Feia temps que tenia ganes de fer aquest plat. Us vull fer saber que utilitzaré espaguetis normals, no dels negres que ja venen tenyits amb tinta de sípia. Aquest plat son espaguetis "blancs" barrejats amb la tinta d'una sípia gran. Per tant, el color serà fosc... però mai negre negre com alguns podeu imaginar. Espero que us agradin.
400gr. espagueti
100gr. gamba pelada
150gr. cloïssa viva
2 tintes de sípia
1 sípia tallada a daus
3 grans d'all
1 ceba trinxada
1 copa de vi blanc
1 bitxo
julivert fresc
oli d'oliva
2 fulles de llorer
pebre negre
sal
Variants:
- Hi podeu incorporar bolets
- Si no voleu picant, podeu prescindir del bitxo
![espagueti tinta sipia pas1 espagueti tinta sipia pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/48/69/espagueti-tinta-sipia-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![espagueti tinta sipia pas2 espagueti tinta sipia pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/49/11/espagueti-tinta-sipia-pas2.jpeg)
La bosseta de tinta que no falti. Recordeu de demanar-la al peixater.
![espagueti tinta sipia pas4 espagueti tinta sipia pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/49/95/espagueti-tinta-sipia-pas4.jpeg)
Jo n'he utilitzat mig bitxo i l'he tallat.
![espagueti tinta sipia pas5 espagueti tinta sipia pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/50/37/espagueti-tinta-sipia-pas5.jpeg)
Trinxem la ceba.
![espagueti tinta sipia pas6 espagueti tinta sipia pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/50/79/espagueti-tinta-sipia-pas6.jpeg)
Salem i empebrem les gambes pelades.
![espagueti tinta sipia pas7 espagueti tinta sipia pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/51/21/espagueti-tinta-sipia-pas7.jpeg)
En una paella ben calenta i amb un raig d'oli, hi saltarem les gambes. De seguida que canviïn de color les reservarem.
![espagueti tinta sipia pas8 espagueti tinta sipia pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/52/05/espagueti-tinta-sipia-pas8.jpeg)
Ara salarem la sípia.
![espagueti tinta sipia pas9 espagueti tinta sipia pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/52/47/espagueti-tinta-sipia-pas9.jpeg)
En la mateixa paella ben calenta amb una mica més d'oli saltarem la sípia amb l'all laminat i el bitxo. Recordeu que la sípia té dues coccions: una ràpida ideal per a fer a la planxa (menys de 5 minuts) i una lenta ideal per a guisar (més de 20 minuts). Tot el que sigui entre 5 i 20 minuts us quedarà la sípia dura.
![espagueti tinta sipia pas11 espagueti tinta sipia pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/53/73/espagueti-tinta-sipia-pas11.jpeg)
Mentre la saltem, hi podem tirar una mica més d'oli per esperonar-la. La idea és que quedi daurada, però tot en menys de 5 minuts. Si comença a saltar de la paella serà bona senyal.
![espagueti tinta sipia pas12 espagueti tinta sipia pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/54/57/espagueti-tinta-sipia-pas12.jpeg)
La reservem juntament amb les gambes.
![espagueti tinta sipia pas13 espagueti tinta sipia pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/54/99/espagueti-tinta-sipia-pas13.jpeg)
En la mateixa paella amb un nou raig d'oli sofregirem la ceba trinxada.
![espagueti tinta sipia pas14 espagueti tinta sipia pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/55/41/espagueti-tinta-sipia-pas14.jpeg)
Mentrestant, prepararem la tinta i el vi.
![espagueti tinta sipia pas15 espagueti tinta sipia pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/55/83/espagueti-tinta-sipia-pas15.jpeg)
Utilitzaré un got de vi blanc.
![espagueti tinta sipia pas16 espagueti tinta sipia pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/56/25/espagueti-tinta-sipia-pas16.jpeg)
Aboquem les bosses de tinta dins un bol. La tinta és molt espesa i cal deixatar-la.
![espagueti tinta sipia pas17 espagueti tinta sipia pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/56/67/espagueti-tinta-sipia-pas17.jpeg)
Per tant, hi abocarem el vi dins el bol de la salsa i ho remenarem.
![espagueti tinta sipia pas18 espagueti tinta sipia pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/57/09/espagueti-tinta-sipia-pas18.jpeg)
Llavors, podreu retirar les parts que no ens interessen de la bossa de la sípia.
![espagueti tinta sipia pas19 espagueti tinta sipia pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/57/51/espagueti-tinta-sipia-pas19.jpeg)
Us ha de quedar un líquid fosc i lliure de trossos.
![espagueti tinta sipia pas20 espagueti tinta sipia pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/57/93/espagueti-tinta-sipia-pas20.jpeg)
Mentre la ceba s'està acabant de fer, courem les cloïsses a la planxa. Poseu-les en una paella amb foc fort.
