En el meu cas, com per a molts de vosaltres, el menú està ben definit i l'escudella no falta mai per Nadal. A casa nostra sempre s'ha fet el caldo amb els galets més petitons, que són els que més ens agraden.
I a casa li posem xoriço, sí, quan no toca. I cal respectar la recepta tradicional, per això el xoriço no apareix en la llista d'ingredients principals, només com a variant. De fet, el xoriço no deixa de ser una botifarra més, especiada això sí. Per tant, detractors del xoriço... que no hi ha per tant! Hi ha gent que no hi posa peu de porc, o pastanaga, o botifarra negra. Jo opino que tenint clara la recepta original com a referència, que cadascú apliqui la variant que més li agradi a casa seva. Al cap i a la fi, això és el que fa gran aquella mítica frase de: com a casa de la mama, enlloc! Heu de tenir paciència, ja que és una recepta una mica llarga, però que val molt la pena fer-la. Espero que aquest pas a pas us sigui d'utilitat.
1 tros de costella de vedella
1 punta de costella de xai
2 botifarres negres
2 botifarres blanques
2 talls de cansalada viada
1 careta de porc
1 tros de cua o d'os d'espinada
1 tros d'os de pernil
1 quarter de gallina o de pollastre
4 patates
2 pastanagues
1 branca d'api
1 xirivia / nap
1 porro
1 grapat de cigrons remullats
1/2 col
300 g de galets de Nadal
sal
aigua
farina
Per a la pilota:
150 g de carn de porc picada
150 g de carn de vedella picada
1 gra d'all trinxat
una mica de julivert picat
sal
pebre
farina de galeta o molla de pa
llet
Variants:
En lloc de cigrons s'hi poden posar mongetes
Podeu posar cigrons crus remullats la nit anterior a l'inici de la cocció
Es pot posar canyella en pols a la pilota
La sopa es pot fer amb macarrons o amb arròs i/o fideus
Per Nadal, de vegades es farceixen els galets per la sopa
Es poden afegir mandonguilles a la sopa
Es pot afegir un tros de sagí enfarinat al caldo
A la sopa de fideus i arròs s'hi poden posar unes fulles de col escaldades
S'hi pot afegir oca
Les crestes, els pedrers, els colls, les potes i altres menuts també es poden fer bullir amb la resta de carn d'olla.
La sang i el fetge del pollastre es poden afegir a la sopa tallats a daus i fregits
Hi ha qui posa a sobre de la tapa un plat amb aigua i mongetes seques, quan les mongetes s'arruguen, les pela i les afegeix a l'olla
Es poden afegir pinyons a la pilota
Es poden coure els galets amb aigua i sal, deixant-los una mica grenyats, i afegir-los al caldo 5 minuts abans.
Si us agrada s'hi pot afegir xoriço com he fet jo, però no forma part de la recepta. És més habitual amb els potatges.
![escudella carn dolla nadal pas1 escudella carn dolla nadal pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/95/38/escudella-carn-dolla-nadal-pas1.jpeg)
Preparem tota la carn menys la carn picada.
![escudella carn dolla nadal pas2 escudella carn dolla nadal pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/95/65/escudella-carn-dolla-nadal-pas2.jpeg)
La rentem bé.
![escudella carn dolla nadal pas3 escudella carn dolla nadal pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/95/92/escudella-carn-dolla-nadal-pas3.jpeg)
Ara, en una cassola fonda i ben gran, hi posarem una bona quantitat d'aigua i ja podem engegar el foc. Anirem incorporant la carn, com aquest quart de gallina (sense pell).
![escudella carn dolla nadal pas4 escudella carn dolla nadal pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/96/34/escudella-carn-dolla-nadal-pas4.jpeg)
Un tros de cua de vedella.
![escudella carn dolla nadal pas6 escudella carn dolla nadal pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/97/15/escudella-carn-dolla-nadal-pas6.jpeg)
Una mica de carcassa de pollastre, si és ecològic millor.
![escudella carn dolla nadal pas7 escudella carn dolla nadal pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/97/45/escudella-carn-dolla-nadal-pas7.jpeg)
Un tros de costella de vedella.
![escudella carn dolla nadal pas8 escudella carn dolla nadal pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/97/93/escudella-carn-dolla-nadal-pas8.jpeg)
Un tros de carn de vedella.
![escudella carn dolla nadal pas9 escudella carn dolla nadal pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/98/38/escudella-carn-dolla-nadal-pas9.jpeg)
Un tros de careta de porc.
![escudella carn dolla nadal pas10 escudella carn dolla nadal pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/98/77/escudella-carn-dolla-nadal-pas10.jpeg)
Un os de pernil, dels que fan el caldo blanc.
![escudella carn dolla nadal pas12 escudella carn dolla nadal pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/99/46/escudella-carn-dolla-nadal-pas12.jpeg)
Un parell d'ossos de vedella.
