L'espatlla de xai rostida és un d'aquells plats que sempre triomfa a taula, sobretot en dies festius. No és difícil de fer, però necessita temps, un mínim de dues hores. Cada mitja hora haureu de donar la volta i regar-ho tot amb la salsa. A banda d'això, és una recepta que es prepara fàcilment i no requereix massa coneixements per fer-la. Podeu variar l'acompanyament, posar-hi herbes, utilitzar diferents tipus d'alcohol.
Dues espatlles de xai
Un got de vi blanc
Un got d'aigua
Pebre negre
1 llimona
Oli d'oliva
Sal
Per fer la bresa:
2 cebes
un grapat de pastanagues mini
un grapat de patates micro
1 cabeça d'alls
4 tomàquets madurs
unes fulles de llorer
Variants:
- Podeu daurar la bresa abans d'ajuntar-ho al forn
- Podeu afegir-hi herbes aromàtiques (romaní, llorer, sajolida, etc.)
- Podeu emprar vi blanc, vi ranci, brandi, o una combinació de tots
- Podeu substituir l'oli per llard
![espatlla xai rostida pas1 espatlla xai rostida pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/21/24/espatlla-xai-rostida-pas1.jpeg)
Prepareu les verdures.
![espatlla xai rostida pas2 espatlla xai rostida pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/21/51/espatlla-xai-rostida-pas2.jpeg)
Aquestes patates micros les trobareu al supermercat. Són especials per a coure en microones, però en realitat, són patates noves de mida petita. El que les fa ideals com acompanyament d'aquest plat. En qualsevol cas, podeu fregir unes patates quadradetes o panadera i presentar-les com a guarnició també.
![espatlla xai rostida pas3 espatlla xai rostida pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/21/78/espatlla-xai-rostida-pas3.jpeg)
Demaneu a la carnisseria que us marquin les espatlles amb un tall al mig. A mitja cocció, això ens permetrà separar-les, però mentrestant resultarà més còmode de manipular la peça sencera.
![espatlla xai rostida pas4 espatlla xai rostida pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/22/05/espatlla-xai-rostida-pas4.jpeg)
En una safata de forn poseu-hi la ceba a trossos i les fulles de llorer sobre un bon raig d'oli d'oliva. Poseu ja el forn a escalfar a uns 170 graus.
![espatlla xai rostida pas5 espatlla xai rostida pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/22/32/espatlla-xai-rostida-pas5.jpeg)
Afegiu-hi les pastanagues (a mi m'han agradat aquestes per presentació) i la cabeça d'alls pelada però sencera.
![espatlla xai rostida pas6 espatlla xai rostida pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/22/59/espatlla-xai-rostida-pas6.jpeg)
Ara, saleu i empebreu la carn per les dues bandes.
![espatlla xai rostida pas7 espatlla xai rostida pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/22/86/espatlla-xai-rostida-pas7.jpeg)
Podeu prémer amb els dits el pebre, així s'agafarà millor.
![espatlla xai rostida pas8 espatlla xai rostida pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/23/13/espatlla-xai-rostida-pas8.jpeg)
Col·loqueu el xai sobre el llit de verdures.
![espatlla xai rostida pas9 espatlla xai rostida pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/23/40/espatlla-xai-rostida-pas9.jpeg)
Seguidament, ruixeu les espatlles amb el suc de mitja llimona. Això li donarà un sabor més bo.
![espatlla xai rostida pas10 espatlla xai rostida pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/23/67/espatlla-xai-rostida-pas10.jpeg)
Ara, tireu-hi el got de vi blanc. Jo he fet servir una barreja de vi ranci i per cuinar.
![espatlla xai rostida pas11 espatlla xai rostida pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/23/94/espatlla-xai-rostida-pas11.jpeg)
També tireu-hi el got d'aigua.
![espatlla xai rostida pas12 espatlla xai rostida pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/24/21/espatlla-xai-rostida-pas12.jpeg)
I un raig generós d'oli d'oliva.
![espatlla xai rostida pas13 espatlla xai rostida pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/24/48/espatlla-xai-rostida-pas13.jpeg)
Poseu a coure les espatlles al forn, a uns 170 graus durant 30 minuts. Hi haurà d'estar un mínim de dues hores, donant la volta cada mitja hora. Aquesta imatge mostra el resultat passats els primers 30 minuts.
![espatlla xai rostida pas14 espatlla xai rostida pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/24/75/espatlla-xai-rostida-pas14.jpeg)
Aquesta imatge mostra la cocció passats 60 minuts, quan aprofitarem per donar la volta i per incorporar els tomàquets tallats per la meitat i les patates. Saleu una mica els tomàquets.
![espatlla xai rostida pas15 espatlla xai rostida pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/25/02/espatlla-xai-rostida-pas15.jpeg)
Cocció als 90 minuts. Doneu-li la volta de nou i ruixeu-ho tot amb el seu propi suc. Rectifiqueu de sal si cal.
![espatlla xai rostida pas16 espatlla xai rostida pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/25/29/espatlla-xai-rostida-pas16.jpeg)
Al cap de dues hores, 120 minuts, la carn ja és cuita, però ens falta un punt de daurat. Ho deixarem 20-30 minuts més.
![espatlla xai rostida pas17 espatlla xai rostida pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/25/56/espatlla-xai-rostida-pas17.jpeg)
Ara si, ja ho tenim perfecte, per servir.
![espatlla xai rostida pas18 espatlla xai rostida pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/25/83/espatlla-xai-rostida-pas18.jpeg)
Podeu reservar la safata dins el forn (amb el forn apagat) durant algunes hores (fins i tot el dia abans). Aquesta mena de rostits guanyen amb el repòs. Però, evidentment, també podeu servir la carn immediatament.
![espatlla xai rostida pas19 espatlla xai rostida pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/26/10/espatlla-xai-rostida-pas19.jpeg)
Acompanyeu el xai amb una mica de ceba, tomàquet, patata i pastanaga, i regueu-ho tot amb el suc.
![espatlla xai rostida pas20 espatlla xai rostida pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/59/26/79/espatlla-xai-rostida-pas20.jpeg)
Bon profit!