L'espatlla de xai rostida és un d'aquells plats que sempre triomfa a taula, sobretot en dies festius. No és difícil de fer, però necessita temps, un mínim de dues hores. Cada mitja hora haureu de donar la volta i regar-ho tot amb la salsa. A banda d'això, és una recepta que es prepara fàcilment i no requereix massa coneixements per fer-la. Podeu variar l'acompanyament, posar-hi herbes, utilitzar diferents tipus d'alcohol.

Ingredients

Dues espatlles de xai 

Un got de vi blanc

Un got d'aigua

Pebre negre

1 llimona

Oli d'oliva

Sal

Per fer la bresa:

2 cebes

un grapat de pastanagues mini

un grapat de patates micro

1 cabeça d'alls

4 tomàquets madurs

unes fulles de llorer

Variants:

- Podeu daurar la bresa abans d'ajuntar-ho al forn

- Podeu afegir-hi herbes aromàtiques (romaní, llorer, sajolida, etc.)

- Podeu emprar vi blanc, vi ranci, brandi, o una combinació de tots

- Podeu substituir l'oli per llard

Preparació
1.
espatlla xai rostida pas1

Prepareu les verdures.

2.
espatlla xai rostida pas2

Aquestes patates micros les trobareu al supermercat. Són especials per a coure en microones, però en realitat, són patates noves de mida petita. El que les fa ideals com acompanyament d'aquest plat. En qualsevol cas, podeu fregir unes patates quadradetes o panadera i presentar-les com a guarnició també.

3.
espatlla xai rostida pas3

Demaneu a la carnisseria que us marquin les espatlles amb un tall al mig. A mitja cocció, això ens permetrà separar-les, però mentrestant resultarà més còmode de manipular la peça sencera.

4.
espatlla xai rostida pas4

En una safata de forn poseu-hi la ceba a trossos i les fulles de llorer sobre un bon raig d'oli d'oliva. Poseu ja el forn a escalfar a uns 170 graus.

5.
espatlla xai rostida pas5

Afegiu-hi les pastanagues (a mi m'han agradat aquestes per presentació) i la cabeça d'alls pelada però sencera.

6.
espatlla xai rostida pas6

Ara, saleu i empebreu la carn per les dues bandes.

7.
espatlla xai rostida pas7

Podeu prémer amb els dits el pebre, així s'agafarà millor.

8.
espatlla xai rostida pas8

Col·loqueu el xai sobre el llit de verdures.

9.
espatlla xai rostida pas9

Seguidament, ruixeu les espatlles amb el suc de mitja llimona. Això li donarà un sabor més bo.

10.
espatlla xai rostida pas10

Ara, tireu-hi el got de vi blanc. Jo he fet servir una barreja de vi ranci i per cuinar.

11.
espatlla xai rostida pas11

També tireu-hi el got d'aigua.

12.
espatlla xai rostida pas12

I un raig generós d'oli d'oliva.

13.
espatlla xai rostida pas13

Poseu a coure les espatlles al forn, a uns 170 graus durant 30 minuts. Hi haurà d'estar un mínim de dues hores, donant la volta cada mitja hora. Aquesta imatge mostra el resultat passats els primers 30 minuts.

14.
espatlla xai rostida pas14

Aquesta imatge mostra la cocció passats 60 minuts, quan aprofitarem per donar la volta i per incorporar els tomàquets tallats per la meitat i les patates. Saleu una mica els tomàquets.

15.
espatlla xai rostida pas15

Cocció als 90 minuts. Doneu-li la volta de nou i ruixeu-ho tot amb el seu propi suc. Rectifiqueu de sal si cal.

16.
espatlla xai rostida pas16

Al cap de dues hores, 120 minuts, la carn ja és cuita, però ens falta un punt de daurat. Ho deixarem 20-30 minuts més.

17.
espatlla xai rostida pas17

Ara si, ja ho tenim perfecte, per servir.

18.
espatlla xai rostida pas18

Podeu reservar la safata dins el forn (amb el forn apagat) durant algunes hores (fins i tot el dia abans). Aquesta mena de rostits guanyen amb el repòs. Però, evidentment, també podeu servir la carn immediatament.

19.
espatlla xai rostida pas19

Acompanyeu el xai amb una mica de ceba, tomàquet, patata i pastanaga, i regueu-ho tot amb el suc.

20.
espatlla xai rostida pas20

Bon profit!