Aquesta escudella, en general, es diferencia de la resta perquè es fa bàsicament amb verdura, a excepció de l'ós de pernil. No s'hi posa res més de porc, ni vedella, ni pollastre ni gallina, etc. Clar, és important que les verdures siguin fresques i de temporada... i molt millor ecològiques. És un plat contundent, més propi de l'hivern... que de ben segur us posarà les piles.
500gr. patates per bullir
500gr. cebes
500gr bledes
100gr. fideus
50gr. sagí
20gr. farina
1 pastanaga
1 os de pernil
1 quarter de col
4 litres d'aigua
sal
Variants:
- S'hi poden afegir mongetes bullides
- Podeu afegir un grapat d'arròs
- En alguns indrets s'hi fa bullir, en comptes d'arròs, blat o bé blat de moro escairat (en aquest cas s'ha de fer bullir una bona estona abans que les verdures).
- Podeu incorporar tota mena de verdura com porro, espinacs, api, etc.
Jo he optat per incorporar una mica de mongeta del ganxet, que he posat en remull la nit anterior amb una culleradeta de bicarbonat.
A l'endemà, començarem per coure una estona les mongetes juntament amb el pernil i el sagí.
Omplim la cassola amb els 4 litres d'aigua.
Posem l'os de pernil...
I el sagí. El podeu comprar en qualsevol xarcuteria.
El sagí s'ha de barrejar amb farina i fer boletes, anomenades "seginoses". En poseu una de gran o varies boles més petites. El sagí li aportarà un regustet ranci molt apropiat per aquesta mena d'escudelles. També fa que el caldo quedi més blanc.
El sagí s'amassa amb farina perquè no faci llunes (llunes d'oli). Penso que la raó és que l'amassat amb la farina pren característiques d'un emulgent.
Deixeu que bulli durant gairebé una horeta. De tant en tant, escumeu el greix sobrant.
Passat aquest temps, ja tindrem les mongetes cuites. Ho colarem per reservar les mongetes i tornarem a posar el caldo dins la mateixa olla, conservant l'os de pernil i retirant el sagí.
Talleu les arrels de les bledes i descarteu-les.
Hi posarem una bona quantitat de col... que també netejarem.
Pelem les patates vermelles....
... la pastanaga... si voleu un trosset de porro... d'api...etc.
Incorporem la patata tallada a trossos.
Després la ceba, també trinxada a trossos grans.
El porro i l'api els picarem una mica...
... i cap a dins.
Una mica de pastanaga tallada a rodanxes grans....
... la col...
... les bledes... i ja està.
Remeneu-ho tot plegat una mica amb una escumadora.
Ara ho tapem i ho deixarem coure una horeta més, a foc mitjà-baix. Saleu-ho una mica.
De tant en tant comproveu que no falti aigua i si cal afegiu-hi aigua bullent. Comproveu el punt de sal.
Quan faltin uns 20 minuts per acabar la cocció, afegirem els fideus i una mica d'arròs.
I finalment, en els últims 5 minuts de cocció... incorporem de nou les mongetes.
Ja tenim l'escudella a punt per servir.
Sobretot ben calentona.
Emplatem.
I a gaudir d'un plat tradicional, català i molt sanot.
Bon Profit!