Quin plat més gran! Què bo que és el xai! De vegades, les coses més senzilles i menys elaborades resulten les més delicioses. A veure, té una mica d'elaboració aquest plat, però es fa gairebé tot solet.
2 espatlles de corder de 900g
3 tomàquets tallats a quarts
2 cebes tallades a trossos grans
2 grans d'all
1/2 l d'aigua
1 copa de vi ranci
1 fulla de llorer
romaní
timó o farigola
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Es pot acompanyar de bolets i patates
- Es pot servir amb la salsa colada a part
![espatlla corder pas1 espatlla corder pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/18/79/espatlla-corder-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![espatlla corder pas2 espatlla corder pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/19/21/espatlla-corder-pas2.jpeg)
És important fer servir romaní i farigola frescos, però si no en teniu poseu-hi secs.
![espatlla corder pas3 espatlla corder pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/19/63/espatlla-corder-pas3.jpeg)
![espatlla corder pas4 espatlla corder pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/20/05/espatlla-corder-pas4.jpeg)
Primer de tot prepararem les patates que acompanyaran la carn. Les rentarem bé i amb pell i tot...
![espatlla corder pas5 espatlla corder pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/20/47/espatlla-corder-pas5.jpeg)
les embolicarem amb paper d'alumini.
![espatlla corder pas6 espatlla corder pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/20/89/espatlla-corder-pas6.jpeg)
Les col·locarem en una safata de forn i les posarem a coure a uns 200 graus durant uns 40-45 minuts.
![espatlla corder pas7 espatlla corder pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/21/31/espatlla-corder-pas7.jpeg)
Mentrestant, netejarem la carn i la salarem.
![espatlla corder pas9 espatlla corder pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/22/15/espatlla-corder-pas9.jpeg)
També l'empebrem. Per les dues bandes.
Com podeu veure jo n'he fet tres, d'espatlles.
![espatlla corder pas11 espatlla corder pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/22/99/espatlla-corder-pas11.jpeg)
Ruixeu les espatlles amb abundant oli d'oliva.
![espatlla corder pas12 espatlla corder pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/23/41/espatlla-corder-pas12.jpeg)
Ara, posarem a coure la carn al forn a 240-250 graus centígrads durant uns 15-20 minuts, fins que agafi color. Si encara la hi teniu, retireu la safata de patates temporalment.
![espatlla corder pas13 espatlla corder pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/23/83/espatlla-corder-pas13.jpeg)
Mentrestant, anirem tallant la ceba a trossos, els tomàquets a quarts i pelarem els alls.
![espatlla corder pas14 espatlla corder pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/24/67/espatlla-corder-pas14.jpeg)
La farigola i el romaní els rentarem amb aigua.
![espatlla corder pas15 espatlla corder pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/25/09/espatlla-corder-pas15.jpeg)
Passat aquest temps, la carn començarà a tenir coloret i abaixarem el forn a 190ºC.
![espatlla corder pas16 espatlla corder pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/25/51/espatlla-corder-pas16.jpeg)
Ara incorporem la ceba, el tomàquet, el llorer...
![espatlla corder pas17 espatlla corder pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/25/93/espatlla-corder-pas17.jpeg)
els alls...
![espatlla corder pas18 espatlla corder pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/26/35/espatlla-corder-pas18.jpeg)
i a sobre de tot posem la farigola i el romaní.
![espatlla corder pas19 espatlla corder pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/26/77/espatlla-corder-pas19.jpeg)
Aparentment sembla que aquesta safata sigui una mica petita, però veureu que no.
![espatlla corder pas20 espatlla corder pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/27/40/espatlla-corder-pas20.jpeg)
Ho enfornem de nou amb un raig d'oli durant uns 30 minuts. Ara, si cal, acabeu de fer les patates a la part inferior del forn.
![espatlla corder pas21 espatlla corder pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/27/82/espatlla-corder-pas21.jpeg)
Comprovem que les patates siguin cuites...
![espatlla corder pas22 espatlla corder pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/28/24/espatlla-corder-pas22.jpeg)
i efectivament, es tallen amb facilitat...
![espatlla corder pas23 espatlla corder pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/28/66/espatlla-corder-pas23.jpeg)
tot i que encara els falta un puntet més de cocció.
![espatlla corder pas24 espatlla corder pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/29/08/espatlla-corder-pas24.jpeg)
Les distribuirem en una altra safata de forn, ja obertes, i les salarem una mica.
![espatlla corder pas25 espatlla corder pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/29/50/espatlla-corder-pas25.jpeg)
Les empebrarem.
I un nou raig d'oli d'oliva, que no en falti.
