Avui us presento l'Esmarris (o Asmarris) un plat molt típic de Torredembarra i Creixell. No és un plat massa conegut fora de l'àmbit local, és cert. De fet, és un plat destinat als amants dels seitons, ja que és força contundent de gust. Com sempre, és un plat d'aquells senzillots que els pescadors feien a la barca amb les restes de peix que no havien pogut vendre. Si us hi fixeu, l'elaboració es força semblant a la de l'all cremat. Penseu que el seitó es fa en només 5 minuts i això fa que, treta la preparació, sigui un plat molt ràpid d'enllestir.
400 g de seitons sense cap, esbudellats i escatats
3 tomàquets madurs
3 alls sencers
1 culleradeta de canyella en pols
una mica de julivert fresc
oli d'oliva
1 got de vi negre
aigua o brou de peix
sal
Variants:
- Podeu espessir la salsa amb una llesca de pa fregit a la picada o amb una cullerada de farina dissolta amb aigua freda.
![esmarris pas1 esmarris pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/89/07/esmarris-pas1.jpeg)
Ho podeu fer vosaltres, però també li podeu demanar a la vostre peixateria que us netegi els seitons.
![esmarris pas3 esmarris pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/89/91/esmarris-pas3.jpeg)
Els reservem.
![esmarris pas4 esmarris pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/90/33/esmarris-pas4.jpeg)
Per fer aquest plat, començarem preparant la picada.
![esmarris pas5 esmarris pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/90/75/esmarris-pas5.jpeg)
Piqueu un bon manat de julivert fresc.
![esmarris pas7 esmarris pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/91/59/esmarris-pas7.jpeg)
Sense deixar que es cremin, els reserveu dins un morter.
![esmarris pas8 esmarris pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/92/01/esmarris-pas8.jpeg)
Incorporeu el julivert.
![esmarris pas9 esmarris pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/92/43/esmarris-pas9.jpeg)
A mi m'agrada posar-hi una cullerada de polpa de nyora, però és opcional.
![esmarris pas10 esmarris pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/93/18/esmarris-pas10.jpeg)
Un parell de cullerades de pebre vermell dolç.
![esmarris pas11 esmarris pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/93/69/esmarris-pas11.jpeg)
Ara la canyella en pols...
![esmarris pas12 esmarris pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/94/32/esmarris-pas12.jpeg)
... una culleradeta...
![esmarris pas13 esmarris pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/94/74/esmarris-pas13.jpeg)
Ho tritureu una mica amb la mà de morter.
![esmarris pas14 esmarris pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/95/16/esmarris-pas14.jpeg)
Ara afegireu-hi el tomàquet, que pot ser sencer, pelat o ratllat. El més ideal és treure les llavors, però jo no ho he fet, a mi no em molesten.
![esmarris pas15 esmarris pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/95/70/esmarris-pas15.jpeg)
I seguiu triturant.
![esmarris pas16 esmarris pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/96/12/esmarris-pas16.jpeg)
Un polsim de sal.
![esmarris pas17 esmarris pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/96/54/esmarris-pas17.jpeg)
I el vi negre, tot ben barrejat.
![esmarris pas18 esmarris pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/96/96/esmarris-pas18.jpeg)
Ara, aquesta elaborada picada, s'esbrava a la cassola amb oli calent. Però compte que esquitxa! Perill de cremades!
![esmarris pas19 esmarris pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/97/38/esmarris-pas19.jpeg)
Hi poseu també les fulles de llorer.
![esmarris pas20 esmarris pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/97/80/esmarris-pas20.jpeg)
I l'aigua o brou de peix si en teniu. Jo en tenia congelat.
![esmarris pas21 esmarris pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/98/22/esmarris-pas21.jpeg)
Deixeu-ho reduir una mica per fer evaporar l'alcohol del vi.
![esmarris pas22 esmarris pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/99/42/esmarris-pas22.jpeg)
I ja podeu incorporar els seitons.
![esmarris pas23 esmarris pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/99/84/esmarris-pas23.jpeg)
Ara és qüestió de deixar-ho coure tot plegat durant uns 5-7 minuts.
![esmarris pas24 esmarris pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/00/26/esmarris-pas24.jpeg)
Penseu que aquest peix es fa de seguida. Tasteu-lo i rectifiqueu de sal si cal. Ja sabeu que els menjars sempre s'han de tastar abans de servir, oi? OI?
![esmarris pas25 esmarris pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/00/71/esmarris-pas25.jpeg)
Ja podeu apagar el foc i deixar uns minuts de repós.
![esmarris pas26 esmarris pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/01/49/esmarris-pas26.jpeg)
I aquí teniu l'esmarris de seitó.
![esmarris pas27 esmarris pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/01/91/esmarris-pas27.jpeg)
Què?... us agrada? o no?
![esmarris pas28 esmarris pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/02/33/esmarris-pas28.jpeg)
A mi m'ha agradat molt més del que em pensava, sincerament.
![esmarris pas29 esmarris pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/02/75/esmarris-pas29.jpeg)
Un plat per sucar-hi pa.
![esmarris pas30 esmarris pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/62/03/17/esmarris-pas30.jpeg)
Bon profit!