Avui us presento una nova combinació dolç-salat que farà llepar-vos els dits. A més, us vull presentar un producte extraordinari: l'aiguamel que fan a Xixona. No és l'aiguamel amb alcohol que es fa a Extremadura o altres parts de la península, que en realitat és una beguda. I és que l'aiguamel era un postre àrab que, segons la zona d'Espanya i el tipus de fruita o verdura que hi havia en el terreny, es preparava de distintes formes.
2 espatlles de xai
1 pot d'aiguamel de Xixona
Per fer l'adob:
herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, sajolida, etc...)
1 got d'oli d'oliva verge extra
1 cullerada sopera de pebre vermell
1 cullerada sopera d'orenga
unes fulles de llorer
pebre
sal
Variants:
- S'hi pot afegir el suc de mitja llimona a l'adob
Prepareu les espatlles de xai en una safata de forn.
Com veieu, he demanat que em tallin l'ós.
Ara prepareu tots els ingredients de l'adob.
En un bol, poseu l'oli.
Una cullerada gran d'orenga.
Pebre negre al gust.
Una cullerada de pebre vermell.
Unes fulles de llorer, que podeu esmicolar.
Farigola, romaní, i les herbes aromàtiques que tingueu a mà.
El suc de mitja llimona (opcional).
Remeneu-ho bé.
Seguidament, ja podeu ruixar la carn amb aquest adob.
Que penetri bé a la carn, per dins dels talls.
Impregneu-ho bé per totes dues bandes i deixeu la carn en adob un parell d'hores a la nevera. Podeu tapar-la amb paper de film.
Passat aquest temps, poseu el forn a uns 180 graus centígrads i enforneu la carn durant una hora, de moment.
Passat aquest temps doneu-li la volta i torneu-ho a posar una hora més.
No oblideu, de tant en tant ruixar la carn.
D'aquesta manera quedarà més gustosa.
Podeu acabar de tallar els trossos marcats per moure millor cada porció.
Si voleu tasteu la carn per comprovar que estigui ben feta. Haureu de tenir la carn unes 2:30h aproximadament, depenent de la mida de l'espatlla. Les cuixes triguen més. Un cop feta la carn, és interessant que reposi una estona. Fins i tot la podeu coure el dia abans i l'endemà encara estarà més bona. Només l'haureu d'escalfar una estona.
I ara si, a l'hora de servir la carn l'acompanyarem amb l'aiguamel.
Com veieu són trossos de carbassa confitada.
Però també és interessant tirar una mica d'aquest suquet per sobre de la carn.
Poseu un tros de xai en un plat generós.
Quina pinta, no?... no convé mirar aquestes fotos amb gana.
Una mica de carbassa...
una mica de suquet (no us passeu).
I a gaudir de la vida, nanos!
Bon profit!