Alguna cosa té l'escalivada que atrau. Seran els colors... l'aroma... la simplicitat del plat? A mi també m'agrada afegir-hi tonyina i anxoves, i servir-la en una llesca de pa torrat, però llavors la recepta ja no es diria escalivada i es diria "Espardenya". I sí, porta patata.
És cert que normalment no s'acostuma a posar-ne, almenys per aquí, però li van fenomenal unes patatones, creieu-me. Com sempre, que l'escalivada quedi bona dependrà d'una matèria primera de qualitat i, sobretot, si la podeu fer a la brasa amb foc de llenya, molt millor. A mi, com a molts de vosaltres, a casa no em queda més remei que fer-la al forn. Si la feu amb llenya, les cebes (i les patates si en poseu) s'emboliquen amb paper d'alumini. Aquest plat és un entrant o, fins i tot, un primer plat, però mai el servirem com a segon plat. Amb abundant oli, es conserva molt de temps a la nevera.
3 pebrots vermells
3 albergínies
2 cebes
4 patates
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
Es pot afegir botifarra crua, tonyina, bacallà, anxoves, olives negres i arengades.
S'hi pot posar tomàquet, també escalivat.
S'hi pot afegir all i julivert.
En comptes de al forn es pot fer amb foc de llenya, a la brasa
![escalivada pas1 escalivada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/76/18/escalivada-pas1.jpeg)
Preparem i rentem els ingredients. Com veureu, jo n'he fet menys quantitat.
![escalivada pas2 escalivada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/76/45/escalivada-pas2.jpeg)
Pelem les cebes.
![escalivada pas3 escalivada pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/76/72/escalivada-pas3.jpeg)
La patata no cal pelar-la ara.
![escalivada pas4 escalivada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/76/99/escalivada-pas4.jpeg)
![escalivada pas5 escalivada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/77/26/escalivada-pas5.jpeg)
Ho posem a coure entre 200-220 graus durant uns 50-60 minuts.
![escalivada pas6 escalivada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/77/53/escalivada-pas6.jpeg)
Li podeu donar la volta de tant en tant.
![escalivada pas7 escalivada pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/77/80/escalivada-pas7.jpeg)
Comproveu el punt de cocció de les diverses hortalisses prement-les amb els dits.
![escalivada pas8 escalivada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/78/07/escalivada-pas8.jpeg)
Un cop cuits els pebrots i l'albergínia... poseu-los en un plat tapat. La calor residual ajudarà a que es puguin pelar millor.
![escalivada pas9 escalivada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/78/34/escalivada-pas9.jpeg)
Un cop estigui fred, podrem treure la pell del pebrot amb facilitat... i amb paciència també.
![escalivada pas10 escalivada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/78/61/escalivada-pas10.jpeg)
Hi ha gent que, quan surt del forn, posa el pebrot sota l'aigua per refredar-lo i pelar-lo, però és un gran error, ja que si ho feu... es perdrà tot el suquet del pebrot... tot el gust i tot l'aroma (sobretot si l'heu fet amb llenya).
![escalivada pas11 escalivada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/81/67/escalivada-pas11.jpeg)
Ja que tenim les mans brutes... fem el mateix amb les albergínies. Aprofiteu per fer-ne tires.
![escalivada pas12 escalivada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/81/94/escalivada-pas12.jpeg)
Tallem la ceba a quarts...
![escalivada pas13 escalivada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/82/21/escalivada-pas13.jpeg)
... i retirem totes les capes...
![escalivada pas14 escalivada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/82/48/escalivada-pas14.jpeg)
En un recipient per anar a la nevera... col·loqueu capes de pebrot vermell, albergínia i ceba...
![escalivada pas15 escalivada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/82/75/escalivada-pas15.jpeg)
... i finalment la patata... que també pelarem.
![escalivada pas16 escalivada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/83/05/escalivada-pas16.jpeg)
... una mica de pebre negre en pols...
![escalivada pas17 escalivada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/83/32/escalivada-pas17.jpeg)
Tsch... i les anxoves... que no faltin a casa nostra. Si són de l'Escala millor.
![escalivada pas18 escalivada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/83/59/escalivada-pas18.jpeg)
Les repartim també.
![escalivada pas19 escalivada pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/83/86/escalivada-pas19.jpeg)
Amaniu-ho tot plegat amb oli, sal i pebre negre.
![escalivada pas20 escalivada pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/84/13/escalivada-pas20.jpeg)
Poseu-hi oli d'oliva verge extra... fins que cobreixi tota la verdura.
![escalivada pas21 escalivada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/84/40/escalivada-pas21.jpeg)
Ho remenem una mica i ja es pot reservar en nevera fins l'hora de ser consumit.
![escalivada pas22 escalivada pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/84/67/escalivada-pas22.jpeg)
Emplatem o servim com acompanyament (amanida). Excel·lent plat.
![escalivada pas23 escalivada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/56/84/94/escalivada-pas23.jpeg)
Bon profit!