Avui us presento una versió de l'autèntica l'Escudella i carn d'olla, però més senzilla, amb menys ingredients i, per tant, menys calòrica. De caldos, n'hi ha tants com persones, ja que tots li posem o li traiem algun dels molts ingredients que incorpora aquest plat. Per tant, a cada casa, sempre queda lleugerament diferent. Jo la faig sovint, aquesta versió. En tenir criatures petites em veig obligat a fer l'escudella un cop al mes, fins i tot a l'estiu. Llavors, ho congelo i ho vaig traient entre setmana. Notareu que el caldo agafa un to més vermellós, que m'agrada, a causa de la incorporació del xoriço. Per aquest motiu, aquesta recepta incorpora el xoriço entre els ingredients principals, i la recepta tradicional només l'incorpora com a possible variant.
I també, la variant que es fa per Nadal, l'Escudella i carn d'olla de Nadal, amb aquells galets enormes que s'acostumen a farcir de la carn picada de la mateixa pilota. Si voleu conèixer una altra manera de preparar la sopa, us recomano llegir la recepta de "Sopa de caldo". Som-hi!
1/4 de gallina, de la cuixa millor
1 tros de vedella (conill)
1 carcassa de pollastre
1 os de pernil o un tros de sagí
2 ossos de vedella
200 g de cigrons cuits
1 tros de xoriço
1 tros de botifarra negre
2 patates
herbes pel caldo (api, porro, 2 pastanagues, xirivia, nap, etc.)
1 pilota (200 g vedella + 200 g carn magra porc + all + julivert + sal + pa remullat amb llet + 1 ou + enfarinat)
Variants:
Hi podeu afegir peus de pollastre, orella de porc, morro, cua de vedella, costella, etc.
Si feu servir cigrons en remull... els haureu de posar al principi de la cocció
![escudella carn dolla lcds pas1 escudella carn dolla lcds pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/95/13/escudella-carn-dolla-lcds-pas1.jpeg)
Les herbes pel "caldo" que no faltin. Les rentem bé.
![escudella carn dolla lcds pas3 escudella carn dolla lcds pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/95/67/escudella-carn-dolla-lcds-pas3.jpeg)
La pastanaga.
![escudella carn dolla lcds pas4 escudella carn dolla lcds pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/95/94/escudella-carn-dolla-lcds-pas4.jpeg)
Arghhhhh!... un ratolí a la cuina!
![escudella carn dolla lcds pas5 escudella carn dolla lcds pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/96/21/escudella-carn-dolla-lcds-pas5.jpeg)
Ah!, no, és un nap! jeje, què tonto!
![escudella carn dolla lcds pas6 escudella carn dolla lcds pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/96/48/escudella-carn-dolla-lcds-pas6.jpeg)
Posem el nap (net d'arrels).
![escudella carn dolla lcds pas7 escudella carn dolla lcds pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/96/75/escudella-carn-dolla-lcds-pas7.jpeg)
La xirivia.
![escudella carn dolla lcds pas8 escudella carn dolla lcds pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/97/02/escudella-carn-dolla-lcds-pas8.jpeg)
El porro, ben net... que sempre té sorra.
![escudella carn dolla lcds pas9 escudella carn dolla lcds pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/97/29/escudella-carn-dolla-lcds-pas9.jpeg)
I ara la carn... també ben neta.
![escudella carn dolla lcds pas10 escudella carn dolla lcds pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/97/56/escudella-carn-dolla-lcds-pas10.jpeg)
Un os de pernil que faci el caldo blanc (salat).
![escudella carn dolla lcds pas11 escudella carn dolla lcds pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/97/83/escudella-carn-dolla-lcds-pas11.jpeg)
A mi m'agrada posar dos ossos de pernil... un amb carn.
![escudella carn dolla lcds pas12 escudella carn dolla lcds pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/98/10/escudella-carn-dolla-lcds-pas12.jpeg)
Si teniu potes de pollastre... també.
![escudella carn dolla lcds pas13 escudella carn dolla lcds pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/98/37/escudella-carn-dolla-lcds-pas13.jpeg)
Els ossos de vedella.
![escudella carn dolla lcds pas14 escudella carn dolla lcds pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/98/64/escudella-carn-dolla-lcds-pas14.jpeg)
![escudella carn dolla lcds pas16 escudella carn dolla lcds pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/99/18/escudella-carn-dolla-lcds-pas16.jpeg)
El quart de gallina.
![escudella carn dolla lcds pas17 escudella carn dolla lcds pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/99/45/escudella-carn-dolla-lcds-pas17.jpeg)
I com no... aigua fins cobrir-ho tot sobradament.
![escudella carn dolla lcds pas18 escudella carn dolla lcds pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/99/72/escudella-carn-dolla-lcds-pas18.jpeg)
Jo acostumo a fer 10 litres d'aigua... ja tinc una marca feta, jeje.