![escudella carn dolla nadal pas13 escudella carn dolla nadal pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/19/99/82/escudella-carn-dolla-nadal-pas13.jpeg)
Anirem preparant tota la verdura, ben neta també.
![escudella carn dolla nadal pas16 escudella carn dolla nadal pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/00/66/escudella-carn-dolla-nadal-pas16.jpeg)
Doncs vinga, ja tenim la verdura ben neta i lliure d'arrels. Sobretot el porro, que quedi net, que sempre té molta sorra.
![escudella carn dolla nadal pas18 escudella carn dolla nadal pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/01/20/escudella-carn-dolla-nadal-pas18.jpeg)
Hi posem la xirivia...
![escudella carn dolla nadal pas19 escudella carn dolla nadal pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/01/47/escudella-carn-dolla-nadal-pas19.jpeg)
... i el nap.
![escudella carn dolla nadal pas20 escudella carn dolla nadal pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/01/74/escudella-carn-dolla-nadal-pas20.jpeg)
La pastanaga.
![escudella carn dolla nadal pas21 escudella carn dolla nadal pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/02/01/escudella-carn-dolla-nadal-pas21.jpeg)
Un parell de fulles d'api.
![escudella carn dolla nadal pas22 escudella carn dolla nadal pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/02/28/escudella-carn-dolla-nadal-pas22.jpeg)
I ara si, ho cobrirem tot d'aigua. Habitualment, faig servir uns 8 litres d'aigua per aquestes quantitats de producte. Tindreu caldo per a 10 persones tranquil·lament i si en sobra, el congeleu, per consumir més endavant o per utilitzar en altres receptes. Deixem que lentament vagi fent, a foc mitjà-baix.
![escudella carn dolla nadal pas23 escudella carn dolla nadal pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/02/55/escudella-carn-dolla-nadal-pas23.jpeg)
Heu de respectar un marge per deixar bullir l'aigua.
![escudella carn dolla nadal pas24 escudella carn dolla nadal pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/02/82/escudella-carn-dolla-nadal-pas24.jpeg)
Més o menys jo tinc aquesta referència. Si hi poseu més aigua podria vessar.
![escudella carn dolla nadal pas26 escudella carn dolla nadal pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/03/36/escudella-carn-dolla-nadal-pas26.jpeg)
Mentre es va fent el caldo, anirem netejant els ingredients que incorporarem durant l'última mitja hora de cocció, com és la col.
![escudella carn dolla nadal pas27 escudella carn dolla nadal pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/03/63/escudella-carn-dolla-nadal-pas27.jpeg)
Netegeu-la bé. Podeu treure el tronc central si voleu, de textura no gaire agradable.
![escudella carn dolla nadal pas29 escudella carn dolla nadal pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/04/17/escudella-carn-dolla-nadal-pas29.jpeg)
Prepararem la botifarra negra, la blanca, el xoriço, les patates pelades i els cigrons si ja són bullits.
![escudella carn dolla nadal pas32 escudella carn dolla nadal pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/04/98/escudella-carn-dolla-nadal-pas32.jpeg)
De tant en tant, vigilarem el caldo i el remenarem una mica.
![escudella carn dolla nadal pas33 escudella carn dolla nadal pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/05/25/escudella-carn-dolla-nadal-pas33.jpeg)
Podeu salar-lo lleugerament, però procureu quedar-vos curts. No és fàcil salar quantitats tan grans. És preferible salar de nou la sopa i que la carn d'olla no estigui massa salada.
![escudella carn dolla nadal pas34 escudella carn dolla nadal pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/05/52/escudella-carn-dolla-nadal-pas34.jpeg)
Ara, picarem un parell de grans d'all i julivert. Ben petit.
![escudella carn dolla nadal pas35 escudella carn dolla nadal pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/05/79/escudella-carn-dolla-nadal-pas35.jpeg)
En un bol, hi posarem l'all i julivert i quatre o cinc llesques de molla de pa. Jo compro pa de pagès, que va millor.
![escudella carn dolla nadal pas36 escudella carn dolla nadal pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/06/06/escudella-carn-dolla-nadal-pas36.jpeg)
Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.
![escudella carn dolla nadal pas37 escudella carn dolla nadal pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/06/33/escudella-carn-dolla-nadal-pas37.jpeg)
Afegim un raig de llet per aconseguir fer una pasta amb el pa. Barregeu-ho.
![escudella carn dolla nadal pas38 escudella carn dolla nadal pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/06/60/escudella-carn-dolla-nadal-pas38.jpeg)
Incorporem un ou.
![escudella carn dolla nadal pas39 escudella carn dolla nadal pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/06/87/escudella-carn-dolla-nadal-pas39.jpeg)
Una mica de pebre...