![espagueti tinta sipia pas21 espagueti tinta sipia pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/58/35/espagueti-tinta-sipia-pas21.jpeg)
Tapeu la cassola i espereu dos o tres minuts.
![espagueti tinta sipia pas22 espagueti tinta sipia pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/58/77/espagueti-tinta-sipia-pas22.jpeg)
Un cop s'obrin, saleu-les.
![espagueti tinta sipia pas23 espagueti tinta sipia pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/59/19/espagueti-tinta-sipia-pas23.jpeg)
No llenceu el suquet que l'aprofitarem.
![espagueti tinta sipia pas24 espagueti tinta sipia pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/59/61/espagueti-tinta-sipia-pas24.jpeg)
Reserveu les cloïsses a banda.
![espagueti tinta sipia pas25 espagueti tinta sipia pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/60/03/espagueti-tinta-sipia-pas25.jpeg)
La ceba ja té color...
![espagueti tinta sipia pas26 espagueti tinta sipia pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/60/45/espagueti-tinta-sipia-pas26.jpeg)
... hi afegim la tinta amb el vi...
![espagueti tinta sipia pas27 espagueti tinta sipia pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/60/87/espagueti-tinta-sipia-pas27.jpeg)
... i l'aigua de les cloïsses colada. Deixeu-ho reduir durant 10 minuts.
![espagueti tinta sipia pas28 espagueti tinta sipia pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/61/29/espagueti-tinta-sipia-pas28.jpeg)
En els últims 5 minuts, afegiu-hi una cullerada de farina, ho saleu i espereu a que la salsa sigui més espesa.
![espagueti tinta sipia pas29 espagueti tinta sipia pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/61/71/espagueti-tinta-sipia-pas29.jpeg)
Reserveu algunes cloïsses i gambes per a decorar el plat.
![espagueti tinta sipia pas30 espagueti tinta sipia pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/62/13/espagueti-tinta-sipia-pas30.jpeg)
Ara hi afegim tot el peix i marisc que havíem reservat.
![espagueti tinta sipia pas31 espagueti tinta sipia pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/62/55/espagueti-tinta-sipia-pas31.jpeg)
Ho remenem bé.
![espagueti tinta sipia pas32 espagueti tinta sipia pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/62/97/espagueti-tinta-sipia-pas32.jpeg)
L'aigua de la pasta ja bull. Hi incorporem els espagueti i els deixem coure el temps que indiqui el fabricant. En aquest cas són 9-10 minuts.
![espagueti tinta sipia pas33 espagueti tinta sipia pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/63/39/espagueti-tinta-sipia-pas33.jpeg)
Un cop cuits... els hem d'escórrer...
![espagueti tinta sipia pas34 espagueti tinta sipia pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/63/81/espagueti-tinta-sipia-pas34.jpeg)
... i els incorporem barregem amb la salsa en la mateixa paella o en una cassola si no us hi cap.
![espagueti tinta sipia pas35 espagueti tinta sipia pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/64/23/espagueti-tinta-sipia-pas35.jpeg)
Ho remenem tot plegat i posem el foc al mínim per escalfar el conjunt.
![espagueti tinta sipia pas36 espagueti tinta sipia pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/64/65/espagueti-tinta-sipia-pas36.jpeg)
Un cop estigui ben barrejat ja podem emplatar.
![espagueti tinta sipia pas37 espagueti tinta sipia pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/65/07/espagueti-tinta-sipia-pas37.jpeg)
Hi posem els espaguetti i decorem amb les cloïsses i gambes reservades. Hi tirarem un polsim de julivert fresc picat per sobre.
![espagueti tinta sipia pas38 espagueti tinta sipia pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/65/61/espagueti-tinta-sipia-pas38.jpeg)
Una mica de pebre negre...
![espagueti tinta sipia pas39 espagueti tinta sipia pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/66/33/espagueti-tinta-sipia-pas39.jpeg)
... i per acabar....
![espagueti tinta sipia pas40 espagueti tinta sipia pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/66/75/espagueti-tinta-sipia-pas40.jpeg)
... un polsim de formatge.
![espagueti tinta sipia pas41 espagueti tinta sipia pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/67/29/espagueti-tinta-sipia-pas41.jpeg)
I el raig d'oli d'oliva que no falti, és clar.
![espagueti tinta sipia pas42 espagueti tinta sipia pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/67/74/espagueti-tinta-sipia-pas42.jpeg)
I aquí teniu els espagueti amb tinta de sípia.
![espagueti tinta sipia pas43 espagueti tinta sipia pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/68/16/espagueti-tinta-sipia-pas43.jpeg)
Un gran plat senyors.
![espagueti tinta sipia pas44 espagueti tinta sipia pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/68/58/espagueti-tinta-sipia-pas44.jpeg)
Acompanyeu-lo del vi que més us agradi.
![espagueti tinta sipia pas45 espagueti tinta sipia pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/25/69/00/espagueti-tinta-sipia-pas45.jpeg)
Bon profit!