Cuinar amb wok pot arribar a convertir-se en una autèntica obsessió. Aquesta forma de cuinar amb poc oli, foc molt fort i coccions ràpides proporciona al cuiner una sensació de productivitat i eficiència que es torna addictiva. Cuinar amb wok és divertit, i enganxa. En aquest cas, tot i tenir un bon wok, trobo que, per a petites quantitats, també van molt bé aquestes paelles amb molta profunditat d'alumini forjat, que reparteixen molt bé l'escalfor i, en ser més petites, encara generen més temperatura que un wok.
D'altra banda, i com vam veure en la recepta dels Crancs amb gingebre i cibulet, avui utilitzaré un sofregit propi de la regió de Shaoxing, que vindria a ser una mena d'Empordà que tenen a la Xina, salvant totes les distàncies, és clar. El sofregit típic d'aquella zona es fa amb gingebre, all i xile trinxat, juntament amb un raig de vi de Shaoxing. Aquesta és la base de molts plats asiàtics, tal com fem nosaltres amb el sofregit de tota la vida. Espero que us agradi... jo m'he estat llepant els dits durant una bona estona.
1 raig de vi d'arròs Shaoxing o xerès sec (Hua Tiao Wine)
6 o 8 escamarlans frescos de mida mitjana
2 grans d'all trinxats
un tros de gingebre fresc trinxat
una cullerada de farina de blat de moro "maizena" (midó)
oli d'oliva
aigua
Variants:
Podeu afegir una mica de xile (o bitxo picant) al sofregit
Podeu presentar el plat amb una mica de cibulet fresc trinxat per sobre
El julivert és opcional
Preparem els ingredients.
El vi de Shaoxing el trobareu en qualsevol botiga d'alimentació asiàtica.
Tot legal, eh?
Primer de tot pelarem el gingebre.
Només un tros.
El mateix amb l'all...
... ben trinxat.
Ara, prepararem un got amb una mica d'aigua...
... menys de mig got.
Li tirarem una cullerada de farina de blat de moro.
Que quedi ben dissolta.
Trinxeu també una mica de julivert fresc.
Seguidament, posarem a escalfar el wok o la paella fonda. Mentrestant, salarem els escamarlans.
Hi tirarem també una mica de pebre.
Com que tinc un wok molt gros, quan vull fer una ració petita faig servir aquesta paella fonda que agafa molta temperatura i també em va bé. Hi tirarem un raig d'oli d'oliva.
I saltarem el marisc.
Doneu-li unes voltes.
Quan canviï de color els reservarem.
En el mateix oli, haurem de daurar l'all trinxat.
Al mateix temps hi tirarem també el gingebre, però ràpid. Com podeu veure, està tan calent que gairebé no em dóna temps ni de fer les fotos! Que se'm crema!
I ho remenem. Compte que l'all es crema amb facilitat amb altes temperatures.
Hi posem una mica de julivert.
Un parell de voltes més i...
... hi abocarem un tap de vi de Shaoxing. Si no en teniu, podeu fer servir Xerès sec.
Molt bé.
Compte amb la reacció, es pot encendre la paella.
Deixeu-ho reduir uns instants.
Torneu a posar els escamarlans. Assegureu-vos que queden ben impregnats amb el sofregit.
I per acabar, hi abocarem l'aigua amb el midó.
Rectifiquem de sal.
Espereu uns instants fins que la salseta espesseixi.
I ho servirem directament al plat, ben calent.
Cap a taula, nanos!
Un plat exòtic amb el qual us llepareu els dits.
Bon profit!