El plat d'avui, també conegut com a Vianda, és un plat nostrat de la cuina tradicional catalana. De fet, si ho penseu una mica, les escudelles tenen moltes similituds entre elles, però sempre hi trobarem petits matisos que les fan diferents, tant des del punt de vista de l'elaboració com en el gust.

A mi sempre m'agrada afegir petits canvis. En aquest cas, a més a més, he incorporat una fulla d'api, un os de pernil i unes carcasses de pollastre. A més, quan afegim carcasses, ossos i, en general, menuts, haurem de tenir en compte que la carn adherida s'acabarà separant de l'os.

Ingredients

1/4 de gallina

200 g de careta de porc

200 g de jarret de vedella

100 g de cansalada

2 ossos de vedella

Menuts de gallina o de pollastre (pedrers, ales, etc...)

500 g de patates

500 g de bledes

100 g d'arròs

100 g de fideus gruixuts

1 porro

1 pastanaga

1 nap

1 botifarra negra

aigua

sal

Variants:

També s'hi poden afegir cigrons o mongetes quan es posen a bullir els ossos, o a l'últim moment si ja estan bullits

Es pot fer una picada d'alls i safrà

Es pot fer amb careta i peu de porc salat

Preparació
1.
escudella barrejada pas1

Preparem la carn...

2.
escudella barrejada pas2

i la verdura.

3.
escudella barrejada pas4

Seguidament, netejarem bé les bledes, fulla per fulla, ja que contenen sorra.

4.
escudella barrejada pas5

El porro també, l'obrirem i el rentarem bé.

5.
escudella barrejada pas6

I l'api, la pastanaga i el nap. La recepta no ens proposa api, però una escudella sense api... xatos...

6.
escudella barrejada pas8

Ara netegem també tota la carn.

7.
escudella barrejada pas9

En una olla fonda, hi posarem uns 6 litres d'aigua. Hi posarem els ossos de vedella.

8.
escudella barrejada pas10

A mi també m'agrada afegir un os de pernil, dels que fan el caldo blanc.

9.
escudella barrejada pas11

I els menuts que tingueu de pollastre o gallina....

10.
escudella barrejada pas12

com aquestes potes d'un pollastre que vaig fer per Nadal.

11.
escudella barrejada pas13

Un tros de careta...

12.
escudella barrejada pas14

cap a dins.

13.
escudella barrejada pas15

Un tros de cansalada.

14.
escudella barrejada pas16

Una carcassa de pollastre, gallina o ànec.

15.
escudella barrejada pas17

Un tros de gallina.

16.
escudella barrejada pas18

Un tros de pollastre.

17.
escudella barrejada pas19

Un bon tros de vedella.

18.
escudella barrejada pas20

El nap.

19.
escudella barrejada pas21

I l'api.

20.
escudella barrejada pas22

I ho deixarem coure durant uns 90 minuts. Saleu-ho una mica. Mentre es fa la carn, de tant en tant, es recomanable desgreixar i netejar l'olla de l'escuma que apareix.

21.
escudella barrejada pas23

Mentrestant, anirem tallant les fulles de bleda.

22.
escudella barrejada pas24
23.
escudella barrejada pas25

les tallarem també a daus.

24.
escudella barrejada pas26

El porro a trossos i...

25.
escudella barrejada pas27

la pastanaga també. Ho reservem.

26.
escudella barrejada pas28

Un cop han passat els 90 minuts, retirarem totes les parts comestibles de l'olla, descartant-ne els ossos.

27.
escudella barrejada pas29

Ho reservem.

28.
escudella barrejada pas30

A poc a poc, retirarem la carn dels ossos.

29.
escudella barrejada pas31

Esfilagarsarem la carn de vedella i...

30.
escudella barrejada pas32

tallarem a trossos la careta i la cansalada.

31.
escudella barrejada pas33

Ara, en una altra olla, abocarem la patata amb les bledes.

32.
escudella barrejada pas34

També la pastanaga i el porro.

33.
escudella barrejada pas35

Amb un cullerot...

34.
escudella barrejada pas36

anirem passant el brou d'un olla a l'altre.

35.
escudella barrejada pas37

D'aquesta manera evitarem trobar-nos ossos a l'escudella.

36.
escudella barrejada pas38

Hi afegirem també la carn que hem preparat.

37.
escudella barrejada pas39

I ho deixarem coure uns 30 minuts. Rectifiqueu de sal.

38.
escudella barrejada pas40

A continuació, hi afegirem l'arròs i els fideus.

39.
escudella barrejada pas41

Deixarem coure la pasta uns 20-25 minuts.

40.
escudella barrejada pas42

Finalment, i pràcticament amb el foc ja apagat...

41.
escudella barrejada pas43

incorporarem la botifarra. Vigileu que la botifarra tingui una certa resistència, ja que es us pot desfer completament. Si cal, es pot afegir directament al plat.

42.
escudella barrejada pas44

I ja tenim l'escudella barrejada acabada.

43.
escudella barrejada pas45

Deixeu-ho reposar uns 15 minuts dins l'olla i ja la podreu servir.

44.
escudella barrejada pas46

Un bon plat, és clar, se suposa que fa molt fred, no?

45.
escudella barrejada pas47

Intenteu posar una mica de cada cosa i suquet.

46.
escudella barrejada pas48

I a gaudir.

47.
escudella barrejada pas49

Espero que us hagi agradat. 

48.
escudella barrejada pas50

Bon profit!