![escudella carn dolla lcds pas19 escudella carn dolla lcds pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/99/99/escudella-carn-dolla-lcds-pas19.jpeg)
Ho remenem una mica... tirem un polsim de sal i ho deixem coure a foc mitjà durant un parell d'hores.
![escudella carn dolla lcds pas20 escudella carn dolla lcds pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/00/26/escudella-carn-dolla-lcds-pas20.jpeg)
La vostra casa començarà a fer aquella entranyable olor casolana... d'on es menja bé, jeje. De tant en tant, anar traient el greix brut i lleig que apareixerà en la primera capa de l'olla.
![escudella carn dolla lcds pas21 escudella carn dolla lcds pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/00/53/escudella-carn-dolla-lcds-pas21.jpeg)
Si veieu que falta aigua... podeu afegir-ne més, però calenta. En total, el brou ha de bullir entre 2 i 3 hores.
![escudella carn dolla lcds pas22 escudella carn dolla lcds pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/00/80/escudella-carn-dolla-lcds-pas22.jpeg)
A l'última mitja hora de cocció serà quan incorporarem la patata, la pilota, el xoriço, els cigrons cuits i la botifarra. La pilota jo la faig previament (barrejant la carn amb l'ou, l'all i julivert i el pa remullat en llet) i la guardo a la nevera amb paper de film.
![escudella carn dolla lcds pas23 escudella carn dolla lcds pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/01/07/escudella-carn-dolla-lcds-pas23.jpeg)
A mi el xoriço m'agrada que sigui sec.
![escudella carn dolla lcds pas24 escudella carn dolla lcds pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/01/34/escudella-carn-dolla-lcds-pas24.jpeg)
Un cop fet el brou, colar-ho i fer la sopa amb els galets, i la carn d'olla servir-la a banda, ben triada.
![escudella carn dolla lcds pas25 escudella carn dolla lcds pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/01/58/escudella-carn-dolla-lcds-pas25.jpeg)
Aquesta és la mida que m'agrada de galets, tradició familiar, nanos. Ja ho he comentat abans.
![escudella carn dolla lcds pas26 escudella carn dolla lcds pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/01/85/escudella-carn-dolla-lcds-pas26.jpeg)
Els afegim al nostre caldo.
![escudella carn dolla lcds pas27 escudella carn dolla lcds pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/02/09/escudella-carn-dolla-lcds-pas27.jpeg)
Ho deixarem coure fins que estiguin els galets cuits. Rectifiqueeu de sal en aquest punt.
![escudella carn dolla lcds pas28 escudella carn dolla lcds pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/02/36/escudella-carn-dolla-lcds-pas28.jpeg)
En una safata gran, podem emplatar la carn d'olla.
![escudella carn dolla lcds pas29 escudella carn dolla lcds pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/02/60/escudella-carn-dolla-lcds-pas29.jpeg)
Aquest xoricet és la bomba.
![escudella carn dolla lcds pas30 escudella carn dolla lcds pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/02/84/escudella-carn-dolla-lcds-pas30.jpeg)
La piloteta...la carn de vedella que es desfà....els cigronets cuits....fuassss! Serviu-vos una miqueta de tot al plat....i gaudiu-ne. Si us sobra molta pilota del caldo podeu fer "Pilota arrebossada".
![escudella carn dolla lcds pas31 escudella carn dolla lcds pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/03/11/escudella-carn-dolla-lcds-pas31.jpeg)
Quin bé de Déu!
![escudella carn dolla lcds pas32 escudella carn dolla lcds pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/03/38/escudella-carn-dolla-lcds-pas32.jpeg)
Quin coloret, eh? I aquí teniu un caldo bo de debò!... gràcies mare per aquestes receptes tan especials!
![escudella carn dolla lcds pas33 escudella carn dolla lcds pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/03/65/escudella-carn-dolla-lcds-pas33.jpeg)
Per nosaltres, aquest galets són els millors.
![escudella carn dolla lcds pas34 escudella carn dolla lcds pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/03/92/escudella-carn-dolla-lcds-pas34.jpeg)
Ummmm... quin oloreta. Per cert, també podeu fer la "Sopa de caldo" amb trossos de gallina o pollastre i un sofregit.
![escudella carn dolla lcds pas35 escudella carn dolla lcds pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/04/19/escudella-carn-dolla-lcds-pas35.jpeg)
Jo sempre acostumo a fer "brou" de més. El congelo en ampolles petites i em serveixen per fer-li sopetes als meus fills, o també per elaborar altres plats que requereixin de brou de pollastre.
![escudella carn dolla lcds pas36 escudella carn dolla lcds pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/04/46/escudella-carn-dolla-lcds-pas36.jpeg)
Bon profit!