Avui us presento una versió de l'autèntica l'Escudella i carn d'olla, però més senzilla, amb menys ingredients i, per tant, menys calòrica. De caldos, n'hi ha tants com persones, ja que tots li posem o li traiem algun dels molts ingredients que incorpora aquest plat. Per tant, a cada casa, sempre queda lleugerament diferent. Jo la faig sovint, aquesta versió. En tenir criatures petites em veig obligat a fer l'escudella un cop al mes, fins i tot a l'estiu. Llavors, ho congelo i ho vaig traient entre setmana. Notareu que el caldo agafa un to més vermellós, que m'agrada, a causa de la incorporació del xoriço. Per aquest motiu, aquesta recepta incorpora el xoriço entre els ingredients principals, i la recepta tradicional només l'incorpora com a possible variant.

I també, la variant que es fa per Nadal, l'Escudella i carn d'olla de Nadal, amb aquells galets enormes que s'acostumen a farcir de la carn picada de la mateixa pilota. Si voleu conèixer una altra manera de preparar la sopa, us recomano llegir la recepta de "Sopa de caldo". Som-hi!

Ingredients

1/4 de gallina, de la cuixa millor

1 tros de vedella (conill)

1 carcassa de pollastre

1 os de pernil o un tros de sagí

2 ossos de vedella

200 g de cigrons cuits

1 tros de xoriço

1 tros de botifarra negre

2 patates

herbes pel caldo (api, porro, 2 pastanagues, xirivia, nap, etc.)

1 pilota (200 g vedella + 200 g carn magra porc + all + julivert + sal + pa remullat amb llet + 1 ou + enfarinat)

Variants:

Hi podeu afegir peus de pollastre, orella de porc, morro, cua de vedella, costella, etc.

Si feu servir cigrons en remull... els haureu de posar al principi de la cocció

Preparació
1.
escudella carn dolla lcds pas1

Les herbes pel "caldo" que no faltin. Les rentem bé.

2.
escudella carn dolla lcds pas3

La pastanaga.

3.
escudella carn dolla lcds pas4

Arghhhhh!... un ratolí a la cuina!

4.
escudella carn dolla lcds pas5

Ah!, no, és un nap! jeje, què tonto!

5.
escudella carn dolla lcds pas6

Posem el nap (net d'arrels).

6.
escudella carn dolla lcds pas7

La xirivia.

7.
escudella carn dolla lcds pas8

El porro, ben net... que sempre té sorra.

8.
escudella carn dolla lcds pas9

I ara la carn... també ben neta.

9.
escudella carn dolla lcds pas10

Un os de pernil que faci el caldo blanc (salat).

10.
escudella carn dolla lcds pas11

A mi m'agrada posar dos ossos de pernil... un amb carn.

11.
escudella carn dolla lcds pas12

Si teniu potes de pollastre... també.

12.
escudella carn dolla lcds pas13

Els ossos de vedella.

13.
escudella carn dolla lcds pas14
14.
escudella carn dolla lcds pas16

El quart de gallina.

15.
escudella carn dolla lcds pas17

I com no... aigua fins cobrir-ho tot sobradament.

16.
escudella carn dolla lcds pas18

Jo acostumo a fer 10 litres d'aigua... ja tinc una marca feta, jeje.

17.
escudella carn dolla lcds pas19

Ho remenem una mica... tirem un polsim de sal i ho deixem coure a foc mitjà durant un parell d'hores.

18.
escudella carn dolla lcds pas20

La vostra casa començarà a fer aquella entranyable olor casolana... d'on es menja bé, jeje. De tant en tant, anar traient el greix brut i lleig que apareixerà en la primera capa de l'olla.

19.
escudella carn dolla lcds pas21

Si veieu que falta aigua... podeu afegir-ne més, però calenta. En total, el brou ha de bullir entre 2 i 3 hores.

20.
escudella carn dolla lcds pas22

A l'última mitja hora de cocció serà quan incorporarem la patata, la pilota, el xoriço, els cigrons cuits i la botifarra. La pilota jo la faig previament (barrejant la carn amb l'ou, l'all i julivert i el pa remullat en llet) i la guardo a la nevera amb paper de film.

21.
escudella carn dolla lcds pas23

A mi el xoriço m'agrada que sigui sec.

22.
escudella carn dolla lcds pas24

Un cop fet el brou, colar-ho i fer la sopa amb els galets, i la carn d'olla servir-la a banda, ben triada.

23.
escudella carn dolla lcds pas25

Aquesta és la mida que m'agrada de galets, tradició familiar, nanos. Ja ho he comentat abans.

24.
escudella carn dolla lcds pas26

Els afegim al nostre caldo.

25.
escudella carn dolla lcds pas27

Ho deixarem coure fins que estiguin els galets cuits. Rectifiqueeu de sal en aquest punt.

26.
escudella carn dolla lcds pas28

En una safata gran, podem emplatar la carn d'olla.

27.
escudella carn dolla lcds pas29

Aquest xoricet és la bomba.

28.
escudella carn dolla lcds pas30

La piloteta...la carn de vedella que es desfà....els cigronets cuits....fuassss! Serviu-vos una miqueta de tot al plat....i gaudiu-ne. Si us sobra molta pilota del caldo podeu fer "Pilota arrebossada".

29.
escudella carn dolla lcds pas31

Quin bé de Déu!

30.
escudella carn dolla lcds pas32

Quin coloret, eh? I aquí teniu un caldo bo de debò!... gràcies mare per aquestes receptes tan especials!

31.
escudella carn dolla lcds pas33

Per nosaltres, aquest galets són els millors.

32.
escudella carn dolla lcds pas34

Ummmm... quin oloreta. Per cert, també podeu fer la "Sopa de caldo" amb trossos de gallina o pollastre i un sofregit.

33.
escudella carn dolla lcds pas35

Jo sempre acostumo a fer "brou" de més. El congelo en ampolles petites i em serveixen per fer-li sopetes als meus fills, o també per elaborar altres plats que requereixin de brou de pollastre.

34.
escudella carn dolla lcds pas36

Bon profit!