El "Paquito" o "Buscando a Paquito" és una campanya que persegueix tres objectius:
- Rejovenir el consum de xai arribant a nous públics.
- Ajudar l'hostaleria a reactivar la demanda davant de la situació de crisi que estem vivint.
- Crear nous moments de consum del xai alhora que es desestacionalitza la demanda.
Per això, ja el 2019 es va crear el Paquito, un entrepà de xai que en els darrers anys s'ha posat de moda a Madrid, Barcelona, València i Zamora entre bars, restaurants, tavernes i cases de menjar. Per definició, el Paquito és un entrepà fet amb carn de xai, però no es detallen més requisits. Alguns aconsellin acompanyar-lo amb tomàquet, ceba i enciam. Per tant, podeu trobar moltes receptes d'entrepans fets amb xai. La recepta que avui us proposo és una grandíssima recomanació, tot i que requereix temps addicional previ per coure a poc a poc el xai, en el meu cas, fent ús d'una crock-pot ("slow cook").
Us animeu a menjar més entrepans de xai?
Per fer el xai cuit a baixa temperatura:
1 cuixa de xai desossada
herbes aromàtiques i espècies (Ras el Hanout, bitxo, comí, canyella, curri, grans de pebre negre, etc.)
sal
oli d'oliva
Per fer l'entrepà:
tomàquet tallat a rodanxes
ceba tallada a rodanxes
enciam o barreja d'enciams
maionesa
panet de pa
oli d'oliva
Variants:
- Tantes com us imagineu. Podeu fer el mateix entrepà amb mitjanes de xai a la brasa/planxa directament.
![IMG 3856 IMG 3856](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/73/47/img-3856.jpeg)
Poseu la cuixa de xai desossada dins l'olla de cocció lenta.
![IMG 3858 IMG 3858](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/73/89/img-3858.jpeg)
Ara prepareu el marinat. Poseu un got d'oli d'oliva en un bol.
![IMG 3859 IMG 3859](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/74/31/img-3859.jpeg)
Ara, afegiu-hi les espècies que us agradin. Jo he fet una barreja amb Ras El Hanout.
![IMG 3860 IMG 3860](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/74/67/img-3860.jpeg)
També hi ha posat caiena en pols.
![IMG 3867 IMG 3867](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/75/15/img-3867.jpeg)
Una mica de comí, una mica de canyella i de curri.
![IMG 3868 IMG 3868](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/75/54/img-3868.jpeg)
Uns grans de pebre negre.
![IMG 3872 IMG 3872](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/75/99/img-3872.jpeg)
I un parell de cullerades de sal.
![IMG 3875 IMG 3875](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/76/32/img-3875.jpeg)
Tot ben remenat.
![IMG 3884 IMG 3884](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/76/83/img-3884.jpeg)
Ara ruixeu la carn amb aquest preparat.
![IMG 3887 IMG 3887](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/77/25/img-3887.jpeg)
Per totes dues bandes.
![IMG 3892 IMG 3892](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/77/55/img-3892.jpeg)
I poseu a coure la carn durant 8 hores en mode cocció lenta a la Crock-Pot. I ja us podeu oblidar de la carn fins a l'endemà. Jo l'he fet a la nit. No cal ni donar-li la volta.
![IMG 3896 IMG 3896](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/78/09/img-3896.jpeg)
L'endemà us trobareu la carn feta, molt tendre.
![IMG 3907 IMG 3907](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/78/51/img-3907.jpeg)
Ara, esfilegareu la carn per treure'n tires i la reserveu. Només caldrà daurar-la abans de fer els entrepans. No cal dir que amb una cuixa us sortiran uns quants entrepans.
![IMG 3911 IMG 3911](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/78/93/img-3911.jpeg)
Coleu el suc de la carn.
![IMG 3915 IMG 3915](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/79/35/img-3915.jpeg)
I en una olla, reduïu-lo una estona fins que agafi bona textura de salsa. Rectifiqueu de sal si cal.
![IMG 3917 IMG 3917](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/79/77/img-3917.jpeg)
Mentrestant, ja podeu anar tallant la ceba.
![IMG 3923 IMG 3923](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/80/19/img-3923.jpeg)
També el tomàquet a rodanxes. Que sigui un bon tomàquet de qualitat.
![IMG 3931 IMG 3931](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/80/61/img-3931.jpeg)
Respecte al pa per fer l'entrepà, és qüestió de gustos. Val qualsevol pa. Jo us mostraré alguns exemples avui.
![IMG 3919 IMG 3919](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/81/42/img-3919.jpeg)
Quan la salsa estigui gairebé al punt, afegiu-hi la meitat de la ceba tallada i deixeu-la que es faci ben tova.
![IMG 3926 IMG 3926](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/82/05/img-3926.jpeg)
A poc a poc, paciència i bona cuina.
![IMG 3948 IMG 3948](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/82/50/img-3948.jpeg)
Ja tenim la ceba feta, així com la salsa. Ho reservem calent.
![IMG 3941 IMG 3941](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/83/31/img-3941.jpeg)
En una paella amb unes gotes d'oli, torreu una mica el xai esfilagarsat fins que agafin un bonic color daurat per una banda.
![IMG 3959 IMG 3959](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/83/94/img-3959.jpeg)
I per fi, ja podeu muntar l'entrepà. Jo he optat per un panet de viena tradicional. Una rodanxa de tomàquet fresc, unes rodanxes de ceba crua, força carn de xai...
![IMG 3963 IMG 3963](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/84/33/img-3963.jpeg)
... i com no, unes cullerades de salsa amb ceba cuita per sobre.
![IMG 3966 IMG 3966](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/84/87/img-3966.jpeg)
Per últim, una mica de ruca i maionesa. I cap a taula!
![IMG 3984 IMG 3984](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/85/29/img-3984.jpeg)
També el podeu presentar amb pa de xapata.
![IMG 3988 IMG 3988](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/85/71/img-3988.jpeg)
Torreu el pa i al·lucinareu encara més!
![IMG 3992 IMG 3992](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/86/10/img-3992.jpeg)
I un altre variant que he provat és amb rotllets tipus "fajita" amb una base de salsa hoishin.
![IMG 3999 IMG 3999](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/86/46/img-3999.jpeg)
Espectacular!
![IMG 3975 IMG 3975](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/95/86/97/img-3975.jpeg)
Tot i que jo avui em quedo amb l'entrepà de pa de viena. Un gran entrepà! Bon profit!