Cuinar amb wok pot arribar a convertir-se en una autèntica obsessió. Aquesta forma de cuinar amb poc oli, foc molt fort i coccions ràpides proporciona al cuiner una sensació de productivitat i eficiència que es torna addictiva. Cuinar amb wok és divertit, i enganxa. En aquest cas, tot i tenir un bon wok, trobo que, per a petites quantitats, també van molt bé aquestes paelles amb molta profunditat d'alumini forjat, que reparteixen molt bé l'escalfor i, en ser més petites, encara generen més temperatura que un wok.

D'altra banda, i com vam veure en la recepta dels Crancs amb gingebre i cibulet, avui utilitzaré un sofregit propi de la regió de Shaoxing, que vindria a ser una mena d'Empordà que tenen a la Xina, salvant totes les distàncies, és clar. El sofregit típic d'aquella zona es fa amb gingebre, all i xile trinxat, juntament amb un raig de vi de Shaoxing. Aquesta és la base de molts plats asiàtics, tal com fem nosaltres amb el sofregit de tota la vida. Espero que us agradi... jo m'he estat llepant els dits durant una bona estona.

 

Ingredients

1 raig de vi d'arròs Shaoxing o xerès sec (Hua Tiao Wine)

6 o 8 escamarlans frescos de mida mitjana

2 grans d'all trinxats

un tros de gingebre fresc trinxat

una cullerada de farina de blat de moro "maizena" (midó)

oli d'oliva

aigua

Variants:

Podeu afegir una mica de xile (o bitxo picant) al sofregit

Podeu presentar el plat amb una mica de cibulet fresc trinxat per sobre

El julivert és opcional

Preparació
1.
escamarlans lestil shaoxing pas1

Preparem els ingredients.

2.
escamarlans lestil shaoxing pas2

El vi de Shaoxing el trobareu en qualsevol botiga d'alimentació asiàtica.

3.
escamarlans lestil shaoxing pas3

Tot legal, eh?

4.
escamarlans lestil shaoxing pas4

Primer de tot pelarem el gingebre.

5.
escamarlans lestil shaoxing pas5

Només un tros.

6.
escamarlans lestil shaoxing pas6
7.
escamarlans lestil shaoxing pas7

El mateix amb l'all...

8.
escamarlans lestil shaoxing pas8

... ben trinxat.

9.
escamarlans lestil shaoxing pas9

Ara, prepararem un got amb una mica d'aigua...

10.
escamarlans lestil shaoxing pas10

... menys de mig got.

11.
escamarlans lestil shaoxing pas11

Li tirarem una cullerada de farina de blat de moro.

12.
escamarlans lestil shaoxing pas12

Que quedi ben dissolta.

13.
escamarlans lestil shaoxing pas13

Trinxeu també una mica de julivert fresc.

14.
escamarlans lestil shaoxing pas14

Seguidament, posarem a escalfar el wok o la paella fonda. Mentrestant, salarem els escamarlans.

15.
escamarlans lestil shaoxing pas15

Hi tirarem també una mica de pebre.

16.
escamarlans lestil shaoxing pas16

Com que tinc un wok molt gros, quan vull fer una ració petita faig servir aquesta paella fonda que agafa molta temperatura i també em va bé. Hi tirarem un raig d'oli d'oliva.

17.
escamarlans lestil shaoxing pas17

I saltarem el marisc.

18.
escamarlans lestil shaoxing pas18

Doneu-li unes voltes.

19.
escamarlans lestil shaoxing pas19

Quan canviï de color els reservarem.

20.
escamarlans lestil shaoxing pas20

En el mateix oli, haurem de daurar l'all trinxat.

21.
escamarlans lestil shaoxing pas21

Al mateix temps hi tirarem també el gingebre, però ràpid. Com podeu veure, està tan calent que gairebé no em dóna temps ni de fer les fotos! Que se'm crema!

22.
escamarlans lestil shaoxing pas22

I ho remenem. Compte que l'all es crema amb facilitat amb altes temperatures.

23.
escamarlans lestil shaoxing pas23

Hi posem una mica de julivert.

24.
escamarlans lestil shaoxing pas24

Un parell de voltes més i...

25.
escamarlans lestil shaoxing pas25

... hi abocarem un tap de vi de Shaoxing. Si no en teniu, podeu fer servir Xerès sec.

26.
escamarlans lestil shaoxing pas26

Molt bé.

27.
escamarlans lestil shaoxing pas27

Compte amb la reacció, es pot encendre la paella.

28.
escamarlans lestil shaoxing pas28

Deixeu-ho reduir uns instants.

29.
escamarlans lestil shaoxing pas29

Torneu a posar els escamarlans. Assegureu-vos que queden ben impregnats amb el sofregit.

30.
escamarlans lestil shaoxing pas30

I per acabar, hi abocarem l'aigua amb el midó.

31.
escamarlans lestil shaoxing pas31

Rectifiquem de sal.

32.
escamarlans lestil shaoxing pas32

Espereu uns instants fins que la salseta espesseixi.

33.
escamarlans lestil shaoxing pas33

I ho servirem directament al plat, ben calent.

34.
escamarlans lestil shaoxing pas34

Cap a taula, nanos!

35.
escamarlans lestil shaoxing pas35

Un plat exòtic amb el qual us llepareu els dits.

36.
escamarlans lestil shaoxing pas36

Bon profit!