El "Paquito" o "Buscando a Paquito" és una campanya que persegueix tres objectius:

- Rejovenir el consum de xai arribant a nous públics.

- Ajudar l'hostaleria a reactivar la demanda davant de la situació de crisi que estem vivint. 

- Crear nous moments de consum del xai alhora que es desestacionalitza la demanda.

Per això, ja el 2019 es va crear el Paquito, un entrepà de xai que en els darrers anys s'ha posat de moda a Madrid, Barcelona, València i Zamora entre bars, restaurants, tavernes i cases de menjar. Per definició, el Paquito és un entrepà fet amb carn de xai, però no es detallen més requisits. Alguns aconsellin acompanyar-lo amb tomàquet, ceba i enciam. Per tant, podeu trobar moltes receptes d'entrepans fets amb xai. La recepta que avui us proposo és una grandíssima recomanació, tot i que requereix temps addicional previ per coure a poc a poc el xai, en el meu cas, fent ús d'una crock-pot ("slow cook").

Us animeu a menjar més entrepans de xai?

Ingredients

Per fer el xai cuit a baixa temperatura:

1 cuixa de xai desossada

herbes aromàtiques i espècies (Ras el Hanout, bitxo, comí, canyella, curri, grans de pebre negre, etc.)

sal

oli d'oliva

Per fer l'entrepà:

tomàquet tallat a rodanxes

ceba tallada a rodanxes

enciam o barreja d'enciams

maionesa

panet de pa

oli d'oliva

Variants:

- Tantes com us imagineu. Podeu fer el mateix entrepà amb mitjanes de xai a la brasa/planxa directament.

Preparació
1.
IMG 3856

Poseu la cuixa de xai desossada dins l'olla de cocció lenta.

2.
IMG 3858

Ara prepareu el marinat. Poseu un got d'oli d'oliva en un bol.

3.
IMG 3859

Ara, afegiu-hi les espècies que us agradin. Jo he fet una barreja amb Ras El Hanout.

4.
IMG 3860

També hi ha posat caiena en pols.

5.
IMG 3867

Una mica de comí, una mica de canyella i de curri.

6.
IMG 3868

Uns grans de pebre negre. 

7.
IMG 3872

I un parell de cullerades de sal. 

8.
IMG 3875

Tot ben remenat.

9.
IMG 3884

Ara ruixeu la carn amb aquest preparat.

10.
IMG 3887

Per totes dues bandes.

11.
IMG 3892

I poseu a coure la carn durant 8 hores en mode cocció lenta a la Crock-Pot. I ja us podeu oblidar de la carn fins a l'endemà. Jo l'he fet a la nit. No cal ni donar-li la volta.

12.
IMG 3896

L'endemà us trobareu la carn feta, molt tendre.

13.
IMG 3907

Ara, esfilegareu la carn per treure'n tires i la reserveu. Només caldrà daurar-la abans de fer els entrepans. No cal dir que amb una cuixa us sortiran uns quants entrepans.

14.
IMG 3911

Coleu el suc de la carn.

15.
IMG 3915

I en una olla, reduïu-lo una estona fins que agafi bona textura de salsa. Rectifiqueu de sal si cal.

16.
IMG 3917

Mentrestant, ja podeu anar tallant la ceba.

17.
IMG 3923

També el tomàquet a rodanxes. Que sigui un bon tomàquet de qualitat.

18.
IMG 3931

Respecte al pa per fer l'entrepà, és qüestió de gustos. Val qualsevol pa. Jo us mostraré alguns exemples avui.

19.
IMG 3919

Quan la salsa estigui gairebé al punt, afegiu-hi la meitat de la ceba tallada i deixeu-la que es faci ben tova.

20.
IMG 3926

A poc a poc, paciència i bona cuina.

21.
IMG 3948

Ja tenim la ceba feta, així com la salsa. Ho reservem calent.

22.
IMG 3941

En una paella amb unes gotes d'oli, torreu una mica el xai esfilagarsat fins que agafin un bonic color daurat per una banda.

23.
IMG 3959

I per fi, ja podeu muntar l'entrepà. Jo he optat per un panet de viena tradicional. Una rodanxa de tomàquet fresc, unes rodanxes de ceba crua, força carn de xai...

24.
IMG 3963

... i com no, unes cullerades de salsa amb ceba cuita per sobre.

25.
IMG 3966

Per últim, una mica de ruca i maionesa. I cap a taula!

26.
IMG 3984

També el podeu presentar amb pa de xapata.

27.
IMG 3988

Torreu el pa i al·lucinareu encara més!

28.
IMG 3992

I un altre variant que he provat és amb rotllets tipus "fajita" amb una base de salsa hoishin. 

29.
IMG 3999

Espectacular!

30.
IMG 3975

Tot i que jo avui em quedo amb l'entrepà de pa de viena. Un gran entrepà! Bon profit!