Avui farem servir una llegum poc coneguda a casa nostra però molt recomanable: el fesolet negre. Per cert, un cop salvada la barrera del color, aquesta és una llegum que agrada molt als nens petits, ja que el gust els recorda una mica a les pipes, és molt agradable de menjar i molt suau al paladar. Certament, l'aspecte fosc d'aquesta escudella pot resultar (per a alguns de vosaltres) una mica extravagant. Però penseu una cosa, de la mateixa manera que a casa nostra acceptem un arròs negre on la tinta ennegreix tots els elements del plat, també hauríem d'acceptar que el fesolet negre ennegreix l'escudella. I què bona que està! Feta amb ingredients senzills i econòmics, us puc garantir que el resultat és formidable i de ben segur el repetireu.
500 g de fesols negres
1 os de pernil
1 tros de cansalada
3 costelles de porc a trossos
3 trossos de pernil
1 ceba
1 fulla d'api
3 fulles de llorer
1 cullerada de comí
3 grans d'all
brou de carn o verdura o aigua
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu fer les vostres variants amb la carn (pollastre, xoriço, botifarra, altres parts del porc, vedella, etc...)
- Podeu servir l'escudella acompanyada d'arròs blanc
Aquest fesol negre es pot coure directament, és a dir, que no es necessita posar-lo en remull. En qualsevol cas, jo tinc comprovat que li va bé estar unes hores en remull i facilita la cocció. Per tant, si voleu, poseu els fesols en remull la nit abans.
L'endemà descarteu l'aigua de remull.
Renteu bé els fesolets, per eliminar qualsevol resta de terra. Els reserveu per més endavant.
Prepareu la resta d'ingredients del plat.
Saleu i empebreu la costella.
Ara poseu-hi la cansalada. Podeu fer servir cansalada salada o viada (crua) i les parts que més us agradin. Però no abuseu de greix.
Cap a dins! Poseu-hi també una ceba pelada sencera.
A mi m'agrada afegir-hi uns trossos de pernil com aquest.
Poseu l'ós de pernil.
Les fulles de llorer.
I una fulla d'api.
Tireu-hi una culleradeta de comí, que li donarà un aroma especial i ens aproparà més a la cuina llatinoamericana. De fet, molts guisats de casa nostra duen comí també. Remeneu tot plegat i quan tingui bon color ja hi podreu afegir el líquid.
Jo he posat un litre i mig de brou de carn que teniu congelat d'altres preparacions i després ho he completat amb més aigua.
Bàsicament heu de posar líquid suficient per cobrir-ho tot. Per aquest motiu resulta difícil estimar la quantitat, ja que dependrà del volum de carn que hi poseu. Jo he gastat aproximadament uns 3-3,5 litres en total (entre brou i aigua). Si no teniu brou, podeu posar només aigua, tot i que resulta recomanable afegir-hi al menys alguna pastilla de brou.
Quan arrenqui el bull, ja hi podeu tirar els fesols.
Saleu-ho i deixeu-ho coure a foc mig-baix durant aproximadament dues hores. Aneu tastant la cocció dels fesols, rectificant de sal i (només si cal) afegint miquetes d'aigua bullent. Quan considereu oportuna la textura del fesol, deixeu-lo coure 10 minuts més i ja podreu apagar el foc. Jo l'he tingut un total de dues hores i vint minuts, però recordeu que els temps son molt relatius. No és pas difícil si ho aneu tastant: contra més cocció més tou us quedarà.
Un cop feta l'escudella i apagat el foc, deixeu-la reposar una estona. Una hora estaria bé, o més. De fet, podeu fer aquesta escudella el dia anterior i més bona resultarà l'endemà.
Escalfeu l'escudella de nou fins que arrenqui el bull i apagueu el foc. Ara ja la podeu servir.
Quina flaire!
És d'aquells plats on està més bona la llegum amb el brou que no pas la carn, oi que si? jeje.
Bon profit!