Es pot trobar blat de moro escairat cru a botigues de la comarca, i cuit a diverses botigues que couen gra. Tot i que la temporada de la collita és al juliol i mig agost, se'n troba tot l'any ja que es conserva bé. Com la majoria de cereals, destaca per la seva quantitat i qualitat d'hidrats de carboni. Com que és un cereal pelat, no aporta grans quantitats de vitamines, però sí de minerals com el fòsfor, que forma part de l'ADN, el potassi, regulador dels nivells d'aigua dins i fora de les cèl·lules, i el magnesi, mineral que intervé pràcticament en totes les etapes del metabolisme. En una alimentació equilibrada els cereals han de ser-hi presents cada dia i, en no contenir gluten, és una bona opció per les persones celíaques. I ara, gaudiu d'una gran escudella! Em feia il·lusió presentar-vos aquest plat, mira.

  

Ingredients

300 g de blat de moro escairat  

1 os de pernil o d'espinada  

1 peu o 1 cua de porc salats  

1 careta (morro i orella)  

1 bola de sagí enfarinada  

aigua  

sal

  

Variants:  

- És pot substituir la quantitat de porc per carn fresca (gallina, pollastre, etc.) i afegir-hi verdures (nap negre, col, pastanagues, carbassa...).  

- S'hi pot afegir un grapat de mongetes bullides.  

- També es pot fer com l'Escudella i carn d'olla, substituint la pasta pel blat de moro escairat.

Preparació
1.
escudella blat moro escairat pas1

Primer veiem com és el blat de moro escairat.

2.
escudella blat moro escairat pas2

Com podeu observar sembla blat de moro normal al que li han tret la pell. Me l'han portat en una bossa, directament de la càmera frigorífica.

3.
escudella blat moro escairat pas3

Però també el trobareu envasat al buit.

4.
escudella blat moro escairat pas4

El tindrem en remull durant 24 hores.

5.
escudella blat moro escairat pas5

A l'endemà prepararem la resta d'ingredients per fer l'escudella. Com veureu jo he afegit més ingredients dels que normalment necessita, però que apareixen a les variants, com les herbes del caldo, un tros de gallina a més d'un os d'espinada i un de pernil.

6.
escudella blat moro escairat pas6

Després de passar 24 en remull notareu que el blat de moro s'ha inflat una mica.

7.
escudella blat moro escairat pas7

En una olla gran i fonda posarem abundant aigua (uns 6 litres). Mentre s'escalfa l'aigua, incorporarem l'os de pernil...

8.
escudella blat moro escairat pas8

... el morro de porc...

9.
escudella blat moro escairat pas9

... l'orella...

10.
escudella blat moro escairat pas10

... el peu...

11.
escudella blat moro escairat pas11

... un tros de gallina...

12.
escudella blat moro escairat pas12

... i un os d'espinada.

13.
escudella blat moro escairat pas13

I el sagí. El podeu comprar en qualsevol xarcuteria.

14.
escudella blat moro escairat pas14

El sagí s'ha de barrejar amb farina i fer boletes, anomenades "seginoses". En podeu posar una de gran o varies boles més petites. El sagí li aportarà un gust ranci molt apropiat per aquesta mena d'escudelles. També fa que el caldo quedi més blanc.

15.
escudella blat moro escairat pas15

El sagí s'amassa amb farina perquè no faci llunes (llunes d'oli). Penso que la raó és que l'amassat amb la farina pren les característiques d'un emulgent.

16.
escudella blat moro escairat pas16

Posem la boleta de sagí.

17.
escudella blat moro escairat pas17

A continuació, rentarem bé el blat escairat.

18.
escudella blat moro escairat pas18

L'incorporem a l'olla. Ho deixarem coure tapat i a foc mig durant un parell d'hores.

19.
escudella blat moro escairat pas19

Passat aquest temps, hi afegirem tota la verdura: el porro ben net...

20.
escudella blat moro escairat pas20

... el nap...

21.
escudella blat moro escairat pas21

... la xirivia...

22.
escudella blat moro escairat pas22

... una pastanaga...

23.
escudella blat moro escairat pas23

... i unes branques d'api. Ho tornarem a tapar i ho deixarem coure pràcticament dues hores més.

24.
escudella blat moro escairat pas24

Poc a poc veureu com el blat de moro s'infla i s'obre, com les crispetes.

25.
escudella blat moro escairat pas25

A mi m'agrada remenar-ho tot plegat de tant en tant.

26.
escudella blat moro escairat pas26

Quan falti mitja hora per acabar la cocció hi podeu afegir una mica de mongeta bullida.

27.
escudella blat moro escairat pas27

Cap a dins.

28.
escudella blat moro escairat pas28

Un cop acabada aquesta llarga cocció de quatre hores mínim, reservarem tota la carn per una banda...

29.
escudella blat moro escairat pas29

... ossos, gallina, porc, etc...

30.
escudella blat moro escairat pas30

I servirem la resta directament.

31.
escudella blat moro escairat pas31

Procureu compensar bé cada ració i posar-hi més caldo que part sòlida.

32.
escudella blat moro escairat pas32

Un cop servit el caldo, podeu incloure trossets de peu de porc, gallina i careta degudament seleccionats.

33.
escudella blat moro escairat pas33

I ja podeu gaudir d'un magnífic i tradicional plat d'hivern.

34.
escudella blat moro escairat pas34

No us agafa gana ara?... i més si fa fred, oi?

35.
escudella blat moro escairat pas35

Ummmm....

36.
escudella blat moro escairat pas36

Amb aquest plat no cal que feu segon, eh?

37.
escudella blat moro escairat pas37

I si us agrada amb més txitxa, foteu-li més txitxa!

38.
escudella blat moro escairat pas39

I si us sobra escudella podeu passar per la planxa el blat escairat (sense caldo)...

39.
escudella blat moro escairat pas40

... però això us ho explicaré en una altra recepta. Bon profit!

40.I PER BEURE...
escudella blat moro escairat pas41