ensalada russa pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/72/15/ensalada-russa-pas54.jpeg)
Només ens queda muntar el plat.
![ensalada russa pas55 ensalada russa pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/72/57/ensalada-russa-pas55.jpeg)
Obrirem unes olivetes...
![ensalada russa pas56 ensalada russa pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/72/99/ensalada-russa-pas56.jpeg)
... i ara ja... és qüestió de decorar el plat amb una mica de gràcia...
![ensalada russa pas57 ensalada russa pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/73/41/ensalada-russa-pas57.jpeg)
Jo no és que en tingui massa, de gràcia... però tampoc sóc un destraler, oi?
![ensalada russa pas58 ensalada russa pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/73/83/ensalada-russa-pas58.jpeg)
L'altre plat el decorarem d'una altra manera. Una mica de l'oli de marinar el pebrot, un xic de pebre vermell, els ous... unes anxoves senceres...
![ensalada russa pas59 ensalada russa pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/74/67/ensalada-russa-pas59.jpeg)
Que bona està! Ben fresqueta... quan arribes de la platja, eh?
![ensalada russa pas60 ensalada russa pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/63/75/09/ensalada-russa-pas60.jpeg)
Bon Profit!