En aquest punt netejarem bé els xampinyons...
![espatlla corder pas28 espatlla corder pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/30/76/espatlla-corder-pas28.jpeg)
i els col·locarem sobre les patates.
![espatlla corder pas29 espatlla corder pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/31/18/espatlla-corder-pas29.jpeg)
Una mica de sal...
![espatlla corder pas30 espatlla corder pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/31/60/espatlla-corder-pas30.jpeg)
i una mica d'oli. I ho enfornarem tot plegat uns 15 minuts més.
![espatlla corder pas31 espatlla corder pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/32/02/espatlla-corder-pas31.jpeg)
Em seguiu oi? El que estem fent és coure la carn i les patates alhora, però controlant els temps per separat.
![espatlla corder pas32 espatlla corder pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/32/44/espatlla-corder-pas32.jpeg)
Un cop hagin passat els 30 minuts de cocció de la carn, hi afegirem el vi ranci.
![espatlla corder pas33 espatlla corder pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/32/86/espatlla-corder-pas33.jpeg)
Un got serà suficient. Si durant la cocció trobeu a faltar més líquid, hi podeu afegir una mica d'aigua. La posarem a coure una hora més a la mateixa temperatura: 190ºC.
![espatlla corder pas34 espatlla corder pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/33/28/espatlla-corder-pas34.jpeg)
De tant en tant remeneu la safata i doneu-li la volta a la carn.
![espatlla corder pas35 espatlla corder pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/33/70/espatlla-corder-pas35.jpeg)
No oblideu anar ruixant la carn amb el suquet de cocció.
![espatlla corder pas36 espatlla corder pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/34/12/espatlla-corder-pas36.jpeg)
Passada aquesta hora, si volem, tallarem la carn a trossos... que ja venia pretallada, és clar.
![espatlla corder pas37 espatlla corder pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/34/54/espatlla-corder-pas37.jpeg)
Ruixeu també les patates i els xampinyons amb una mica de suquet de la carn.
![espatlla corder pas38 espatlla corder pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/34/96/espatlla-corder-pas38.jpeg)
Passats els 15 minuts reservarem la safata de patates i bolets fora del forn.
![espatlla corder pas39 espatlla corder pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/35/38/espatlla-corder-pas39.jpeg)
La carn ja porta dues hores de cocció Deixarem que continuï la cocció una hora més.
![espatlla corder pas40 espatlla corder pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/35/80/espatlla-corder-pas40.jpeg)
Sempre cal anar mullant la carn amb la salsa...
![espatlla corder pas41 espatlla corder pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/36/22/espatlla-corder-pas41.jpeg)
... que ja fa bona pinta.
![espatlla corder pas42 espatlla corder pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/36/64/espatlla-corder-pas42.jpeg)
Finalment, i quan falti poc per dinar, abaixarem el forn a uns 80-90 graus. Així la podem mantenir una hora o dues hores tranquil·lament. La carn es mantindrà calenta i la lenta cocció encara la farà més tova.
![espatlla corder pas43 espatlla corder pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/37/27/espatlla-corder-pas43.jpeg)
Durant aquest període final podeu incorporar les patates i els bolets per escalfar-ho tot plegat.
![espatlla corder pas44 espatlla corder pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/37/69/espatlla-corder-pas44.jpeg)
I per fi, després d'un mínim de 3 hores de cocció, emplatem.
![espatlla corder pas45 espatlla corder pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/38/11/espatlla-corder-pas45.jpeg)
Carn, patata i bolets. A sucar pa, i a gaudir d'un gran plat.
![espatlla corder pas46 espatlla corder pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/38/53/espatlla-corder-pas46.jpeg)
I aquí teniu l'Espatlla de corder al forn amb patates i xampinyons.
![espatlla corder pas47 espatlla corder pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/38/95/espatlla-corder-pas47.jpeg)
Sense cap mena de dubte, haurem d'escollir un gran maridatge per al plat.
![espatlla corder pas48 espatlla corder pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/39/37/espatlla-corder-pas48.jpeg)
La carn es desfà, gairebé.
![espatlla corder pas49 espatlla corder pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/39/76/espatlla-corder-pas49.jpeg)
Aquestes són imatges del mateix plat però d'un altre dia.
![espatlla corder pas50 espatlla corder pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/40/15/espatlla-corder-pas50.jpeg)
Aquest torradet diu "Menja'm!"...
![espatlla corder pas51 espatlla corder pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/40/54/espatlla-corder-pas51.jpeg)
i aquest suquet demana un trosset de pa, oi?
![espatlla corder pas52 espatlla corder pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/40/93/espatlla-corder-pas52.jpeg)
Bon profit!