El plat d'avui, també conegut com a Vianda, és un plat nostrat de la cuina tradicional catalana. De fet, si ho penseu una mica, les escudelles tenen moltes similituds entre elles, però sempre hi trobarem petits matisos que les fan diferents, tant des del punt de vista de l'elaboració com en el gust.
A mi sempre m'agrada afegir petits canvis. En aquest cas, a més a més, he incorporat una fulla d'api, un os de pernil i unes carcasses de pollastre. A més, quan afegim carcasses, ossos i, en general, menuts, haurem de tenir en compte que la carn adherida s'acabarà separant de l'os.
1/4 de gallina
200 g de careta de porc
200 g de jarret de vedella
100 g de cansalada
2 ossos de vedella
Menuts de gallina o de pollastre (pedrers, ales, etc...)
500 g de patates
500 g de bledes
100 g d'arròs
100 g de fideus gruixuts
1 porro
1 pastanaga
1 nap
1 botifarra negra
aigua
sal
Variants:
També s'hi poden afegir cigrons o mongetes quan es posen a bullir els ossos, o a l'últim moment si ja estan bullits
Es pot fer una picada d'alls i safrà
Es pot fer amb careta i peu de porc salat
![escudella barrejada pas1 escudella barrejada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/29/96/escudella-barrejada-pas1.jpeg)
Preparem la carn...
![escudella barrejada pas2 escudella barrejada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/30/35/escudella-barrejada-pas2.jpeg)
i la verdura.
![escudella barrejada pas4 escudella barrejada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/31/07/escudella-barrejada-pas4.jpeg)
Seguidament, netejarem bé les bledes, fulla per fulla, ja que contenen sorra.
![escudella barrejada pas5 escudella barrejada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/31/34/escudella-barrejada-pas5.jpeg)
El porro també, l'obrirem i el rentarem bé.
![escudella barrejada pas6 escudella barrejada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/31/61/escudella-barrejada-pas6.jpeg)
I l'api, la pastanaga i el nap. La recepta no ens proposa api, però una escudella sense api... xatos...
![escudella barrejada pas8 escudella barrejada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/32/15/escudella-barrejada-pas8.jpeg)
Ara netegem també tota la carn.
![escudella barrejada pas9 escudella barrejada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/32/42/escudella-barrejada-pas9.jpeg)
En una olla fonda, hi posarem uns 6 litres d'aigua. Hi posarem els ossos de vedella.
![escudella barrejada pas10 escudella barrejada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/32/69/escudella-barrejada-pas10.jpeg)
A mi també m'agrada afegir un os de pernil, dels que fan el caldo blanc.
![escudella barrejada pas11 escudella barrejada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/32/96/escudella-barrejada-pas11.jpeg)
I els menuts que tingueu de pollastre o gallina....
![escudella barrejada pas12 escudella barrejada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/33/23/escudella-barrejada-pas12.jpeg)
com aquestes potes d'un pollastre que vaig fer per Nadal.
![escudella barrejada pas13 escudella barrejada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/33/50/escudella-barrejada-pas13.jpeg)
Un tros de careta...
![escudella barrejada pas14 escudella barrejada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/33/77/escudella-barrejada-pas14.jpeg)
cap a dins.
![escudella barrejada pas15 escudella barrejada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/34/04/escudella-barrejada-pas15.jpeg)
Un tros de cansalada.
![escudella barrejada pas16 escudella barrejada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/34/31/escudella-barrejada-pas16.jpeg)
Una carcassa de pollastre, gallina o ànec.
![escudella barrejada pas17 escudella barrejada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/34/58/escudella-barrejada-pas17.jpeg)
Un tros de gallina.
![escudella barrejada pas18 escudella barrejada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/34/85/escudella-barrejada-pas18.jpeg)
Un tros de pollastre.
![escudella barrejada pas19 escudella barrejada pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/35/12/escudella-barrejada-pas19.jpeg)
Un bon tros de vedella.
![escudella barrejada pas20 escudella barrejada pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/35/39/escudella-barrejada-pas20.jpeg)
El nap.
![escudella barrejada pas21 escudella barrejada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/35/66/escudella-barrejada-pas21.jpeg)
I l'api.
![escudella barrejada pas22 escudella barrejada pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/35/93/escudella-barrejada-pas22.jpeg)
I ho deixarem coure durant uns 90 minuts. Saleu-ho una mica. Mentre es fa la carn, de tant en tant, es recomanable desgreixar i netejar l'olla de l'escuma que apareix.