![escudella carn dolla nadal pas40 escudella carn dolla nadal pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/07/14/escudella-carn-dolla-nadal-pas40.jpeg)
i una mica de sal...
![escudella carn dolla nadal pas41 escudella carn dolla nadal pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/07/68/escudella-carn-dolla-nadal-pas41.jpeg)
I, ara sí, la carn picada, que és porc en un 40% i vedella en un 60%.
![escudella carn dolla nadal pas42 escudella carn dolla nadal pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/07/95/escudella-carn-dolla-nadal-pas42.jpeg)
Amb les mans ben netes, eh? Barregeu bé tots els ingredients fins a obtenir una pasta homogènia.
![escudella carn dolla nadal pas43 escudella carn dolla nadal pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/08/22/escudella-carn-dolla-nadal-pas43.jpeg)
Si la voleu més clara, haureu d'incorporar més pa amb llet o un altre ou.
![escudella carn dolla nadal pas44 escudella carn dolla nadal pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/08/49/escudella-carn-dolla-nadal-pas44.jpeg)
Posarem farina en un plat.
![escudella carn dolla nadal pas45 escudella carn dolla nadal pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/08/76/escudella-carn-dolla-nadal-pas45.jpeg)
I ja podem fer boles i enfarinar les nostres pilotes. Jo n'hi posaré tres en aquesta olla.
![escudella carn dolla nadal pas47 escudella carn dolla nadal pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/09/30/escudella-carn-dolla-nadal-pas47.jpeg)
Quan ja portem un parell d'hores i mitja de cocció, ja podrem incorporar les pilotes. En aquell mateix moment, hi posarem també les patates vermelles pelades...
![escudella carn dolla nadal pas48 escudella carn dolla nadal pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/09/57/escudella-carn-dolla-nadal-pas48.jpeg)
La col.
![escudella carn dolla nadal pas49 escudella carn dolla nadal pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/09/84/escudella-carn-dolla-nadal-pas49.jpeg)
La botifarra blanca.
![escudella carn dolla nadal pas50 escudella carn dolla nadal pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/10/11/escudella-carn-dolla-nadal-pas50.jpeg)
La botifarra negra. Però compte, si no té massa resistència us aconsello afegir-la en els últims 5 minuts, ja que se us pot desfer. Això dependrà del tipus de botifarra que feu servir. El mateix passa amb la blanca.
![escudella carn dolla nadal pas51 escudella carn dolla nadal pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/10/38/escudella-carn-dolla-nadal-pas51.jpeg)
L'escudella tradicional no porta xoriço, però a casa nostra sempre n'hi hem posat. El gust no canvia gaire, de fet, canvia més el color del brou. Quan se serveix la carn d'olla, a casa hi ha bufetades pel xoriço. Però entenc algunes crítiques rebudes al respecte i teniu raó, oficialment a l'escudella i carn d'olla no s'hi ha de posar xoriço.
![escudella carn dolla nadal pas52 escudella carn dolla nadal pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/10/65/escudella-carn-dolla-nadal-pas52.jpeg)
I els cigrons cuits. Ho remenem tot i ho deixarem acabar de fer 30 minuts més, el que triga a fer-se la patata.
![escudella carn dolla nadal pas55 escudella carn dolla nadal pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/11/46/escudella-carn-dolla-nadal-pas55.jpeg)
Ara, dedicarem uns 30 minuts a preparar els galets.
![escudella carn dolla nadal pas56 escudella carn dolla nadal pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/11/73/escudella-carn-dolla-nadal-pas56.jpeg)
N'hi ha de més grossos, però aquests són força típics.
![escudella carn dolla nadal pas57 escudella carn dolla nadal pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/12/00/escudella-carn-dolla-nadal-pas57.jpeg)
Fem un petit tall i...
![escudella carn dolla nadal pas58 escudella carn dolla nadal pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/12/27/escudella-carn-dolla-nadal-pas58.jpeg)
... comencem a omplir els nostres galets.
![escudella carn dolla nadal pas59 escudella carn dolla nadal pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/12/54/escudella-carn-dolla-nadal-pas59.jpeg)
La veritat és que la mànega va molt bé i és força còmode.
![escudella carn dolla nadal pas60 escudella carn dolla nadal pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/12/81/escudella-carn-dolla-nadal-pas60.jpeg)
Un cop farcits, a mi m'agrada donar-los una capa de farina per segellar bé la carn picada. D'aquesta manera evitareu que la carn s'escapi del galet durant la cocció.
![escudella carn dolla nadal pas61 escudella carn dolla nadal pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/13/08/escudella-carn-dolla-nadal-pas61.jpeg)
Aquest seria un galet perfectament acabat.
![escudella carn dolla nadal pas63 escudella carn dolla nadal pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/13/62/escudella-carn-dolla-nadal-pas63.jpeg)
Remenem de nou el caldo, que ja està pràcticament fet.
