Avui us presento una nova combinació dolç-salat que farà llepar-vos els dits. A més, us vull presentar un producte extraordinari: l'aiguamel que fan a Xixona. No és l'aiguamel amb alcohol que es fa a Extremadura o altres parts de la península, que en realitat és una beguda. I és que l'aiguamel era un postre àrab que, segons la zona d'Espanya i el tipus de fruita o verdura que hi havia en el terreny, es preparava de distintes formes.
2 espatlles de xai
1 pot d'aiguamel de Xixona
Per fer l'adob:
herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, sajolida, etc...)
1 got d'oli d'oliva verge extra
1 cullerada sopera de pebre vermell
1 cullerada sopera d'orenga
unes fulles de llorer
pebre
sal
Variants:
- S'hi pot afegir el suc de mitja llimona a l'adob
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas1 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/69/01/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas1.jpeg)
Prepareu les espatlles de xai en una safata de forn.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas2 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/69/28/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas2.jpeg)
Com veieu, he demanat que em tallin l'ós.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas3 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/69/55/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas3.jpeg)
Ara prepareu tots els ingredients de l'adob.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas4 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/69/82/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas4.jpeg)
En un bol, poseu l'oli.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas5 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/70/09/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas5.jpeg)
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas6 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/70/36/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas6.jpeg)
Una cullerada gran d'orenga.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas7 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/70/63/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas7.jpeg)
Pebre negre al gust.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas8 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/70/90/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas8.jpeg)
Una cullerada de pebre vermell.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas9 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/71/17/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas9.jpeg)
Unes fulles de llorer, que podeu esmicolar.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas10 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/71/44/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas10.jpeg)
Farigola, romaní, i les herbes aromàtiques que tingueu a mà.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas11 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/71/71/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas11.jpeg)
El suc de mitja llimona (opcional).
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas12 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/71/98/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas12.jpeg)
Remeneu-ho bé.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas13 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/72/25/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas13.jpeg)
Seguidament, ja podeu ruixar la carn amb aquest adob.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas14 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/72/52/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas14.jpeg)
Que penetri bé a la carn, per dins dels talls.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas15 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/72/79/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas15.jpeg)
Impregneu-ho bé per totes dues bandes i deixeu la carn en adob un parell d'hores a la nevera. Podeu tapar-la amb paper de film.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas16 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/73/06/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas16.jpeg)
Passat aquest temps, poseu el forn a uns 180 graus centígrads i enforneu la carn durant una hora, de moment.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas17 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/73/33/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas17.jpeg)
Passat aquest temps doneu-li la volta i torneu-ho a posar una hora més.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas18 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/73/60/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas18.jpeg)
No oblideu, de tant en tant ruixar la carn.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas19 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/73/87/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas19.jpeg)
D'aquesta manera quedarà més gustosa.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas20 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/74/14/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas20.jpeg)
Podeu acabar de tallar els trossos marcats per moure millor cada porció.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas21 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/74/41/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas21.jpeg)
Si voleu tasteu la carn per comprovar que estigui ben feta. Haureu de tenir la carn unes 2:30h aproximadament, depenent de la mida de l'espatlla. Les cuixes triguen més. Un cop feta la carn, és interessant que reposi una estona. Fins i tot la podeu coure el dia abans i l'endemà encara estarà més bona. Només l'haureu d'escalfar una estona.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas22 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/74/68/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas22.jpeg)
I ara si, a l'hora de servir la carn l'acompanyarem amb l'aiguamel.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas23 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/75/07/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas23.jpeg)
Com veieu són trossos de carbassa confitada.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas24 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/75/64/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas24.jpeg)
Però també és interessant tirar una mica d'aquest suquet per sobre de la carn.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas25 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/76/18/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas25.jpeg)
Poseu un tros de xai en un plat generós.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas26 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/76/45/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas26.jpeg)
Quina pinta, no?... no convé mirar aquestes fotos amb gana.
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas27 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/76/75/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas27.jpeg)
Una mica de carbassa...
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas28 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/77/35/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas28.jpeg)
una mica de suquet (no us passeu).
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas29 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/77/68/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas29.jpeg)
I a gaudir de la vida, nanos!
![espatlla xai adobada al forn aiguamel pas30 espatlla xai adobada al forn aiguamel pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/77/95/espatlla-xai-adobada-al-forn-aiguamel-pas30.jpeg)
Bon profit!