Avui farem servir una llegum poc coneguda a casa nostra però molt recomanable: el fesolet negre. Per cert, un cop salvada la barrera del color, aquesta és una llegum que agrada molt als nens petits, ja que el gust els recorda una mica a les pipes, és molt agradable de menjar i molt suau al paladar. Certament, l'aspecte fosc d'aquesta escudella pot resultar (per a alguns de vosaltres) una mica extravagant. Però penseu una cosa, de la mateixa manera que a casa nostra acceptem un arròs negre on la tinta ennegreix tots els elements del plat, també hauríem d'acceptar que el fesolet negre ennegreix l'escudella. I què bona que està! Feta amb ingredients senzills i econòmics, us puc garantir que el resultat és formidable i de ben segur el repetireu.
500 g de fesols negres
1 os de pernil
1 tros de cansalada
3 costelles de porc a trossos
3 trossos de pernil
1 ceba
1 fulla d'api
3 fulles de llorer
1 cullerada de comí
3 grans d'all
brou de carn o verdura o aigua
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu fer les vostres variants amb la carn (pollastre, xoriço, botifarra, altres parts del porc, vedella, etc...)
- Podeu servir l'escudella acompanyada d'arròs blanc
![escudella fesolets negres pas1 escudella fesolets negres pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/61/18/escudella-fesolets-negres-pas1.jpeg)
Aquest fesol negre es pot coure directament, és a dir, que no es necessita posar-lo en remull. En qualsevol cas, jo tinc comprovat que li va bé estar unes hores en remull i facilita la cocció. Per tant, si voleu, poseu els fesols en remull la nit abans.
![escudella fesolets negres pas2 escudella fesolets negres pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/61/63/escudella-fesolets-negres-pas2.jpeg)
L'endemà descarteu l'aigua de remull.
![escudella fesolets negres pas3 escudella fesolets negres pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/61/93/escudella-fesolets-negres-pas3.jpeg)
Renteu bé els fesolets, per eliminar qualsevol resta de terra. Els reserveu per més endavant.
![escudella fesolets negres pas4 escudella fesolets negres pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/62/20/escudella-fesolets-negres-pas4.jpeg)
Prepareu la resta d'ingredients del plat.
![escudella fesolets negres pas5 escudella fesolets negres pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/62/59/escudella-fesolets-negres-pas5.jpeg)
Saleu i empebreu la costella.
Ara poseu-hi la cansalada. Podeu fer servir cansalada salada o viada (crua) i les parts que més us agradin. Però no abuseu de greix.
![escudella fesolets negres pas8 escudella fesolets negres pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/64/33/escudella-fesolets-negres-pas8.jpeg)
Cap a dins! Poseu-hi també una ceba pelada sencera.
![escudella fesolets negres pas9 escudella fesolets negres pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/64/60/escudella-fesolets-negres-pas9.jpeg)
A mi m'agrada afegir-hi uns trossos de pernil com aquest.
![escudella fesolets negres pas10 escudella fesolets negres pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/64/87/escudella-fesolets-negres-pas10.jpeg)
Poseu l'ós de pernil.
![escudella fesolets negres pas11 escudella fesolets negres pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/65/14/escudella-fesolets-negres-pas11.jpeg)
Les fulles de llorer.
![escudella fesolets negres pas12 escudella fesolets negres pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/65/41/escudella-fesolets-negres-pas12.jpeg)
I una fulla d'api.
![escudella fesolets negres pas13 escudella fesolets negres pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/65/68/escudella-fesolets-negres-pas13.jpeg)
Tireu-hi una culleradeta de comí, que li donarà un aroma especial i ens aproparà més a la cuina llatinoamericana. De fet, molts guisats de casa nostra duen comí també. Remeneu tot plegat i quan tingui bon color ja hi podreu afegir el líquid.
![escudella fesolets negres pas14 escudella fesolets negres pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/65/95/escudella-fesolets-negres-pas14.jpeg)
Jo he posat un litre i mig de brou de carn que teniu congelat d'altres preparacions i després ho he completat amb més aigua.
![escudella fesolets negres pas15 escudella fesolets negres pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/66/22/escudella-fesolets-negres-pas15.jpeg)
Bàsicament heu de posar líquid suficient per cobrir-ho tot. Per aquest motiu resulta difícil estimar la quantitat, ja que dependrà del volum de carn que hi poseu. Jo he gastat aproximadament uns 3-3,5 litres en total (entre brou i aigua). Si no teniu brou, podeu posar només aigua, tot i que resulta recomanable afegir-hi al menys alguna pastilla de brou.
![escudella fesolets negres pas16 escudella fesolets negres pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/66/49/escudella-fesolets-negres-pas16.jpeg)
Quan arrenqui el bull, ja hi podeu tirar els fesols.
![escudella fesolets negres pas17 escudella fesolets negres pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/66/76/escudella-fesolets-negres-pas17.jpeg)
Saleu-ho i deixeu-ho coure a foc mig-baix durant aproximadament dues hores. Aneu tastant la cocció dels fesols, rectificant de sal i (només si cal) afegint miquetes d'aigua bullent. Quan considereu oportuna la textura del fesol, deixeu-lo coure 10 minuts més i ja podreu apagar el foc. Jo l'he tingut un total de dues hores i vint minuts, però recordeu que els temps son molt relatius. No és pas difícil si ho aneu tastant: contra més cocció més tou us quedarà.
![escudella fesolets negres pas18 escudella fesolets negres pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/67/03/escudella-fesolets-negres-pas18.jpeg)
Un cop feta l'escudella i apagat el foc, deixeu-la reposar una estona. Una hora estaria bé, o més. De fet, podeu fer aquesta escudella el dia anterior i més bona resultarà l'endemà.
![escudella fesolets negres pas19 escudella fesolets negres pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/67/30/escudella-fesolets-negres-pas19.jpeg)
Escalfeu l'escudella de nou fins que arrenqui el bull i apagueu el foc. Ara ja la podeu servir.
![escudella fesolets negres pas20 escudella fesolets negres pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/67/57/escudella-fesolets-negres-pas20.jpeg)
Quina flaire!
![escudella fesolets negres pas21 escudella fesolets negres pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/67/84/escudella-fesolets-negres-pas21.jpeg)
És d'aquells plats on està més bona la llegum amb el brou que no pas la carn, oi que si? jeje.
![escudella fesolets negres pas22 escudella fesolets negres pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/68/11/escudella-fesolets-negres-pas22.jpeg)
Bon profit!