![escudella carn dolla nadal pas64 escudella carn dolla nadal pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/13/89/escudella-carn-dolla-nadal-pas64.jpeg)
Un cop hagin passat els 30-35 minuts (tampoc no ve d'uns quants minuts amunt o avall), haurem de colar el caldo.
![escudella carn dolla nadal pas65 escudella carn dolla nadal pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/14/16/escudella-carn-dolla-nadal-pas65.jpeg)
Jo utilitzo una altra olla amb un colador.
![escudella carn dolla nadal pas66 escudella carn dolla nadal pas66](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/14/43/escudella-carn-dolla-nadal-pas66.jpeg)
A poc a poc i bona lletra.
![escudella carn dolla nadal pas67 escudella carn dolla nadal pas67](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/14/70/escudella-carn-dolla-nadal-pas67.jpeg)
Quin coloret més agradable aporta el xoriço, eh?... però només és la primera capa. La resta és blanc.
![escudella carn dolla nadal pas68 escudella carn dolla nadal pas68](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/14/97/escudella-carn-dolla-nadal-pas68.jpeg)
Ara anem a fer la sopa de Nadal. Haurem de salar una mica més aquest brou.
![escudella carn dolla nadal pas69 escudella carn dolla nadal pas69](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/15/24/escudella-carn-dolla-nadal-pas69.jpeg)
Aproximadament, entre 6-8 galets per persona seran suficients.
![escudella carn dolla nadal pas70 escudella carn dolla nadal pas70](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/15/51/escudella-carn-dolla-nadal-pas70.jpeg)
Els incorporem quan bulli i ho deixarem coure uns 20 minuts.
![escudella carn dolla nadal pas71 escudella carn dolla nadal pas71](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/15/78/escudella-carn-dolla-nadal-pas71.jpeg)
Un cop cuits, ja podem emplatar.
![escudella carn dolla nadal pas72 escudella carn dolla nadal pas72](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/16/05/escudella-carn-dolla-nadal-pas72.jpeg)
Quina oloreta!
![escudella carn dolla nadal pas73 escudella carn dolla nadal pas73](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/16/32/escudella-carn-dolla-nadal-pas73.jpeg)
La veritat és que és un caldo genial, dels més bons que es fan, ja que normalment no hi posem tants ingredients ni li dediquem tant de temps.
![escudella carn dolla nadal pas74 escudella carn dolla nadal pas74](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/16/59/escudella-carn-dolla-nadal-pas74.jpeg)
Ho podem emplatar en un plat més tradicional també.
![escudella carn dolla nadal pas75 escudella carn dolla nadal pas75](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/16/86/escudella-carn-dolla-nadal-pas75.jpeg)
Bufeu una mica, primer, eh? Golafres!
![escudella carn dolla nadal pas76 escudella carn dolla nadal pas76](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/17/13/escudella-carn-dolla-nadal-pas76.jpeg)
Ha quedat molt bo, de cine!
![escudella carn dolla nadal pas77 escudella carn dolla nadal pas77](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/17/40/escudella-carn-dolla-nadal-pas77.jpeg)
I després, és clar, hauríem de triar bé la carn d'olla i servir-la a taula ben calenta en una safata gran.
![escudella carn dolla nadal pas78 escudella carn dolla nadal pas78](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/17/67/escudella-carn-dolla-nadal-pas78.jpeg)
O podeu servir els plats fets si voleu...
![escudella carn dolla nadal pas79 escudella carn dolla nadal pas79](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/17/94/escudella-carn-dolla-nadal-pas79.jpeg)
... tot i que normalment, tothom prefereix servir-se i escollir allò que més li agrada.
![escudella carn dolla nadal pas80 escudella carn dolla nadal pas80](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/18/21/escudella-carn-dolla-nadal-pas80.jpeg)
Ummm... que bona és la carn d'olla. En soc un apassionat, certament.
![escudella carn dolla nadal pas81 escudella carn dolla nadal pas81](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/18/48/escudella-carn-dolla-nadal-pas81.jpeg)
La pilota, el xoricet, la botifarra aixafada amb la patata i la vedella (sempre hi ha disputes per la vedella)... és un plat molt apreciat per tots.
![escudella carn dolla nadal pas82 escudella carn dolla nadal pas82](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/18/75/escudella-carn-dolla-nadal-pas82.jpeg)
Us sobrarà, segurament, depèn de les persones que en mengin.
![escudella carn dolla nadal pas83 escudella carn dolla nadal pas83](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/20/19/02/escudella-carn-dolla-nadal-pas83.jpeg)
Com veieu, podeu omplir ampolles petites i congelar-les i així tindreu racions de caldo individuals, per als propers un o dos mesos. També podeu utilitzar aquest brou per elaborar altres plats. Bon Profit i Bon Nadal!