![escudella barrejada pas23 escudella barrejada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/36/20/escudella-barrejada-pas23.jpeg)
Mentrestant, anirem tallant les fulles de bleda.
![escudella barrejada pas24 escudella barrejada pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/36/47/escudella-barrejada-pas24.jpeg)
![escudella barrejada pas25 escudella barrejada pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/36/74/escudella-barrejada-pas25.jpeg)
les tallarem també a daus.
![escudella barrejada pas26 escudella barrejada pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/37/01/escudella-barrejada-pas26.jpeg)
El porro a trossos i...
![escudella barrejada pas27 escudella barrejada pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/37/28/escudella-barrejada-pas27.jpeg)
la pastanaga també. Ho reservem.
![escudella barrejada pas28 escudella barrejada pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/37/55/escudella-barrejada-pas28.jpeg)
Un cop han passat els 90 minuts, retirarem totes les parts comestibles de l'olla, descartant-ne els ossos.
![escudella barrejada pas29 escudella barrejada pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/37/82/escudella-barrejada-pas29.jpeg)
Ho reservem.
![escudella barrejada pas30 escudella barrejada pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/38/09/escudella-barrejada-pas30.jpeg)
A poc a poc, retirarem la carn dels ossos.
![escudella barrejada pas31 escudella barrejada pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/38/36/escudella-barrejada-pas31.jpeg)
Esfilagarsarem la carn de vedella i...
![escudella barrejada pas32 escudella barrejada pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/38/63/escudella-barrejada-pas32.jpeg)
tallarem a trossos la careta i la cansalada.
![escudella barrejada pas33 escudella barrejada pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/38/90/escudella-barrejada-pas33.jpeg)
Ara, en una altra olla, abocarem la patata amb les bledes.
![escudella barrejada pas34 escudella barrejada pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/39/17/escudella-barrejada-pas34.jpeg)
També la pastanaga i el porro.
![escudella barrejada pas35 escudella barrejada pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/39/44/escudella-barrejada-pas35.jpeg)
Amb un cullerot...
![escudella barrejada pas36 escudella barrejada pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/39/71/escudella-barrejada-pas36.jpeg)
anirem passant el brou d'un olla a l'altre.
![escudella barrejada pas37 escudella barrejada pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/39/98/escudella-barrejada-pas37.jpeg)
D'aquesta manera evitarem trobar-nos ossos a l'escudella.
![escudella barrejada pas38 escudella barrejada pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/40/25/escudella-barrejada-pas38.jpeg)
Hi afegirem també la carn que hem preparat.
![escudella barrejada pas39 escudella barrejada pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/40/52/escudella-barrejada-pas39.jpeg)
I ho deixarem coure uns 30 minuts. Rectifiqueu de sal.
![escudella barrejada pas40 escudella barrejada pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/40/79/escudella-barrejada-pas40.jpeg)
A continuació, hi afegirem l'arròs i els fideus.
![escudella barrejada pas41 escudella barrejada pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/41/06/escudella-barrejada-pas41.jpeg)
Deixarem coure la pasta uns 20-25 minuts.
![escudella barrejada pas42 escudella barrejada pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/41/33/escudella-barrejada-pas42.jpeg)
Finalment, i pràcticament amb el foc ja apagat...
![escudella barrejada pas43 escudella barrejada pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/41/60/escudella-barrejada-pas43.jpeg)
incorporarem la botifarra. Vigileu que la botifarra tingui una certa resistència, ja que es us pot desfer completament. Si cal, es pot afegir directament al plat.
![escudella barrejada pas44 escudella barrejada pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/41/87/escudella-barrejada-pas44.jpeg)
I ja tenim l'escudella barrejada acabada.
![escudella barrejada pas45 escudella barrejada pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/42/14/escudella-barrejada-pas45.jpeg)
Deixeu-ho reposar uns 15 minuts dins l'olla i ja la podreu servir.
![escudella barrejada pas46 escudella barrejada pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/42/41/escudella-barrejada-pas46.jpeg)
Un bon plat, és clar, se suposa que fa molt fred, no?
![escudella barrejada pas47 escudella barrejada pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/42/68/escudella-barrejada-pas47.jpeg)
Intenteu posar una mica de cada cosa i suquet.
![escudella barrejada pas48 escudella barrejada pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/42/95/escudella-barrejada-pas48.jpeg)
I a gaudir.
![escudella barrejada pas49 escudella barrejada pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/43/22/escudella-barrejada-pas49.jpeg)
Espero que us hagi agradat.
![escudella barrejada pas50 escudella barrejada pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/18/43/91/escudella-barrejada-pas50.jpeg)
Bon profit!