Aquesta escudella, en general, es diferencia de la resta perquè es fa bàsicament amb verdura, a excepció de l'ós de pernil. No s'hi posa res més de porc, ni vedella, ni pollastre ni gallina, etc. Clar, és important que les verdures siguin fresques i de temporada... i molt millor ecològiques. És un plat contundent, més propi de l'hivern... que de ben segur us posarà les piles.

Ingredients

500gr. patates per bullir

500gr. cebes  

500gr bledes

100gr. fideus

50gr. sagí

20gr. farina

1 pastanaga

1 os de pernil

1 quarter de col  

4 litres d'aigua

sal  

Variants:

- S'hi poden afegir mongetes bullides  

- Podeu afegir un grapat d'arròs

- En alguns indrets s'hi fa bullir, en comptes d'arròs, blat o bé blat de moro escairat (en aquest cas s'ha de fer bullir una bona estona abans que les verdures).

- Podeu incorporar tota mena de verdura com porro, espinacs, api, etc.

Preparació
1.
escudella catxaruda pas1

Jo he optat per incorporar una mica de mongeta del ganxet, que he posat en remull la nit anterior amb una culleradeta de bicarbonat.

2.
escudella catxaruda pas2

A l'endemà, començarem per coure una estona les mongetes juntament amb el pernil i el sagí.

3.
escudella catxaruda pas3

Omplim la cassola amb els 4 litres d'aigua.

4.
escudella catxaruda pas4

Posem l'os de pernil...

5.
escudella catxaruda pas6

 I el sagí. El podeu comprar en qualsevol xarcuteria.

6.
escudella catxaruda pas7

El sagí s'ha de barrejar amb farina i fer boletes, anomenades "seginoses". En poseu una de gran o varies boles més petites. El sagí li aportarà un regustet ranci molt apropiat per aquesta mena d'escudelles. També fa que el caldo quedi més blanc.

7.
escudella catxaruda pas9

El sagí s'amassa amb farina perquè no faci llunes (llunes d'oli). Penso que la raó és que l'amassat amb la farina pren característiques d'un emulgent.

8.
escudella catxaruda pas10

Deixeu que bulli durant gairebé una horeta. De tant en tant, escumeu el greix sobrant.

9.
escudella catxaruda pas11

Passat aquest temps, ja tindrem les mongetes cuites. Ho colarem per reservar les mongetes i tornarem a posar el caldo dins la mateixa olla, conservant l'os de pernil i retirant el sagí.

10.
escudella catxaruda pas12

Talleu les arrels de les bledes i descarteu-les.

11.
escudella catxaruda pas13

Hi posarem una bona quantitat de col... que també netejarem.

12.
escudella catxaruda pas14

Pelem les patates vermelles....

13.
escudella catxaruda pas15

... la pastanaga... si voleu un trosset de porro... d'api...etc.

14.
escudella catxaruda pas16

Incorporem la patata tallada a trossos.

15.
escudella catxaruda pas17

Després la ceba, també trinxada a trossos grans.

16.
escudella catxaruda pas18

El porro i l'api els picarem una mica...

17.
escudella catxaruda pas19

... i cap a dins.

18.
escudella catxaruda pas20

Una mica de pastanaga tallada a rodanxes grans....

19.
escudella catxaruda pas21

... la col...

20.
escudella catxaruda pas22

... les bledes... i ja està.

21.
escudella catxaruda pas23

Remeneu-ho tot plegat una mica amb una escumadora.

22.
escudella catxaruda pas24

Ara ho tapem i ho deixarem coure una horeta més, a foc mitjà-baix. Saleu-ho una mica.

23.
escudella catxaruda pas25

De tant en tant comproveu que no falti aigua i si cal afegiu-hi aigua bullent. Comproveu el punt de sal.

24.
escudella catxaruda pas26

Quan faltin uns 20 minuts per acabar la cocció, afegirem els fideus i una mica d'arròs.

25.
escudella catxaruda pas27

I finalment, en els últims 5 minuts de cocció... incorporem de nou les mongetes.

26.
escudella catxaruda pas28

Ja tenim l'escudella a punt per servir.  

27.
escudella catxaruda pas29

Sobretot ben calentona.

28.
escudella catxaruda pas30

Emplatem.

29.
escudella catxaruda pas31

I a gaudir d'un plat tradicional, català i molt sanot.

30.
escudella catxaruda pas32

Bon Profit!