Quin plat més gran! Què bo que és el xai! De vegades, les coses més senzilles i menys elaborades resulten les més delicioses. A veure, té una mica d'elaboració aquest plat, però es fa gairebé tot solet.
2 espatlles de corder de 900g
3 tomàquets tallats a quarts
2 cebes tallades a trossos grans
2 grans d'all
1/2 l d'aigua
1 copa de vi ranci
1 fulla de llorer
romaní
timó o farigola
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Es pot acompanyar de bolets i patates
- Es pot servir amb la salsa colada a part
Preparem tots els ingredients.
És important fer servir romaní i farigola frescos, però si no en teniu poseu-hi secs.
Primer de tot prepararem les patates que acompanyaran la carn. Les rentarem bé i amb pell i tot...
les embolicarem amb paper d'alumini.
Les col·locarem en una safata de forn i les posarem a coure a uns 200 graus durant uns 40-45 minuts.
Mentrestant, netejarem la carn i la salarem.
També l'empebrem. Per les dues bandes.
Com podeu veure jo n'he fet tres, d'espatlles.
Ruixeu les espatlles amb abundant oli d'oliva.
Ara, posarem a coure la carn al forn a 240-250 graus centígrads durant uns 15-20 minuts, fins que agafi color. Si encara la hi teniu, retireu la safata de patates temporalment.
Mentrestant, anirem tallant la ceba a trossos, els tomàquets a quarts i pelarem els alls.
La farigola i el romaní els rentarem amb aigua.
Passat aquest temps, la carn començarà a tenir coloret i abaixarem el forn a 190ºC.
Ara incorporem la ceba, el tomàquet, el llorer...
els alls...
i a sobre de tot posem la farigola i el romaní.
Aparentment sembla que aquesta safata sigui una mica petita, però veureu que no.
Ho enfornem de nou amb un raig d'oli durant uns 30 minuts. Ara, si cal, acabeu de fer les patates a la part inferior del forn.
Comprovem que les patates siguin cuites...
i efectivament, es tallen amb facilitat...
tot i que encara els falta un puntet més de cocció.
Les distribuirem en una altra safata de forn, ja obertes, i les salarem una mica.
Les empebrarem.
I un nou raig d'oli d'oliva, que no en falti.
En aquest punt netejarem bé els xampinyons...
i els col·locarem sobre les patates.
Una mica de sal...
i una mica d'oli. I ho enfornarem tot plegat uns 15 minuts més.
Em seguiu oi? El que estem fent és coure la carn i les patates alhora, però controlant els temps per separat.
Un cop hagin passat els 30 minuts de cocció de la carn, hi afegirem el vi ranci.
Un got serà suficient. Si durant la cocció trobeu a faltar més líquid, hi podeu afegir una mica d'aigua. La posarem a coure una hora més a la mateixa temperatura: 190ºC.
De tant en tant remeneu la safata i doneu-li la volta a la carn.
No oblideu anar ruixant la carn amb el suquet de cocció.
Passada aquesta hora, si volem, tallarem la carn a trossos... que ja venia pretallada, és clar.
Ruixeu també les patates i els xampinyons amb una mica de suquet de la carn.
Passats els 15 minuts reservarem la safata de patates i bolets fora del forn.
La carn ja porta dues hores de cocció Deixarem que continuï la cocció una hora més.
Sempre cal anar mullant la carn amb la salsa...
... que ja fa bona pinta.
Finalment, i quan falti poc per dinar, abaixarem el forn a uns 80-90 graus. Així la podem mantenir una hora o dues hores tranquil·lament. La carn es mantindrà calenta i la lenta cocció encara la farà més tova.
Durant aquest període final podeu incorporar les patates i els bolets per escalfar-ho tot plegat.
I per fi, després d'un mínim de 3 hores de cocció, emplatem.
Carn, patata i bolets. A sucar pa, i a gaudir d'un gran plat.
I aquí teniu l'Espatlla de corder al forn amb patates i xampinyons.
Sense cap mena de dubte, haurem d'escollir un gran maridatge per al plat.
La carn es desfà, gairebé.
Aquestes són imatges del mateix plat però d'un altre dia.
Aquest torradet diu "Menja'm!"...
i aquest suquet demana un trosset de pa, oi?
Bon profit!