L'altre dia estava fent unes croquetes... i em va sobrar una bona quantitat de beixamel. Vaig obrir la nevera... i vaig rumiar una estona. Finalment, vaig acabar combinant ingredients per a elaborar una salsa dolça i salada que incorpora formatge rocafort i almívar de Mostarda Di Cremona. Probablement, podríem substituir aquest almívar (que no és tan embafador com el de la fruita confitada tradicional de casa nostra) per una mica de mel. Inicialment, aquest plat té un clar sabor a rocafort... però amb un acabament força dolç.
500gr d'espagueti
salsa beixamel
un got d'almívar de mostarda
150g pernil ibèric
50g roquefort
1 ceba trinxada
3 fulles de llorer
oli
sal
Primer de tot posem a coure els espaguettis en abundant aigua, sal i una fulla de llorer.
Us recomano veure la recepta de la salsa beixamel. Aquí partirem que ja la tenim feta.
Amb la salsa encara ben calenta... incorporarem el roquefort a trossets...
... ho remenarem bé amb una varilla... i ho deixarem reposar.
Mentre, en una paella amb unes gotes d'oli... daurem la ceba ben picada.
Tallarem el pernilet ben petit...
... i l'afegim a la paella. Només ha de canviar de color, així que en dos o tres minuts estarà llest el pernil.
Seguidament incorporarem l'almívar de Mostarda.
Que quedi tot ben impregnat...
... de seguida començarà a bullir el sucre. Ho manteniu un minutet per caramelitzar la ceba i el pernil.
Llavors, poc a poc... aneu incorporant i lligant la beixamel.
Deixeu que arrenqui el bull... i tres o quatre minutets més remenant, per reduïr-ho tot plegat una mica.
Ja podem incorporar els espaguettis que hem cuit "al dente". Escalfar-ho ben calent.
Només ens queda emplatar-ho.
Finalment, m'agrada cobrir els espaguettis amb un pols de pebre negre.
Més que pel gust de la pebre... per l'aroma que deixa anar la pebre recent molguda.
I a jalar.
Això és tot. A primer cop de vista podrien semblar uns espaguetti carbonara, eh?... però ja us avanço que són prou diferents. I per acompanyar el plat... un vinet negre... d'aquells bons bons... eh?
Bon Profit!