Feia temps que tenia ganes de fer aquest plat. Us vull fer saber que utilitzaré espaguetis normals, no dels negres que ja venen tenyits amb tinta de sípia. Aquest plat son espaguetis "blancs" barrejats amb la tinta d'una sípia gran. Per tant, el color serà fosc... però mai negre negre com alguns podeu imaginar. Espero que us agradin.

Ingredients

400gr. espagueti

100gr. gamba pelada  

150gr. cloïssa viva  

2 tintes de sípia

1 sípia tallada a daus  

3 grans d'all  

1 ceba trinxada  

1 copa de vi blanc  

1 bitxo  

julivert fresc  

oli d'oliva  

2 fulles de llorer

pebre negre  

sal

  

Variants:

- Hi podeu incorporar bolets  

- Si no voleu picant, podeu prescindir del bitxo

Preparació
1.
espagueti tinta sipia pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
espagueti tinta sipia pas2

La bosseta de tinta que no falti. Recordeu de demanar-la al peixater.

3.
espagueti tinta sipia pas4

Jo n'he utilitzat mig bitxo i l'he tallat.

4.
espagueti tinta sipia pas5

Trinxem la ceba.

5.
espagueti tinta sipia pas6

Salem i empebrem les gambes pelades.

6.
espagueti tinta sipia pas7

En una paella ben calenta i amb un raig d'oli, hi saltarem les gambes. De seguida que canviïn de color les reservarem.

7.
espagueti tinta sipia pas8

Ara salarem la sípia.

8.
espagueti tinta sipia pas9

En la mateixa paella ben calenta amb una mica més d'oli saltarem la sípia amb l'all laminat i el bitxo. Recordeu que la sípia té dues coccions: una ràpida ideal per a fer a la planxa (menys de 5 minuts) i una lenta ideal per a guisar (més de 20 minuts). Tot el que sigui entre 5 i 20 minuts us quedarà la sípia dura.

9.
espagueti tinta sipia pas11

Mentre la saltem, hi podem tirar una mica més d'oli per esperonar-la. La idea és que quedi daurada, però tot en menys de 5 minuts. Si comença a saltar de la paella serà bona senyal.

10.
espagueti tinta sipia pas12

La reservem juntament amb les gambes.

11.
espagueti tinta sipia pas13

En la mateixa paella amb un nou raig d'oli sofregirem la ceba trinxada. 

12.
espagueti tinta sipia pas14

Mentrestant, prepararem la tinta i el vi.

13.
espagueti tinta sipia pas15

Utilitzaré un got de vi blanc.

14.
espagueti tinta sipia pas16

Aboquem les bosses de tinta dins un bol. La tinta és molt espesa i cal deixatar-la.

15.
espagueti tinta sipia pas17

Per tant, hi abocarem el vi dins el bol de la salsa i ho remenarem.

16.
espagueti tinta sipia pas18

Llavors, podreu retirar les parts que no ens interessen de la bossa de la sípia.

17.
espagueti tinta sipia pas19

Us ha de quedar un líquid fosc i lliure de trossos.

18.
espagueti tinta sipia pas20

Mentre la ceba s'està acabant de fer, courem les cloïsses a la planxa. Poseu-les en una paella amb foc fort.

19.
espagueti tinta sipia pas21

Tapeu la cassola i espereu dos o tres minuts.

20.
espagueti tinta sipia pas22

Un cop s'obrin, saleu-les.

21.
espagueti tinta sipia pas23

No llenceu el suquet que l'aprofitarem.

22.
espagueti tinta sipia pas24

Reserveu les cloïsses a banda.

23.
espagueti tinta sipia pas25

La ceba ja té color...

24.
espagueti tinta sipia pas26

... hi afegim la tinta amb el vi...

25.
espagueti tinta sipia pas27

... i l'aigua de les cloïsses colada. Deixeu-ho reduir durant 10 minuts.

26.
espagueti tinta sipia pas28

En els últims 5 minuts, afegiu-hi una cullerada de farina, ho saleu i espereu a que la salsa sigui més espesa.

27.
espagueti tinta sipia pas29

Reserveu algunes cloïsses i gambes per a decorar el plat.

28.
espagueti tinta sipia pas30

Ara hi afegim tot el peix i marisc que havíem reservat.

29.
espagueti tinta sipia pas31

Ho remenem bé.

30.
espagueti tinta sipia pas32

L'aigua de la pasta ja bull. Hi incorporem els espagueti i els deixem coure el temps que indiqui el fabricant. En aquest cas són 9-10 minuts.

31.
espagueti tinta sipia pas33

Un cop cuits... els hem d'escórrer...

32.
espagueti tinta sipia pas34

... i els incorporem barregem amb la salsa en la mateixa paella o en una cassola si no us hi cap.

33.
espagueti tinta sipia pas35

Ho remenem tot plegat i posem el foc al mínim per escalfar el conjunt.

34.
espagueti tinta sipia pas36

Un cop estigui ben barrejat ja podem emplatar.

35.
espagueti tinta sipia pas37

Hi posem els espaguetti i decorem amb les cloïsses i gambes reservades. Hi tirarem un polsim de julivert fresc picat per sobre.

36.
espagueti tinta sipia pas38

Una mica de pebre negre...

37.
espagueti tinta sipia pas39

... i per acabar....

38.
espagueti tinta sipia pas40

... un polsim de formatge.

39.
espagueti tinta sipia pas41

I el raig d'oli d'oliva que no falti, és clar.

40.
espagueti tinta sipia pas42

I aquí teniu els espagueti amb tinta de sípia.

41.
espagueti tinta sipia pas43

Un gran plat senyors.

42.
espagueti tinta sipia pas44

Acompanyeu-lo del vi que més us agradi.

43.
espagueti tinta sipia pas45

Bon profit!