El "Paquito" o "Buscando a Paquito" és una campanya que persegueix tres objectius:
- Rejovenir el consum de xai arribant a nous públics.
- Ajudar l'hostaleria a reactivar la demanda davant de la situació de crisi que estem vivint.
- Crear nous moments de consum del xai alhora que es desestacionalitza la demanda.
Per això, ja el 2019 es va crear el Paquito, un entrepà de xai que en els darrers anys s'ha posat de moda a Madrid, Barcelona, València i Zamora entre bars, restaurants, tavernes i cases de menjar. Per definició, el Paquito és un entrepà fet amb carn de xai, però no es detallen més requisits. Alguns aconsellin acompanyar-lo amb tomàquet, ceba i enciam. Per tant, podeu trobar moltes receptes d'entrepans fets amb xai. La recepta que avui us proposo és una grandíssima recomanació, tot i que requereix temps addicional previ per coure a poc a poc el xai, en el meu cas, fent ús d'una crock-pot ("slow cook").
Us animeu a menjar més entrepans de xai?
Per fer el xai cuit a baixa temperatura:
1 cuixa de xai desossada
herbes aromàtiques i espècies (Ras el Hanout, bitxo, comí, canyella, curri, grans de pebre negre, etc.)
sal
oli d'oliva
Per fer l'entrepà:
tomàquet tallat a rodanxes
ceba tallada a rodanxes
enciam o barreja d'enciams
maionesa
panet de pa
oli d'oliva
Variants:
- Tantes com us imagineu. Podeu fer el mateix entrepà amb mitjanes de xai a la brasa/planxa directament.
Poseu la cuixa de xai desossada dins l'olla de cocció lenta.
Ara prepareu el marinat. Poseu un got d'oli d'oliva en un bol.
Ara, afegiu-hi les espècies que us agradin. Jo he fet una barreja amb Ras El Hanout.
També hi ha posat caiena en pols.
Una mica de comí, una mica de canyella i de curri.
Uns grans de pebre negre.
I un parell de cullerades de sal.
Tot ben remenat.
Ara ruixeu la carn amb aquest preparat.
Per totes dues bandes.
I poseu a coure la carn durant 8 hores en mode cocció lenta a la Crock-Pot. I ja us podeu oblidar de la carn fins a l'endemà. Jo l'he fet a la nit. No cal ni donar-li la volta.
L'endemà us trobareu la carn feta, molt tendre.
Ara, esfilegareu la carn per treure'n tires i la reserveu. Només caldrà daurar-la abans de fer els entrepans. No cal dir que amb una cuixa us sortiran uns quants entrepans.
Coleu el suc de la carn.
I en una olla, reduïu-lo una estona fins que agafi bona textura de salsa. Rectifiqueu de sal si cal.
Mentrestant, ja podeu anar tallant la ceba.
També el tomàquet a rodanxes. Que sigui un bon tomàquet de qualitat.
Respecte al pa per fer l'entrepà, és qüestió de gustos. Val qualsevol pa. Jo us mostraré alguns exemples avui.
Quan la salsa estigui gairebé al punt, afegiu-hi la meitat de la ceba tallada i deixeu-la que es faci ben tova.
A poc a poc, paciència i bona cuina.
Ja tenim la ceba feta, així com la salsa. Ho reservem calent.
En una paella amb unes gotes d'oli, torreu una mica el xai esfilagarsat fins que agafin un bonic color daurat per una banda.
I per fi, ja podeu muntar l'entrepà. Jo he optat per un panet de viena tradicional. Una rodanxa de tomàquet fresc, unes rodanxes de ceba crua, força carn de xai...
... i com no, unes cullerades de salsa amb ceba cuita per sobre.
Per últim, una mica de ruca i maionesa. I cap a taula!
També el podeu presentar amb pa de xapata.
Torreu el pa i al·lucinareu encara més!
I un altre variant que he provat és amb rotllets tipus "fajita" amb una base de salsa hoishin.
Espectacular!
Tot i que jo avui em quedo amb l'entrepà de pa de viena. Un gran entrepà! Bon profit!